Diskusjon:Radio 1 (Norge)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Inkonsistente endringer[rediger kilde]

Det har skjedd noen endringer på denne artikkelen som gjør at jeg mistenker at ikke alt er som det skal med plassering og navngiving av artikkelen. Jeg hadde tidligere merket artikkelen med «opprydding», men merkingen er nå fjernet.

Artikkelen omtaler kanalen som «Radio 1 Hits var en norsk radiokanal til desember 2015.» Sjekkes historikken så finnes det er redigering [1] som er kildebelagt. Artikkelen Bauer lanserer Kiss i Norge – flytter samtidig over på DAB [2] på RadioAssistant gjengir en pressemelding fra Bauer Media som sier at «1.Januar 2016 endres Radio 1 til KISS og blir med det en del av Bauer Medias mest populære merkevare.» Tilnærmet samme hos Kampanje, Radio 1 skifter navn og blir ren DAB-kanal [3] Det er videre en artikkel i BA De minste radiostasjonene får fortsette på FM [4] hvor det står «De radioene som forsvinner fra FM over på DAB i bergensområdet neste år er: Alle NRK-kanalene, P5 Bergen, Radio Kiss, Radio ROCK og ENERGY Bergen. I tillegg sender PeSju Kystradioen, Radio Visjon, P8 Pop, Radio 247 og Ordentlig Radio på DAB.» Ikke minst har en Kiss - #SkruOpp [5]. Presiseringen til RiksTV er også aktuell «Kiss blir lik dagens Radio 1, med samme programflater, samme programledere og i stor grad samme musikk.»[6] Det er igrunnen det som ligger i en videreføring. Videre har Dagens Næringsliv artikkelen Kuttet seg til pluss [7] hvor det står «Radio Norge har strammet opp driften og har over tid jobbet med å få ned kostnadene, samtidig som man parallelt har hatt en pen vekst i salget. FM-signalene er kuttet i storbyene både for Radio 1 og Radio Rock, som begge lever videre i det riksdekkende dab-nettet og på internett, Radio 1 nå rebrandet under navnet Kiss.»

Det er også en formulering «31. desember 2015 ble Radio 1 avviklet og programleder Tommie Terkelsen som har jobbet i radioen i over 30 år, slutter i sin jobb.» Denne teksten kom inn med en redigering 10. januar [8]. Sammenholdt med ovenstående så er det tydelig Radio 1 ikke er avviklet, men har skiftet navn ifm omleggingen til DAB. Hvorvidt Terkelsen har sluttet trenger derimot en referanse. Det finnes en artikkel - DEILIG Å BARE VÆRE LYTTER [9] som er publisert i BA samme dag som de skrev at kanalen ble videreført, hvor Terkelsen snakker om at kanalen er nedlagt. Det får meg til å tro at påstandene om avvikling som ble skrevet inn 10. januar kommer fra noen av de involverte i denne artikkelen, eller noen av fanskaren som har lest den, iom at den er publisert 9. januar.

Det er en mulig forklaring i artikkelen Full tenning og alltid foran [10] hvor det sies at «Radio 1 Bergen ble første nyttårsdag lagt ned etter cirka 25 års drift.» og «Skrur du deg i dag inn på frekvensen til gamle Radio 1, er det ikke kjente lokale stemmer som råder, men programverter fra Oslo som forteller deg at du lytter til Kiss.» Kort sagt er den bergenske lokalradioen, som egentlig ikke var så bergensk «Radio 1 Hits sender selvstendige sendinger i to norske byer: Oslo og Bergen,» og «Radio 1 Hits sendte tidligere også i Trondheim og Stavanger.» blitt til en Oslo-radio som så er rebrandet. Det som er nedlagt er kontorene i Bergen, ikke kanalen, og dette har propagert inn i omtalen av kanalen.

Det kan også bemerkes at «Radio 1» er litt mer enn «Puddefjord Radio» i Begen. De har også operert som «Radio P3», og senere «Radio 1 Bergen».[11][12] «Kulturradionen» i Oslo ble til «Radio 1», som så ble til «Radio 1 Oslo». På veien ble så dette til «Radio 1 hits» og «Kiss Norge».

Det virker derfor som om dette faktisk er en videreføring av omtalte Radio 1 Hits, men at noen er opptatt av at historikken skal brytes. — Jeblad 2. mar. 2016 kl. 07:32 (CET)[svar]

Dette med radiostasjoner er rimelig komplisert. Jeblad har rett i at kildene viser til at Kiss FM er en videreføring av det som på slutten het Radio 1 Hits. Men om det betyr at de skal ligge under samme artikkel er en annen sak. Historien om Bergen viser hvor komplisert dette er. På en eller annen måte kan de fleste nærradiostasjonene i Bergen på en eller annen måte havne i samme artikkel (ja, det finnes flere enn dem som omtales i denne artikkelen om man ser på stasjoner som på et eller annet tidspunkt har vokst inn i eller blitt tatt over av Puddefjord Radio, P3 Radio, Radio 1 osv.) Så skal man ikke glemme at Radio 1-navnet egentlig stammer fra en lokalradio i Oslo. Radionavnendringer handler noen ganger om brandingnendringer, andre ganger om endringer av konsepter, andre ganger om endringer av eierskap, og i noen endringer handler det om konsesjoner. Ofte er det litt av alt. Kiss FM er den nye Radio 1-eieren Bauer Medias internasjonaele konsept, og navnet har derfor en lang historie fra utlandet. I Radio 1-historien har man litt av alt. Jeg er litt der at uansett hva man gjør blir det ikke feil, så lenge det som står i artiklene blir rett. Om man ender opp med å ha en egen artikkel om Kiss FM må det tydelig komme frem at det er en videreføring av Radio 1. Om man legger alt under Kiss FM, vil den historiske biten nødvendigvis handle om Radio 1 for Norges del, og Kiss FM internasjonalt sett. Dette kan bli komplisert, men det er det uansett, i tillegg til at det er en grei måte å samle alt på slik at kaoset ikke blir fordelt på flere artikler. Det beste hadde vært om radiohistorikere skriver noen verk som gjør at kildegrunnlaget blir godt, og det blir enklere for oss å gjøre et valg. Dette var neppe veldig klargjørende, men det forklarer hvor komplisert det er, og at ingen valg nødvendigvis er feil, selv om dette er en videreføring. (Og det eneste jeg muligens har oppnådd er å få de gamle jinglene til P3 Radio på hjernen...) Floyd (diskusjon) 2. mar. 2016 kl. 15:19 (CET)[svar]
Legg til at artikkelen omhandler Radio 1 Bergen… — Jeblad 2. mar. 2016 kl. 15:40 (CET)[svar]

Kan man si at Radio 1 Hits var en merkevare for fire radiokanaler? Branding av en annen kategori? 46.15.17.155 3. mar. 2016 kl. 17:45 (CET)[svar]

At dette dreide seg om kommersielle kanaler hvor salg av reklame var helt vesentlig for driften kan vi nok med trygghet anta. Vi kan nok også trygt anta at Aller-gruppen hadde markedsføring tankene når de brukte Radio 1 som navn. Jeg tror allikevel at branding ikke blir helt riktig og at merkevare også er litt upresist (tror ikke Aller-gruppen eide navnet), men markedsføring var grunnen til at mange forskjellige nærradioer het Radio 1, ja. «Radio 1 Hits» ser ut til å ha vært et forholdsvis kortlivet navn. Jeg har sett betegneler som «nettverkssamarbeid», «lokalradionettverket», «Aller-gruppes Radio 1», «Radio-1-kjeda/kjeden», «Radio-1-stasjonene», osv.
Dette dreide seg om minst 19 lokalradioer/nærradioer som arbeidet under navnet «Radio 1 ett-eller-annet» (samt noen tjenesteleverandører mer eller mindre deleid eller heleid av Aller-gruppen). Vi hadde Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Larvik, Fredrikstad, Kristiansund, Kristiansand, Melhus, Molde, Strømmen, Lillehammer, Drammen, Bodø, Tromsø, Narvik, Sør-Trøndelag (Trondheim?), Ålesund, Nord (Tromsø eller Bodø?), Jærradioen, Drammen, Fredrikstad, Askøy, Ski og Oppegård som jeg pt har funnet en eller annen liten henvisning til.
I følge DAGENS NÆRINGSLIV MORGEN 04.12.1996 Side 35 Radio 1 splitter opp selskapet «Medier Aller-gruppens selskap Radio 1 Norge splittes i to nye selskaper etter at radioselskapet sikret seg samtlige 19 radiokonsesjoner selskapet søkte, blant annet i de største byene. Samtlige av storbyradioene samles i et eget selskap for å ta flest mulig reklamekroner fra konkurrenten P4. » ... «- Ti av dagens Radio 1-stasjoner vil få tilbud om å delta i et nytt franchise-konsept administrert av Radio 1 i Kristiansand. Det nye konseptet vil være bedre tilpasset de mindre byenes behov og omfatte samarbeid innenfor salg, nyheter og opplæring, sier Krosby. » Hvorfor det henvises til franchise-konsept lurer jeg på, det er noe ganske annet enn eierskap. Bare å finne ut av den skiftende eierstrukturen vil her være en eierutfording og antallet radiostasjoner har variert. Om noen av disse nærradioene/lokalradioene skal ha egen artikkel er jeg noe tvilende til. Alle nærradiostasjoner skal ikke ha artikkel. Historiene deres er forskjellig, men sammenvevd og foreløpig så passer det best med en artikkel.
Nå er det etablerte navnet Radio 1 forlatt, enten man kaller det branding, merkevare eller markedsføringsnavn. Referansen viser at navnet er forlatt, sendekonseptet er forlatt og det er ikke lenger flere lokalradioer, men en riksdekkende kanal med nytt innhold. Når nå Bauer fremstiller KISS som en videreføring av Radio 1 så dreier det seg om markedsføring og ikke realiteter. De legger ned Radio 1 og oppretter en ny kanal, men vil ha med seg kunder over fra den gamle til den nye kanalen. Videreføring her er markedsføringsspråk for at de ønsker at kundeforholdene videreføres til ny kanal. I realiteten så er nærradiokonseptet Radio 1 nedlagt. Wikipedia dreier seg imidlertid ikke om hvordan ting ser ut akkurat nå, men om hvordan historien var før nå og Radio 1 skal nok ikke nedlegges på WP.
En del av radiohistorien er skrevet og kan leses her Radiokrigen, for å lese hele boka må den enten kjøpes eller lånes. Kan leses elektronisk og gratis på Nasjonalbibliotekets lesesal på Solli Plass.
KISS-konseptet har egen artikkel på engelsk WP. Den norske varianten har sendt siden 01.01.2016 så de er for ferske til å ha klart å bli notable i Norge. De fortjener nok ikke egen artikkel enda. Det går an å se på den engelske WP artikkelen om den kan oversettes til norsk og så inkludere en setning om at de nå sender konseptet i Norge. Radio 1 har vært et norsk fenomen og hører ikke hjemme i artikkelen om KISS, det må ha egen artikkel, men det kan inkluderes at nærradiokonseptet ikke ble videreført ved overgang fra analoge FM-sendinger til digitale sendinger på DAB.
Radio 1 Norge er ikke brukbart som artikkelnavn fordi dette var en av bedriftene i komplekset som leverte tjenester til Radio 1 stasjonene. (RADIO 1 NORGE AS har da også byttet navn til SBS RADIO NORGE AS 14.03.2006 som har endret navn til BAUER MEDIA AS 20.07.2015 (se kunngjøringer her). Synd at det ikke går an å se kunngjøringene fra 1900-tallet. Siden vi har artikkel om SBS Radio Norge som nå heter noe annet og tidligere het Radio 1 Norge så kan jo dette være en aktuell kandidat og i så fall så er riktig navn Bauer Media .... Legg også merke til at RADIOSTASJONEN RADIO NORGE AS ble innfusjonert i 2011 og det er ikke helt det som står i Radio Norge og jeg stusser også noe over The Voice Radio som også ble kjøpt av Bauer når de kjøpte SBS Radio Norge, så vidt jeg kan se da. Ut fra dette så skal SBS Radio Norge flyttes til Bauer Media AS. Men forhistorien når det het Radio 1 Norge As må med. Radio 1 Norge AS ble startet av Aller-gruppen, men «Radio 1» i Norge-historien tror jeg startet før Radio 1 Norge AS ble opprettet.
Jeg tror også Sverige hadde minst en Radio 1, men den var neppe forbundet med de norske Radio 1. BBC har/hadde også «BBC Radio 1». Her er sammenblanding og forveksling fort gjort, norsk WP er tross alt ikke om Norge, men skrevet på norsk om hele verden. «Norsk Radioutvikling» er en mulighet som artikkel siden dette ser ut til å ha vært eierselskapet Aller-gruppen brukte (dvs lengre tilbake enn brreg.no viser), men det er Radio 1 som er det kjente navnet. Muligens «Radio 1 (Norge)», «Radio 1 stasjonene i Norge» kan være brukbart som artikkelnavn for en artikkel om disse nærradiostasjonene?
Men kan vi ikke se om det kommer andre forslag og hvordan artikkelen utvikler seg før vi flytter dette enda en gang. --Dyveldi ☯ prat ✉ post 5. mar. 2016 kl. 16:10 (CET)[svar]

Jeg tviler på at jeg kommer til å involvere meg mer i denne artikkelen. — Jeblad 5. mar. 2016 kl. 16:37 (CET)[svar]

Flyttet fra HIts siden navnet forsvant i 23/10/2012 Radio 1 har fått en ny vår med ny satsning. Hits har forsvunnet fra navnet ... Ser at oppryddingsmerket pt er fjernet, men dette skal nok få en rydding allikevel, sånn etterhvert. --Dyveldi ☯ prat ✉ post 8. mar. 2016 kl. 19:46 (CET)[svar]

Radio 1-konsernet[rediger kilde]

Hvis artikkelen handler om Radio 1 (konsern) - hva da med nåværende tittel? 89.8.40.8 4. mar. 2016 kl. 22:26 (CET)[svar]

Rett navn er her et problem, se kommentar i ovenstående tråd. Konsernet her var først Aller så SBS så Bauer. Dette var en gruppe nærradioer/lokalradioer med fellesskap i minst navn og også i tilknytningen til Aller (som senere solgte til SBS som solgte til Bauer). Eierskapet av de enkelte nærradioene er jeg noe usikker på fordi de tilbake i 1996 også blir omtalt som franchise. Det fins deler som er samlet i ett eierskap, men det heter ikke Radio 1 (se ovenstående tråd vedr SBS Radio Norge). --Dyveldi ☯ prat ✉ post 5. mar. 2016 kl. 16:17 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Radio 1 (Norge). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. aug. 2017 kl. 12:11 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Radio 1 (Norge). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. mar. 2021 kl. 15:29 (CEST)[svar]