Diskusjon:Primærvalg i USA

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Primærvalgs sammenligning mot Norge[rediger kilde]

Primærvalg har samme funksjon som norske partiers landsmøter eller årsmøter.

Stemmer dette? Jeg ville tro det var rimelig nøyaktig det samme som et nominasjonsmøte... Laaknor 1. aug 2008 kl. 17:35 (CEST)

Jeg ville hørt med Røed. Har jobbet mye med politikk, og er nå dessuten i USA, så han har sikkert litt oversikt over hvordan systemet fungerer der. mvh, Apple farmer 1. aug 2008 kl. 17:41 (CEST)
Nei, det kan ikke sies å være rimelig nøyaktig det samme, «samme funksjon» er mye mer presist. Årsmøter / nominasjonsmøter i norske politiske partier har det slik at det kun er partimedlemmer eller valgte delegater som kan stemme. I USA er det slik at man registrerer seg som republikaner, demokrat, grønn, uavhengig osv. når man skriver seg inn valgmanntallet, og at man deretter kan stemme i primærvalgene tilhørende det partiet man oppgav (detaljene varierer noe fra delstat til delstat, men det fungerer omtrent slik overalt). Dette gjør at velgerne i USA har langt større innflytelse på partienes kandidater enn hva tilfellet er i Norge, samtidig som det blir lettere for unge og ukjente kandidater (Obama) å gå helt til topps uten å måtte bruke 30 år på å klatre i partihierarkiet. --Kjetil_r 4. aug 2008 kl. 12:46 (CEST)
Men det er fortsatt nominasjonsmøtene det må sammenlignes med, og ikke de interne landsmøtene/årsmøtene. Nominasjonsmøtene holdes (for stortingsvalg) på fylkesplan, mens landsmøtene ikke har noenting med valg til stortinget å gjøre. Laaknor 4. aug 2008 kl. 13:01 (CEST)
Tja, landsmøter og partiledelsen legger ofte sterke føringer på hvem som nomineres på nominasjonsmøtene ute i fylkene, men jo da, det er det er nominasjonsmøtene det bør sammenlignes med. --Kjetil_r 4. aug 2008 kl. 13:09 (CEST)

Blir epler og pærer, begge er frukt, men de er to vidt forskjellige ting. Det er forskjellige politiske systemer, i et topartisystem kan de nominere kandidat og være rimelig sikker på at den blir president om de får flertall, mens her er det (vanligvis) en forhandlingsrunde når valgresultatet blir klart). Er også forskjell hvor bundet mandat de har mellom delstatene. f.eks hvordan skulle Edwards valgmenn stemme?. Mvh Røed (d · en) 6. aug 2008 kl. 11:26 (CEST)

Det er en veldig tynn sammenligning, jf. det Kjetil_r sa ovenfor. Siden Norge og USA har veldig forskjellige politiske systemer, er det egentlig ikke noe poeng i å nevne dette. Jeg har foretatt en grundig redigering av denne artikkelen, i håp om at den skulle bli bedre, men disse ble tilbakestilt av Bruker:Naz452285177, så da har jeg tenkt å la det ligge foreløbig. V85 7. aug 2008 kl. 12:15 (CEST)

"Fristen (30 dager - 6. januar)." og lignende setninger under Primærvalgsystem: hvilken frist er dette? 30 dager fra 6. januar, eller går fristen ut 6. januar? Og er det noe poeng i parentesen? "Fristen er 30 dager fra / og går ut 6. januar"? Tales 4. aug 2008 kl. 12:00 (CEST)

Dette kommer dårlig frem fra artikkelen, men man skjønner det veldig lett dersom man leser denne artikkelen i engelsk utgave: dette er fristen for å registrere seg som velger i valgmantallet. Jeg forsøkte å endre dette (det er klart mer relevant til en amerikaner som leser en:wiki, siden vedkommende kanskje lurer på når han vil ha mulighet til å registrere seg får å stemme). Egentlig synes jeg disse fristene burde fjernes, de har alle passert og har liten relevans, og er ikke veldig interessante fra et norsk perspektiv. V85 7. aug 2008 kl. 12:18 (CEST)

Revisjon[rediger kilde]

Jeg har laget en revidert utgave av denne artikkelen i Sandkassen min: Bruker:V85/Sandkasse/Primærvalg Hvis det er ønskelig kan deler av den legges inn her. --V85 11. aug 2008 kl. 18:31 (CEST)

Jeg liker din versjon bedre enn den nåværende artikkelen, synes den like godt kan legges inn i sin helhet. Noen rettskrivingsting bare, vet ikke om det er dårlig wikiskikk å rote i andres sandkasser? Tales 29. okt 2008 kl. 15:51 (CET)
Begge trenger bearbeidelser og har styrker og svakheter, men av de to er din utgave klart best. så vær halvfet. Mvh Røed (d · en) 29. okt 2008 kl. 20:31 (CET)
At jeg skriver ting leif noen ganger, er vel å forvente. Jeg har nå lagt inn hele min artikkel her, så kan de som måtte ønske å rote rundt, bare sette igang. ;-) V85 31. okt 2008 kl. 00:00 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Primærvalg i USA. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. mar. 2023 kl. 00:19 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Primærvalg i USA. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. sep. 2023 kl. 01:21 (CEST)[svar]