Diskusjon:Pram

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vlet som en nederlandsk båttype har en sterk likhet med den norske prammen. Det ledet til et viktig spørsmål, om vlet er denne båttypen som prammen kom av eller omvendt. Språkhindringen kan ha gjort sitt til at det forble ukjent. Det er ikke Wikipedias oppgave om å svare på dette, men håpet at det kan ansporet folk til å gjør deres undersøkelser omkring prammens internasjonale forbindelsene. Varulv2468 17. des 2007 kl. 03:28 (CET)

Det er sterke indikasjoner på at båttypen pram, båten uten kjøl og med rund fasong i skroget, tilhørte en familie av ulike typer med felles trekk som kan ha hatt opprinnelse i Nederland- det er dessverre ikke mulig å finne det ut på Internett, men det er forbindelser mellom de ulike båttyper eke, pram, vlet og jolle (Norge og Danmark). De har hatt ulike utviking hver for seg selv om de delte samme basismodell i konstruksjon. En pramliknende seilbåt har fått kjøl i Blekinge, Sverige. Dessverre er det snart jul så jeg får ikke anledning til å finne ut mer før i neste år, om det skulle skjer. Men det har utvilsomt vært overraskende å finne ut at en enkel båttype som folk tok for gitt at den nesten var kommet i glemmeboka, har hatt en betydelig viktig bakgrunn og «slektninger» spredt over landsgrenser. Dessuten er det åpenbart at pram er ikke en båttype av fortiden, men en båttype i kontinuerlig utvikling og dermed har vært en suksesshistorie.

Håper fremdeles på om det er folk som vil gjør et innsats her om prammen, ikke minst det om vlet. Den egentlige prammen er svært forskjellig fra ordet pram som bare er brukt om de flatbunnede sjøfarkostene og kan være svært misledende.Varulv2468 18. des 2007 kl. 23:47 (CET)

Jeg har foretatt undersøkelser, det vist seg at nederlenderne mente at vlet kom fra Norge i 1800-tallet mens nordmennene mente at båttypen prammen kom fra Nederland. Ingen av landenes maritime eksperter på prammen er enig om hvor båttypens opprinnelighet er, men et maleri fra cirka 1800 i Norge angivelig vist prammer- bare tretti år senere ser man det samme i et maleri i Nederland. Den norske prammen er visstnok langt mer populært enn antatt, den har spredt seg over hele vestlige Europa og blitt populært i bestemte regioner som Vesterhavkysten på Jylland som elven Seinen i Frankrike. I Danmark og Sverige er man enig om at prammen kom dit i løpet av 1800-tallet. Prammens opprinnelighet er fremdeles i det blå bokstavelig talt, alt vi vet er at denne båttypen ble alminnelig først i 1800-tallet. Arkeologisk funn i Norge og Nederland vist farkoster som liknet på dagens prammen, men ganske langt tilbake.

Prammen likevel har vist seg å være svært interessant. Det er fritidsbåter med innenbordsmotor i glassfiber i dag fra Nederland som het vlet- med samme skrogfasong som prammen i Norge. Varulv2468 10. jan 2008 kl. 00:17 (CET)