Diskusjon:Positivisme

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Var Karl Popper en positvist? 5. nov 2011 kl. 16:33‎ 84.210.127.117 (Diskusjon)

Høyst sannsynlig kan det sies at han var det. I følge Store norske leksikon: Ernst Mach og Richard Avenarius er representanter for en variant av filosofisk positivisme kalt empiriokritisisme, ............. Logisk positivisme eller logisk empirisme, også kalt filosofisk nypositivisme, oppsto i Østerrike i tilknytning til den såkalte Wienerkretsen på 1920-tallet. Viktige representanter for denne retningen var Rudolf Carnap, Otto Neurath og Moritz Schlick, og i «ytterkretsen» fantes Ludvig Wittgenstein, Bertrand Russel, Karl Popper, Carl Hempel, Arne Næss og Alfred Ayer. . Om Popper først og fremst var positivist eller litt positivist og også andre ting har jeg ikke kontrollert. Filosofer faller sjelden rent inn under en filosofisk retning. Skal navn nevnes i denne artikkelen så holder det ikke bare å gå til Popper. Artikkelen trenger å sjekkes opp mot åpne kilder som Store norske leksikon og engelsk Wikipedia. Så går det an å gå dypere i tema. Legg merke til at Store norske lekskon har flere artikler om positivisme litt avhengig av i hvilken sammenheng begrepet forekommer. Stallo (diskusjon) 29. okt 2012 kl. 20:52 (CET)

Popper var ikke positivist (forutsatt at man følger de allment aksepterte definisjonene på «positivisme»). Popper har i hele sitt liv bekjempet positivismen (og mente selv at det var han som «drepte» positivismen med sin Logik der Forschung i 1934).
En helt annen sak er at flere personer (deriblant Frankfurtskolens tilhengere) har betegnet Popper som positivist, men har da vært nødt til å operere med en sterkt avvikende definisjon på «positivisme» (eller så har de ikke gjort seg bryet med å lese Popper). Hanno (diskusjon) 4. jun. 2017 kl. 20:53 (CEST)[svar]