Diskusjon:Polen/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tysk navn på Zbihniew[rediger kilde]


hvorfor bruker du, Wolfram, tysk navnene for polsk byene? zbihniew

vi bruker de skandinaviske navnene, dvs. de navnene med en langvarig historisk tradisjon i norsk og som dessuten kan skrives med det norske alfabetet og er mulig å uttale for de fleste nordmenn. Wolfram 22. feb 2004 kl.21:57 (UTC)

Se forøvrig Wikipedia:Navnekonvensjoner. Vi retter oss etter det Språkrådet har sagt om geografiske navn. Jeg synes det er mye av det Språkrådet sier er litt merkelig (inkludert navnene på polske byer), men Wolfram og jeg kunne sikkert kranglet i det uendelige hvis vi ikke baserte oss på en ekstern instans. :) Men om ikke annet, bør vi ha med stedsnavnene på originalspråket i parentes. Arj 22. feb 2004 kl.22:09 (UTC)

jeg skal tenke det over og prove a forsta det komplisjerte norsk text :D if they really have a sort of tradition in Norwegian, it's OK. but once, I read a discussion (started by my acquaintance) on dk.sprog and they weren't so enthusiastic about German names for Polish cities. I feel too sleepy and am going to turn in. Zbihniew 23. feb 2004 kl.00:33 (GMT+02.00)

De polske byene har nå fått navnene skrevet ifølge norsk språkråd. Utrolig nok er de indentiske med den polske versjon. Hva den tyske versjon har å gjøre her er vanskelig å forstå. Norge er ikke Tyskland. Dette burde aksepteres av Wiki tyske bidragsytere. Mieczyslaw 08. mar 2005 kl 17.31

Ang. Religion og jødedom[rediger kilde]

Her skrives det at jødedom er blandt de største religionene i landet, før det så skrives geenrelt om jødedommen som religion. Hva i all verden har dette med Polen å gjøre? Polens store jødiske befolkning ble så å si utryddet totalt under Holocaust og etter hva en kunne lese på slutten av Schindlers liste så bodde det i dag rundt 2000 jøder i Polen om jeg husker riktig.

ich heibe aga a ty????

Nasjonaldag[rediger kilde]

Det har kommet en e-post til info-no@wikimedia.org der det blir påstått at det er feil at Polen har nasjonaldag 12. desember.

Når jeg leter litt rundt på veven ser jeg at datoene 3. mai og 11. november kommer frem. Hva er riktig her? Jeg satte en {{trenger referanse}} på datoen i infoboksen, så leseren gjøres oppmerksom på at det er uenighet om datoen. Kjetil r 8. apr 2007 kl. 18:43 (CEST)

Begge er nasjonaldager. Święto Narodowe Trzeciego Maja (Polens grunnlovsdag) den tredje mai og Narodowe Święto Niepodległości (til minne om gjenopprettelsen av landets selvstendighet i 1918) den ellevte november – den siste kanskje den viktigste. Jeg vet ikke hvorfor det stod 12. februar... Feilen er nå rettet opp. Wedel 8. apr 2007 kl. 19:00 (CEST)
Jeg la til en fotnote i infoboksen som forklarer hva de to dagene er. Kjetil r 8. apr 2007 kl. 19:09 (CEST)

Very good article. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 83.28.135.199 (diskusjon · bidrag) 13. apr 2007 kl. 08:54:26 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Historie[rediger kilde]

Artikkelen er utmerket, men historieavsnittene har forbedringspotensial. I likhet med artikler fra EN/DE wikipedia er historien nesten utelukkende begrenset til en oppramsninga av dynastier og konger. Nesten ingen kultur-, sosial- og økonomisk historie. Følgende bør løftes frem:

  • Livegenskap og godsøkonomi, og hvordan korneksporten på Østersjøen skapte en samfunnstruktur som var ulik Vest-Europas.
  • Adelens relativt sterkere maktstilling. 8% av befolkningen var adelige, og deres makstilling førte til føydal oppløsning, som i sin tur førte til delt mellom de sentraliserte nabolandene.
  • Kulturfelleskapet mellom polsk/tysk/jødisk/russisk før 1. verdenskrig og påfølgende etniske rensning under og etter 2WW. Dette er en av de største demografiske, kulturelle og politiske omveltningene i Europas historie, men er politisk sensitiv å omtale.

H@r@ld 23. apr 2007 kl. 02:02 (CEST)

Ang. det polske veinettet[rediger kilde]

"Veinettet er i relativt bra forfatning" (denne artikkelen) Her vil jeg tro en har sammenliknet med det norske veinettet, følgende gir et annet bilde:

Poland has a poorly developed infrastructure of roads and expressways by Western European standards (Roads and expressways in Poland, eng. wikipedia)

Ja, det siste er nok mest riktig, og det kan nok virke misvisende å bruke ordet «veinett» i denne sammenhengen. Det siktes nok mer til at selve veiene er kjørbare og derfor av relativt bra forfatning (lengden veier, motorveier og ekspressveier er for øvrig oppgitt tidligere i avsnittet). Jeg har nå byttet ut veinett med veier, det må gjerne omformuleres ytterligere. Wedel 14. des 2007 kl. 07:27 (CET)

There is a mistake. Platforma Obywatelska is in coallition with Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL) 80.48.122.253 10. nov 2008 kl. 18:39 (CET)

OK, I've correct this mistake.80.48.122.253 10. nov 2008 kl. 18:43 (CET)

Geografi[rediger kilde]

Arealet er feil. Det står i artikkelen at det totale arealet er 312 679. I følge en rekke andre kilder bla CIA world fact book er det 312,685 Dette usignerte innlegget ble skrevet av Anzie11 (diskusjon · bidrag) 13. mai 2010 kl. 21:07 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Rettet, litt seint. --Finn Bjørklid (diskusjon) 10. aug 2012 kl. 14:39 (CEST)

Tilnærmet kildeløs[rediger kilde]

Gitt størrelsen er denne artikkelen tilnærmet kildeløs. — Jeblad 7. okt. 2015 kl. 20:56 (CEST)