Diskusjon:Pleiadene (astromytologi)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pleiadene[rediger kilde]

Hei. Har du noen referanse paa at Peleiadene skulle bety hvite duer? I foelge min ordbok skulle ordet komme av pelos, som tvert i mot betyr moerk e.l. Mvh. Wikijens 19. jan 2009 kl. 10:35 (CET)

Dette var faktisk et meget godt spørsmål. Jeg påbegynte denne artikkelen som en oversettelse fra engelsk wikipedia – da den var et underkapittel om stjernehopen pleiadene. Kl 3:03 skilte jeg den ut fra hovedartikkelen, etter modell fra engelsk wikipedia.
Her må jeg bare anta (for det husker jeg ikke) at jeg hentet alle disse hvite duene fra den engelske artikkelen. Ranværing 19. jan 2009 kl. 11:01 (CET)
Ok. Skal undersoeke paa andre spraak hva de skriver. Jeg har ikke noe godt oppslagsverk for mytologi, saa jeg baserer meg kun paa ordboksoppslag. Kanskje det er dove i motsetning til pigeon som brukes paa engelsk? Jeg er ikke sikker paa hva forskjellen egentlig er, da vi vel kaller alt due. Vi kan kanskje bare fjerne adjektivet aa la due staa inntil vi finner ut hva det er? Wikijens 19. jan 2009 kl. 11:10 (CET)
Adjektivet kan selvfølgelig fjernes. Den engelske artikkelen har gjennomgått så mange revisjoner siden jeg leste den første gangen, at jeg ikke lenger er istand til å finne «urteksten». Jeg mener likevel å huske at navneformene dove og endog white dove ble brukt.
Noe annet jeg har filosofert over, er artikkelens kategori. Den engelske artikkelen mangler faktisk kategori for øyeblikket. Jeg valgte først Kategori:Mytologi, men fant Kategori:Komparativ mytologi mer egnet og beskrivende. Artikkelen er ikke begrenset til én enkelt kulturhorisont, men omfatter hele verden.
Artikler om Orion og Orions belte, Sirius, Draco, Store bjørn, Lille bjørn, Polarstjernen, etc. vil nødvendigvis også kunne inneholde slike underavsnitt om mytologi hos ulike kulturer, som senere ekspanderer til å bli egne artikler. Kina ble f.eks. kalt «midtens rike», fordi polarstjernen var himmelens midtpunkt, og Kinas keiser, i egenskap av «himmelens sønn», var polarstjernens jordiske representant, etc.
Kort sagt: Er det flere som ser behovet for en kategori om «stjerne-mytologi»? Jeg letet gjennom kategori-strukturen på engelsk wikipedia, uten å finne noe slikt. Ranværing 19. jan 2009 kl. 11:47 (CET)
Hei igjen. Jeg hadde ikke sett artikkelen Pleiadene i folklore og forhistorisk tid. Mitt spoersmaal var basert paa diskusjonsiden til artikkelen Pleiadene (gresk mytologi). Jeg synes kategorien du foreslaar (Komparativ mytologi) virker fornuftig. Jeg vet ikke om den ogsaa rett og slett kan passe inn i en kategori om astrologi? Eller er astrologi kanskje for naert knyttet til det aa spaa fremtiden osv.? Wikijens 19. jan 2009 kl. 12:29 (CET)
Takk for tipset. Jeg ser nå at disse hvite duene dukker opp i to artikler, og skal rette det.
Astrologi blir for snevert, selv om f.eks. influensa ble betraktet som «influence» fra stjernene. Stjernene går igjen i ulike religioner og mytologier under alle himmelstrøk.
Pleiadene var «7 jomfruer» i gresk mytologi. Hvor stammer idéen fra (hos selvmordsbombere) om at de belønnes med «7 jomfruer i himmelen»? Noen ganger er det 100 slike «jomfruer» (liksom Talmud snakker om 100 stjerner i stjernehopen pleiadene). «Bjørnens unger» i Jobs bok er to pleiader iflg Talmud, jmf greske sagn om «den tapte pleiade» (noen ganger er det «to tapte pleiader»).
Sirius, «hundestjernen», er ikke bare opphav til hundedagene fra juli til august, et navn vi har arvet fra antikkens Hellas. Sirius forbindes med navnet hund hos innuitter, cherokee, kinesere, sioux, i Kina ... Sirius knyttes også til den egyptiske gudinnen Isis.
Orions Belte er spinnrokken til Frøya (Sirius), som er omgitt av 7 høner (pleiadene)
Hvorfor høner og duer? I norrøn mytologi har vi galder. Germanerne sang runesanger. Den romerske feltherren Julianus Apostata, som besøkte germanske stammer ca 360, beskrev galder (anglosaksisk: gealdor, galan) som «ville sanger, utført på en måte som er mest lik skrikene av slike fugler som lokker.»
Hvem og hva er «dragen» i Johannes Åpenbaring (12,7-8)? I Paulus' brev til efeserne (6.11-12): «Ikle dere Guds fulle rustning, så dere kan holde stand mot djevelens listige angrep. For vi har ikke å gjøre med en kamp mot kjøtt og blod, men mot maktene, mot myndighetene, mot verdens herskere i dette mørket, mot ondskapens åndehær i verdensrommet.»
Artikler om flerkulturell stjerne-mytologi hører hjemme under komparativ mytologi og religion.
Emnet er utømmelig, og kunne trenge en egen kategori, dersom engelsk wikipedia oppretter egne (flerkulturelle) mytologi-artikler om Orion, Sirius, Store Bjørn, Lille-Bjørn, etc. Ranværing 19. jan 2009 kl. 14:06 (CET)
Det virker som et veldig spennende emne. Et nytt forslag til ord som beskriver stjernenes mytologiske tolkninger: Astromytologi? Vet ikke om det er et ord som brukes. Jeg fikk bare tre treff med google :-) Wikijens 19. jan 2009 kl. 14:23 (CET)
Astromythology paa engelsk gir endel treff, saa det virker som det er et begrep som kan brukes, og jeg synes det virker aa beskrive ganske godt det du sikter til. Bl. a her: [[1]] brukes Pleiadene som eksempel paa et stjernebilde som har gitt opphav til mange lignende myter i forskjellige kulturer ("The strong multi-symbolic archetype of the Pleiades functions as a worldwide astromythological system...). Jeg fikk ogsaa et par google-treff paa gresk αστρομυθολογία. Mvh. Wikijens 19. jan 2009 kl. 14:32 (CET)
Jeg fikk 75,000 treff på google. Hva med «komparativ astromytologi»? Navnet høres idiotsikkert ut – såfremst ikke noen legger artikler om TV-serier som Star Trek og Star Wars i en slik kategori! Ranværing 19. jan 2009 kl. 14:49 (CET)
Hehe. Ja, det virker som et godt forslag, men synes du boer beholde Kategori:Komparativ mytologi ogsaa som en overkategori. Det kunne f.eks. vaere en artikkel om syndeflod-myten i forskjellige kulturer som ville passe der, men ikke i astromytologi. Skjoenner forresten ikke hvordan du fikk saa mange treff med google. Mulig jeg har noen innstillinger som filtrerer bort noen treff. Wikijens 19. jan 2009 kl. 15:14 (CET)
Jeg flyttet artikkelen til Pleiadene (astromytologi), og opprettet en pekerside.
Astromytologiske artikler om f.eks. Orion og Sirius kan legges i Kategori:Komparativ astromytologi, som en underkategori av Kategori:Komparativ mytologi.
Dermed er det takhøyde også for både syndeflommen og Atlantis, men forhåpenligvis ikke TV-serien Star Trek.
Astromytologiske forestillinger ligger også til grunn for Rana Niejta. Jmf Bo Lundmarks bok Bæi'vi mánno nástit (umesamisk) = Sol- och månkult samt astrala och celesta föreställninga bland samerna, blant referansene. Som gudinne opptrådte hun sammen med Solens datter, mens kombinasjonen Solen + Sirius markerte hundedagene for antikkens grekere.
Vi har vår egen lokale «Sirius» her oppe i nord, i form av den umesamiske legenden om Rana-jenta. Jeg har for mange baller i lufta til å låne boken på nytt akkurat nå. Det er bare rundt 10 personer igjen som snakker umesamisk, og jeg blir muligens ansett som et «uhelberedelig tilfelle» dersom jeg enda en gang maser om denne boka på biblioteket. Ranværing 19. jan 2009 kl. 16:51 (CET)