Diskusjon:Pjotr Tsjajkovskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jeg synes personlig denne artikkelen er grei nok, men jeg ser at den har blitt markert for opprydning. Noen som har noen innspill på hva som må gjøres bedre?

Denne er da ikke noe dårligere enn f.eks. artikkelene om Richard Wagner og Ludwig van Beethoven, eller? Kjetil Ree 25. okt 2005 kl.14:34 (UTC)

Den bærer litt for tydelig preg av å være oversatt, men «opprydning» er litt drøyt. – Pladask 25. okt 2005 kl.18:03 (UTC)
Jeg synes også at artikkelen er helt ok. Kanskje merkingen kan fjernes nå? Helga 9. nov 2005 kl.10:06 (UTC)
Jeg fjernet dem ({{språkvask}}{{opprydning-viktig}}). Om noen synes jeg var for kjapp nå, sett dem inn igjen. Kjetil Ree 9. nov 2005 kl.22:30 (UTC)

Fjernet farsnavnet fra artikkeltittelen[rediger kilde]

Russere har tre navn: Fornavn, farsnavn og etternavn. De aller fleste andre artikler om russere her på :no har fornavn og etternavn i oppslagsordet (f.eks. Vladimir Putin) ikke fornavn, farsnavn og etternavn (f.eks. Vladimir Vladimirovitsj Putin). For å være konsekvent flyttet jeg innholdet i denne artikkelen fra Pjotr Illitsj Tsjajkovskij til Pjotr Tsjajkovskij. (Barend 23. feb 2006 kl.17:09 (UTC))

Homofil[rediger kilde]

Jeg synes det bør framgå av artikkelen at Tsjajkovskij var homofil, fordi dette var en vesentlig "ting" i hans liv. Jeg vet ikke om jeg føler meg helt kompetent til å skrive et konkret forslag, men jeg synes i alle fall at det bør fremkomme i dette avsnittet:

"Tsjajkovskij giftet seg med Antonina Miljukova, en tidligere studine ved konservatoriet. Bryllupet ble gjennomført i all hast den 18. juli 1877. Allerede kort tid etter angret Tsjajkovskij på giftemålet. Han forsøkte å begå selvmord, men etter å ha mislyktes dro han til St. Petersburg psykisk nedbrutt. Etter bare seks ukers ekteskap ble Tsjajkovskij og Miljukova separert. Hun døde i 1917"

Separasjon, psykisk nedbrutt, selvmord - dette er direkte knyttet til at han var homofil. Også når det gjelder den mystiske døden bare noen dager etter 6. symfonen kan dette nevnes, selv om det nok aldri vil bli annet enn hypoteser. (Det står en del om det i den engelske versjonen.)

Enig, jeg tror også at hans fortvilelse og ensomhetsfølelse langt på vei kan tilskrives homofilien. Vennlig hilsen LisbethKvent 8. sep 2008 kl. 17:26 (CEST)

Peter/Pjotr[rediger kilde]

Det påpekes over artikkelen: "Merk den norske skrivemåten er Peter, ikke Pjotr som på engelsk." Bør ikke artikkelen flyttes til Peter Tsjajkovskij? 31.221.13.119 16. des 2011 kl. 16:54 (CET)

Enten dét, eller så må det konsekvent stå Pjotr i artikkelen. Men her trengs referanser. SNL skriver Pjotr[1], og jeg har inntrykk av at det generelt blir vanligere og vanligere å være tro mot navnet slik det lyder på originalspråket. – Pladask (d/b) 16. desember 2011 kl. 18.34 (CEST)
Jeg er ikke enig i at den norske skrivemåten er Peter. Så lenge dette bare er en løs påstand, bør artikkelen absolutt ikke flyttes. At Pjotr skal være en engelsk stavemåte, som det står nå, er iallfall ikke riktig. Transkripsjonen av det russiske navnet til norsk gir "Pjotr". Avvik fra transkripsjonsreglene krever at den alternative skrivemåten skal være innarbeidet. Dersom SNL bruker "Pjotr", så er "Peter" åpenbart ikke innarbeidet. Jeg foreslår heller å slette setningen om at "den norske skrivemåten er Peter".--Barend 17. des 2011 kl. 20:33 (CET)
Legger merke til at de fleste andre språk, herunder de skandinaviske, fransk, engelsk og tysk, bruker utgaver av Pjotr. --PaulVIF 17. des 2011 kl. 20:43 (CET)
En kjapp gjennomblading i et utvalg fra bokhylla viser at Peter til en viss grad er innarbeidet (uten at jeg har ork til å komme med noen referanser nå – jeg støtter uansett å gå for «Pjotr»). Men som jeg nevnte, det er mer moderne å bruke transliterasjoner. Når det i tillegg er mer utbredt, burde saken være grei. (Nå oppdaget jeg at det var jeg som opprettet artikkelen i sin tid, riktignok under Pjotr Illitsj Tsjajkovskij. Det var jo også feil. :-) ) – Pladask (d/b) 17. desember 2011 kl. 21.32 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Pjotr Tsjajkovskij. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. aug. 2017 kl. 05:38 (CEST)