Diskusjon:Personkult

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eksempler[rediger kilde]

For å legge inn eksempler så trengs det solid referanse på at det dreier seg om personkult. Når det for eksempel er en masse statuer av en berømt person så betyr det ikke at det foreligger personkult. Legg også merke til mangelen på eksempler på engelsk WP. Den engelske er veldig mye lengre enn den norske og den har referanser som kan brukes. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 30. sep. 2017 kl. 10:45 (CEST)[svar]

Definisjon[rediger kilde]

Har forsøkt å finne en (eller flere) definisjon(er), men det var ikke helt enkelt. Jeg finner i The Oxford Dictionary of Sports Science & Medicine (3 ed.) Michael Kent Oxford University Press Print Publication (2006) Print ISBN 9780198568506

«cult-of-personality An intense interest in or devotion to a person, idea, or activity. The phrase was originally used to describe the practice of totalitarian regimes in which a leader (e.g. Hitler) was elevated to a position of pre-eminence and presented as a source of all political wisdom, and the architect of all worthwhile political and social actions. The phrase has been applied to pre-eminent, famous sports personalities who have acquired a similar following.»
-- Jeg finner også personkultur diskutert i organisasjonsteorien, se Hjulstad, Roar (1945-) (1983). Organisasjonsteori. [Oslo]: NKS. s. 139. ISBN 8250803442. 
-- Og så finner jeg Elvis Presley Hinsides: folkloristiske perspektiver på det overnaturlige. Oslo: Spartacus. 1999. s. 192. ISBN 8243001263. .
Vi har selvfølgelig jo ikke bare personkultus i organisasjoner, av fotballspillere og av Elvis, men også Gilgamesj (konge), se Whitehouse, Ruth (1989). Sivilisasjonens røtter: hva arkeologene kan fortelle om tidlige samfunn. [Stabekk]: Den norske bokklubben. s. 94-95. ISBN 8202117801. 
-- Og selvfølgelig så er eksemplene ovenfor neppe nødvendigvis de mest representative, men de viser problemer med å få definert ordet.

Her bør det letes mere for å beskrive hva en personkult/personkultus er. Finne omtaler av hva det er som ikke bare henviser til en oppfatning av at det har oppstått personkult rundt en bestemt person. Nå gir jeg meg for dagen med å forsøke å finne den autoritative definisjonen, denne var vanskelig. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 30. sep. 2017 kl. 11:40 (CEST)[svar]

Og den definisjonen vi har startet med ser slett ikke dårlig ut (jeg nikker gjenkjennende til teksten, men jeg er nå bare én person og ikke en pålitelig referanse). Vi trenger litt referanser og så trenger artikkelen utvidelse. Den engelske artikkelen er vesentlig større, har en del referanser, men har også en del vedlikeholdsmerker så den bør neppe brukes helt ukritisk.