Diskusjon:Per Krohg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Per Krohg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. sep. 2017 kl. 15:53 (CEST)[svar]

Tango og bandoneon[rediger kilde]

I den norske artikkelen står det følgende: "I unge år arbeidet han som avistegner og lærte tango i Paris. I 1913 innførte Krohg og hans første kone, Lucy Vidil, tangoen i Norge. Oppvisningen foregikk på revyscenen Chat Noir. Imidlertid danset Per Krohg aldri tango offentlig etter første verdenskrig. Under oppholdet i Paris laget den franske billedhuggeren Chana Orloff i 1924 en skulptur av Per Krohg, sittende med et bandoneon. Den står nå utenfor lokalene til Kunstnerforbundet i Kjeld Stubs gate 3 i Oslo."

Problemet her er at det instrumentet Per Krohg sitter med ikke er et bandoneon, men et lite trekkspill, sannsynligvis en torader. Slike instrumenter var vanlige i Paris på det aktuelle tidspunktet (1924), men de ble aldri brukt til å spille tango. Det er mange som ikke kjenner forskjellen mellom trekkspill og bandoneon, men den er betydelig.

Da ser jeg flere muligheter:

- at Per Krohg aldre spilte selv, men at kunstneren Chana Orloff tok seg den friheten å fremstille han med et musikkinstrument hun trodde var bandoneon

- at Per Krohg faktisk spilte trekkspill og er avbildet med sitt eget instrument

Uansett bør teksten i artikkelen endres, men jeg vil ikke gjøre det foreløpig, siden forbindelsen til tango da blir ulogisk.

Olaf G Aasland