Diskusjon:Påtalebegjæring

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Anmeldelser[rediger kilde]

I artikkelen står det at «Straffesaker starter med at et forhold anmeldes til politiet». Videre står det at politiet selv kan anmelde et forhold. Påtaleinnstruksen § 7-4 sier imidlertid: «Etterforsking foretas når det som følge av anmeldelse eller andre omstendigheter er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold.» Jeg tolker påtaleinnstruksen sånn at der politiet selv initierer etterforskning så går det under begrepet «andre omstendigheter», og at man ikke har noe ledd hvor politiet selv inngir anmeldelse til politiet. Mvh. Iselilja (diskusjon) 18. nov 2012 kl. 12:00 (CET)

fikset den grenseoppgangen. Når politiet initierer etterforskning av eget tiltak har det også en tendens til å bli kalt anmeldelse, eller egenanmeldelse. Rent sånn lovspråklig kan det nok være greit å ikke blande inn dette, det kan være litt forvirrende. Rent praktisk så er nok riktig å si at politiet leverer anmeldelse til seg selv, men som sagt kanskje ikke lovteknisk riktig. Stallo (diskusjon) 18. nov 2012 kl. 14:19 (CET)

Virkningene av straffeloven 2005[rediger kilde]

Etter at straffeloven 2005 trådte i kraft 1.oktober 2015 er kravene om fornærmedes påtalebegjæring fjernet fra straffebudene. Det eneste stedet hvor det foreligger krav om påtalebegjæring er i betingede subsidiære private straffesaker. Artikkelen om påtalebegjæring må dermed endres totalt. Se min artikkel om begjæring om offentlig påtale.

Mvh. påtalejurist 2.des 2015 kl 12:46 (CET)

Hei påtalejurist, takk for viktig korriering. Det jeg lurer på er imidlertid om det er noen vesensforskjell mellom begrepene "påtalebegjæring" og "begjæring om offentlig påtale" ? Umiddelbart virker det for meg som samme begrep, selv om lovendring har gjort at påtalebegjæring bare unntaksvis benyttes. Hvis dette er riktig, bør artiklene slås sammen og forklaringen av begrepet bygge på den gjeldende lov, samtidig som noe av den gamle artikkelen kan bevares i et historieavsnitt om gamle regler. Hvis du er enig kan jeg hjelpe med å slå sammen artiklene og legge omdirigering fra den nye tittelen til denne. Hvis du derimot mener dette er forskjellige begrep som krever to artikler, så bør vel denne artikkelen her settes i fortid, men henvisning til den nye artikkelen om dagens regler. Iselilja (diskusjon) 2. des. 2015 kl. 15:45 (CET)[svar]
Hei Iselilja! Takk for tilbudet om å slå sammen sidene. Det har du full frihet til. Begrepene kan brukes om hverandre, men "ditt" begrep er langt lettere å anvende. Mvh. Påtalejurist (diskusjon) 2.des 2015 kl 18:12 (CET)