Diskusjon:Opdøl Montessoriskole

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Opdøl Montessoriskole. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. feb. 2021 kl. 22:59 (CET)[svar]

Dokumentasjon på hvorfor informasjonen hentet fra NRK sin artikkel “Når skolen oppleves utrygg” bør slettes fra Wikipedia-artikkelen “Opdøl Montessoriskole”[rediger kilde]

Utdrag fra Wikipedia-artikkelen

“I 2018 konkluderte Utdanningsdirektoratet etter tilsyn med at det var blitt brukt ulovlig fysisk vold mot elever ved skolen.”

(Wikipedia - Opdøl Montessoriskole)


Hvorfor det bør fjernes:

Tilsyn - UDIR - 2018

https://tilsyn.udir.no/rapport/tidligere

Søk: Opdøl Montessoriskole AS

Da får du frem to tilsynsrapporter. Begge er avsluttet. Noe som vil si at forholdene/avvikene er rettet opp i.


Tilsynet det refereres til i artikkelen fra NRK er i tillegg ikke offentlig, så det stilles spørsmål ved påliteligheten til denne informasjonen (UDIR 29.01.2018).


I UDIRs rapport fra 2022 står det at skolen, i 2018, ble pålagt å rette forholdene i rapporten. I januar 2018 avsluttet UDIR rapporten på bakgrunn av at forholdene var rettet opp i. (UDIR 17.03.2022, side 4, 1.1 kort om skolen - https://tilsynsrapporter.blob.core.windows.net/prodpdf/abccfadd-20ac-4b49-9191-1b4c5fcacf01.pdf)


I tillegg til dette er også UDIRs tilsynsrapport fra 2022 avsluttet. Det vil si at påleggene er rettet.

5.2 Oppfølging av påleggene

Dere skal iverksette tiltak for å rette brudd på regelverket umiddelbart.

Når påleggene er rettet, skal styret ved Opdøl montessoriskole AS erklære at rettingen er

gjennomført og redegjøre for hvordan dere har rettet. Bruk tavla.udir.no for å sende inn

erklæringen. Frist for innsending er 12.05.2022. Vi vil ikke avslutte tilsynet før skolen

gjennom erklæringen og redegjørelsen har vist at påleggene er rettet.”

(https://tilsynsrapporter.blob.core.windows.net/prodpdf/abccfadd-20ac-4b49-9191-1b4c5fcacf01.pdf)

NRK støtter dette i en nyhetsoppdatering fra 26. april, 2023 hvor det står at UDIR sine to tilsyn er avsluttet.

https://www.nrk.no/nordland/har-henlagt-saken-mot-skole-1.16387802


Utdrag fra Wikipedia-artikkelen

“Statsforvalteren i Nordland har ved to tilfeller funnet brudd på Opplæringsloven ved at barn var blitt krenket av voksne.”

(Wikipedia - Opdøl Montessoriskole)


Hvorfor det bør fjernes:

Gunn Skjerve, ved statsforvalteren i Nordland, forteller i detalj om tre skolemiljøsaker ved Opdøl Montessoriskole, i NRK-artikkelen “Når skolen oppleves utrygg". To av disse forteller hun at bryter med opplæringsloven.

(https://www.nrk.no/nordland/xl/tidligere-elever-og-foreldre-forteller-om-maktbruk-ved-opdol-montessoriskole-i-lofoten-1.16267666)


Dette er utsagn/påstander som skolen ikke kan, på grunn av taushetsplikt og personvern, uttale seg om. Det finnes heller ingen offentlige dokumenter som underbygger utsagnet til statforvalteren.

Utsagnet til Skjerven i artikkelen over står også i sterk kontrast til en nyere NRK-artikkel hvor hun uttaler seg om skolemiljøsaker og personvern: “(...) hun ikke kan gå inn i de konkrete sakene som advokaten peker på av hensyn til personvernet. Men hun sier det på generelt grunnlag er det beklagelig å sette elevers og læreres rettigheter opp mot hverandre.”

(https://www.nrk.no/nordland/statsforvalteren-i-nordland-gir-flere-tvangsmulkter-i-skolemiljosaker-enn-andre-fylker-1.16576024)


Alle skoler i Norge har tilsyn fra statsforvalteren. Så langt i 2023 har det blitt meldt 1425 skolemiljøsaker til statsforvalteren.

https://www.udir.no/tall-og-forskning/finn-forskning/tema/saker-meldt-til-fylkesmennene-om-skolemiljo/#a169102

Det er synd at tallene er så store. Nordland har 85 skolemiljøsaker, men ingen steder kan man finne hvilke skoler som har disse sakene. Når statsforvalteren i Nordland går ut med antall saker de har på Opdøl Montessoriskole, samt beskrivelsene av sakene, så tar de ikke hensyn til personvernet til de enkelte elevene og/eller ansatte. I en liten kommune, på en liten bygdeskole, er det ikke vanskelig å forstå hvilke personer slike saker kan handle om.


Utdrag fra Wikipedia-artikkelen

“Høsten 2022 sendte Vestvågøy kommune bekymringsmelding til Utdanningsdirektoratet etter å ha fått bekymringsmeldinger fra foresatte.”

(Wikipedia - Opdøl Montessoriskole)


Hvorfor det bør fjernes:

Nytt tilsyn ble utført 2022 (UDIR 17.03.2022). Denne tilsynsrapporten er som nevnt tidligere avsluttet.

https://tilsynsrapporter.blob.core.windows.net/prodpdf/abccfadd-20ac-4b49-9191-1b4c5fcacf01.pdf


Begge tilsynene er avsluttet.

https://www.nrk.no/nordland/har-henlagt-saken-mot-skole-1.16387802


Konklusjon

På bakgrunn av foreldet informasjon, henlagte saker, avsluttede tilsyn og potensielle personvernsbrudd  bør informasjonen hentet fra NRK-artikkelen “Når skolen oppleves utrygg" fjernes fra wikipedia-artikkelen om Opdøl Montessoriskole.


Kilder:

Arsoar (diskusjon) 22. nov. 2023 kl. 16:01 (CET)[svar]

  1. For det første er ikke Wikipedia underlagt Pressens frivillige «Vær varsom»-reglement, hva som selvsagt ikke betyr at Wikipedia mangler retningslinjer for korrekt omtale av institusjoner og enkeltpersoner.
  2. For det annet gjengir saken referansebelagt materiale fra en anerkjent kilde, i dette tilfellet NRK.
  3. Dersom forholdene har endret seg eller er blitt rettet opp, kan dette oppføres i artikkelen, forutsatt at kildematerialet det er referert til er uhildet og pålitelig. Asav (diskusjon) 22. nov. 2023 kl. 16:12 (CET)[svar]
Når dét er sagt, har artikkelen en tung slagside i kraft av sitt fokus, som bør rettes opp ved å tilføye annet stoff. Asav (diskusjon) 22. nov. 2023 kl. 16:36 (CET)[svar]
Jeg skal ta bort vær varsom-plakaten fra det originale diskusjonsinnlegget.
Jeg setter pris på om en administrator leser over diskusjonsinnlegget og sjekker referansene. Det skal være gode argumenter for hvorfor NRK-artikkelen ikke er en god kilde i wikipedia-artikkelen.
Arsoar (diskusjon) 22. nov. 2023 kl. 17:26 (CET)[svar]