Diskusjon:Odd Nerdrum

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Å definere Odd Nerdrum som en «kitsj»-kunstner, må vel være særdeles omstridt. En kitsj-kunstner produserer kunst av dårlig kvalitet, eller han plagierer andre kunstnere. Når hans malerier omsettes for opptil 300 000 USD, må det ihvertfall være noen som ser det annerledes. Er utsagnet et symbol på den Norske janteloven? Det var kanskje ikke uten grunn han emigrerte til Island..... Artikkelen bør i det minste merkes som «omstridt». --Friman 17. nov 2005 kl.20:56 (UTC)«»

Men definerer ikke Nerdrum seg selv som kitsj-kunstner da? Han har vel uttalt noe slikt som at han lager kitsj, og ikke kunst. Kjetil Ree 17. nov 2005 kl.21:17 (UTC)
Odd Nerdrum er vel ikke kjent for å ha noe spesielt godt forhold til «det GODKJENTE (offisielle)» Norske kunstmiljøet. Hvis han har definert seg selv som en kitsj- (kitsch) kunstner, er det vel nettopp for å demonstrere dette.... No.wiki er da også den eneste wiki som har en slik definisjon på hans kunst. --Friman 17. nov 2005 kl.21:45 (UTC)
Jeg er på ingen måte noen kunstekspert, men det må vel være mulig å få med begge deler i artikkelen: At Nerdrum har omtalt seg selv som kitsj-kunstner, og hans forhold til det "etablerte" kunstmiljøet. Men jeg er enig i at det blir feil at "vi" omtaler ham som kitsj-kunstner. Floyd 17. nov 2005 kl.21:57 (UTC) Jeg skal ikke uttale meg for skråsikkert om akkurat det, tydelig at andre har mer peiling på det enn meg.Floyd 17. nov 2005 kl.22:43 (UTC)
Det er helt riktig å kalle ham en kitsch-kunstner for det gjør han selv. Han definere hva han mener med det i en bok som kom i 2000 Hva er Kitsch. --Nina 17. nov 2005 kl.22:18 (UTC)
Joda, Nina. Du har rett at kitsj skrives kitsch. I andre sammenhenger vil jeg si at kitsch skrives kitsj, men jeg bøyer med for språkrådet, spesielt i Wikisammenheng. --Finn Bjørklid 17. nov 2005 kl.23:32 (UTC)

Det er ikke nødvendigvis riktig at Nerdrum er en kitsj-kunstner og at maleriene hans er kitsj bare fordi han gjør det selv. Nerdrum er vant til media og spiller bevisst på dem. Nerdrum er ikke den første kunstneren som forsøker å forvirre samtiden ved å skape debatt om seg selv. På hans egen nettside er det en artikkel som heter "Kitsj og ironi". Bare det er en ganske klart hint. Kitsj er noe han smykker seg med, som en smart skribent har uttrykt det. Derimot er det selvfølgelig riktig å nevne det i en artikkel ettersom begrepet er introdusert selv om jeg personlig mener at det var en avsporing fra første stund. Jeg har uansett fjernet den korte teksten som var her og strukket den mye lengre for iallfall å kunne gi en skisse av Nerdrum. Før noen slenger opp objektivitets-taggen igjen, fordi kunstneren selv er provokativ og kontroversiell, er ikke nødvendigvis den nye teksten det. Sjekk heller noen nettsider om Nerdrum først. De er enten imot, og dermed har problemer med å formidle informasjon, eller så er de så positive at de er bortimot meningsløse i sin nesegruse, nærmest patetiske beundring (jfr. Hanna Cecilie Skurdals pinlige martyr-biografi på www.kitschforum.no). I den nye teksten har jeg heller forsøkt å legge meg i stabilt sideleie sentralt på midten. --Finn Bjørklid 17. nov 2005 kl.22:41 (UTC)

Odd Nerdrum er en kitsch-maler. Og kitsch har ikke noe med ironi å gjøre. Tenk for eksempel på den slett malte gutten med tåren, den fattige fiskeren, fiskerkonen, elgen ved det blanke tjern, sigøynerpiken, her finnes ingen ironi. Og går man gjennom Nerdrums produksjon fra hans ungdom til idag, så tviler jeg på at du finner særlig ironi i det heller. Det er først når man malerisk ironiserer over et alvorlig tema at det blir til det som kalles camp, ifølge den godeste Nerdrum. Og Finn, det er her jeg tror at du tar feil. Jeg tror at Nerdrums kitsch-manifest er dyptfølt. Jeg tror han mener det han prenter ned i "hva er kitsch". Han har for lengst innrømt at han har misbrukt pressen, slik de har misbrukt ham. Som han selv sier, han er klovn og blytung på samme tid. Jeg har lest en stor mengde litteratur, både om Odd Nerdrum og om kitsch. "Hva er kitsch" kan ses på som defragmentert i forhold til forfattere som for eksempel Clement Greenberg, Hermann Broch, Thomas Kulka osv. for noen, og sannere for andre. Men når det er sagt, og dette er en digresjon, har jeg sansen for mennesker som opphenter et begrep som er litt lurvete, og pusser det, slik at det glitrer. Dette går også Nerdrum inn på i sin, skal vi si, fiktive samtale med Edvard Munch i kitsch-manifestet. Folk flest leser vel i de tabloide avisene, og får dermed med seg det allermest vulgære kvernfjaset. Leser man utenom det, går man i dybden. Det er i dybden jeg har beveget meg for å finne ut at sannheten ikke alltid er slik den tilsynelatende ser ut på overflaten. Chrisglie 26. aug 2006 kl. 02:30 (UTC)

Hvorfor i all verden lenker bildetittelen "Trygd" til Wikipedias artikkel om trygd? --Palelnan 6. aug 2007 kl. 23:21 (CEST)

Har ikke betalt skatt, men har betalt skatt[rediger kilde]

«Odd Nerdrum ble 17. august 2011 dømt til to års ubetinget fengsel for ha solgt bilder for 10,5 millioner kroner uten å betale skatt. Dommen understreket at Nerdrum allerede har gjort opp skattekravet.» Slik teksten står så har han ikke betalt skatt, men han har betalt skatt.--Hirzflag 23. aug 2011 kl. 11:55 (CEST)

Det er vel ikke helt feil: Betaling skjedde først da påtrykket om det ble forsterket med en rettssak - og lang tid i etterhånd, - og ikke fortløpende av løpende inntekt, alternativt litt i etterhånd i tråd med regnskap, slik andre næringsdrivende bruker å gjøre det. Slik unnlatelse blir slått hardt ned på, selv om oppgjør finner sted. Ikke helt uvanlig, såfremt synderen er betalingsdyktig. --Bjørn som tegner 23. aug 2011 kl. 12:32 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Odd Nerdrum. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. jul. 2017 kl. 02:52 (CEST)[svar]