Diskusjon:Norske middelalderkirker i stein

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne må sorteres på en eller annen måte; bør det være etter fylke eller bare alfabetisk. Jeg lurer også på om den kan gjøre til noe mer enn bare en liste; det kan lages en tabell som f.eks. oppgir om den er i bruk fortsatt eller ikke, hvilken helgen den opprinnelig var viet til (det er kjent for de fleste av kirkenes vedkommende) og evt. andre opplysninger som passer i tabellform. Cnyborg 16. aug 2005 kl.18:45 (UTC)

Skrev listen slik den er i boken for de var lettest. Der er en logikk for de begynner øverst på østlandet og så følger de kysten rundt. Det er vanlig å gjøre dette i tilsvarende litteratur.Hadde jeg kunnet scannet kartet hadde en sett hvor fint det passser. -Nina- 16. aug 2005 kl.18:54 (UTC) Skal se om jeg kan skrive litt om dem etterhvert ihvertfall en stubb. De to som har skrevet den nyeste boken og som jeg kjenner er ikke så spesielt opptatt av hvilke helgener kirkene er viet til de er mer middelalder kunsthistorikere og tenker mest på hvordan bygningene er konstruert. Men om vi finner ut noe så er det virkelig interessant -Nina- 16. aug 2005 kl.19:03 (UTC)


Rekkefølgen er sikkert grei så lenge den forklares; da vet man omtrent hvor i listen man skal lete. Vi kunne kanskje lage et kart ved å bruke et fritt kart og sette inn nummer på det. Når det gjelder dedikasjoner står det for de fleste av kirkene i NAF-boken, og den har jeg stående på kontoret. Cnyborg 16. aug 2005 kl.19:11 (UTC)

Jeg synes at Skiptvet kirke burde nevnes her – i 2001 ble kirka 800 år gammel, og det ble feiret med finfint besøk av kronprins Håkon og kronprinsesse Mette-Marit. Vet imidlertid ikke helt hvor jeg skal plassere den. Skal prøve å få somla meg til å skrive en artikkel om den en gang. Jon Harald Søby 17. aug 2005 kl.11:10 (UTC)

Sakshaug gamle kirke hører sammen med steinkirkene på Innherred, den er ikke i aktiv bruk men brukes hvert år i forskjellige anledninger. Bilde av kirkene på Sakshaug Svart 17. aug 2005 kl.22:14 (UTC)

Jeg lurer paa om ikke ogsaa baade Hvaler kirke (bygget rundt aar 1000) og Glemmen gamle kirke (bygget paa 1100-tallet) (Fredrikstad), Ingedal kirke fra foer 1250 og Idd kirke fra 1100tallet (Halden) og Skjeberg kirke rund 1100 boer vaere med her. (Kan vaere jeg er "blind" (eller husker feil) - det er seint, og jeg bor langt hjemmefra... ;) Noorse 17. des 2005 kl.02:49 (UTC)

Det står i artikkelteksten at det er ca 200 middelalderkirker i stein i Norge, så det må nødvendigvis være ganske mange som mangler i listen. Fra Hordaland mangler hvertfall Kinsarvik og Ullensvang, i Bærum Haslum kirke. -Jorunn 17. des 2005 kl.03:21 (UTC)

Ser at det har blitt nevt allerende at mange kirker mangler, blant annet [Bodin kirke] som ble bygget på 1200-tallet. Jeg kan ta noen bilder av kirken vis det er ønskelig. Røed

Tror også Nesodden kirke er fra 1100 tallet, har ihvertfall blitt fortalt det. Ulf Larsen 27. feb 2006 kl.10:15 (UTC)


Det finnes veldig mange kirker som har deler fra middelalderen. En betydelig del av disse er blitt ombygget og har fått tilført nye bygningsdeler. De kan derfor ikke regnes som rene middelalderkirker. Å avgjøre dette i hvert enkelt tilfelle er ganske vanskelig og krever at en går igjennom litteratur. Listen i denne artikkelen var ment som en liten oversikt over de viktigste rene middelalderkirkene som ikke har vesentlige ombygginger og utvidelser. Ønsket var å hjelpe leseren til de viktigste monumentene og de mest bevarte kirkene. Den ble utarbeidet ut fra litteratur. Å ha en liste som omfatter alle kirker som kan ha deler fra middelalderen i denne malen vil gjøre den utrolig lang og den mister da sin hensikt som en veiviser til noen monumenter som er typiske. Se også: Maldiskusjon:Norske middelalderkirker i stein Jeg tror det vil være det beste å slette hele listen da det bare fører til diskusjoner om hvilke kirker som skal være der og ikke. --Nina 3. okt 2006 kl. 00:00 (UTC)

Which church is that?[rediger kilde]

Hi, I´ve a big question. I´ve been scrutinizing the web and this wiki to find the name of a particular church. As I did not find it here I presume the list is not complete! Where could I send an email to with the pictures I have? According to NAF it is supposed to be the oldest gothic church in the North of Norway. Thank you for helping Warm greetings William Cohn alpen.dodel@alpenjodel.de

Pussig liste[rediger kilde]

Det er en liste over middelalderkirkene her som ser ut som en infoboks. Selv om den har litt sjarme, foreslår jeg at den standardiseres og gjøres om til vanlig kulepunkt-liste i brødteksten. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 8. aug. 2015 kl. 17:34 (CEST)[svar]

Fjernet den pussige listen. Punktliste over disse i denne artikkelen er unødvendig da det allerede er en egen liste over kirkene. Liste over norske middelalderkirker i stein --37.139.29.121 9. aug. 2015 kl. 15:16 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norske middelalderkirker i stein. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 14. jul. 2017 kl. 18:18 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norske middelalderkirker i stein. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. apr. 2019 kl. 02:11 (CEST)[svar]

Utviklingsplaner[rediger kilde]

Jeg begynte i går å arbeide med Liste over norske middelalderkirker i stein, med tanke på å føre den fram til God Liste-status. Jeg har skissert noen utviklingsplaner på Diskusjon:Liste over norske middelalderkirker i stein. En av problemstillingene er om vi trenger både denne artikkelen og liste-artikkelen, eller om denne artikkelen her kan redigeres inn i liste-artikkelen og eventuelt flere andre artikler. Mvh M O Haugen (diskusjon) 7. feb. 2023 kl. 17:56 (CET)[svar]