Diskusjon:Norcontrol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Formattering av artikkelen[rediger kilde]

@Mohassas:. Jeg er blant patruljørene på WP, og har engasjert meg i artikkelen «din». Takk for dine bidrag. Hvis du har noen spørsmål om formatering, wikitekst og lignende kan du bare spørre meg om hjelp😊. Jeg foreslår at du bruker mindre utheving i artikkelen siden en del lesere foretrekker å selv bestemme hva de ønsker å fokusere på. Punktmerking kan med fordel erstattes med avsnitt etter min mening. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 27. mai 2021 kl. 09:44 (CEST)

@Mohassas: Takk for jobben du gjør med artikkelen. Har du noen kommentarer på innspillet om formatering? – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 28. mai 2021 kl. 13:47 (CEST)

Hei Abuluntu, takk for kommentarer vedrørende formattering. Jeg jobber med artikkelen og skal se på det skriver, men ser det har blitt lagt inn avsnitt allerede, det ser bra ut. Forsøker å få lagt inn noen bilder, men alle blir avvist pga. spørsmål om rettigheter. Kildeanvisning skal jeg forsøke å få inn, problemet er at det jeg refererer til er mere enn 50 år gammelt og lite tilgjengelig på internett eller i digital form. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Mohassas (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Det er forståelig. Jeg følger med litt, så hvis du trenger hjelp er det bare å spørre! – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 31. mai 2021 kl. 08:48 (CEST)
Supert. Jeg har nå tatt vekk uthevning og isteden benyttet store bokstaver for firmanavn. Det skal litt mere info inn og det kan hende det blir noen egne artikkler som beskriver enkelproduktene mer i detalj etterhvert. Jeg har også klart å få inn bilder nå, så artikkelen utvikler seg sakte men sikkert. Jeg er ny på Wikipedia, har ingen erfaring, men har mye bakgrunndsinfo, så må prøve å feile litt Dette usignerte innlegget ble skrevet av Mohassas (diskusjon · bidrag) 1. jun. 2021 kl. 12:08‎ (Husk å signere dine innlegg!)
Jeg synes allerede det ser bedre ut! Personlig hadde jeg foretrukket utheving av firmanavn i kursiv, men det finnes jo flere måter å gjøre ting på 👍🏼. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 1. jun. 2021 kl. 12:20 (CEST)
Hei igjen. Jeg har endret slik du foreslår, tatt vekk bullet punkt og samtidig tatt vekk de store bokstavene som benyttet på firmanavnene. Jeg valgte og ikke bruke kursiv men å la dem stå som vanlig tekst, tror det blir ryddigst. Jeg har også lagt inn noe kildehenvisning, men kildene er kun fra Ibb Høivolds memoarer, Norcontrol pensjonistforenings bok fra 2006 samt mine egne og Paul Snellingens notater. Jeg skulle gjerne sett at artikkelen kommer opp på et nivå som gjør at advarselen fjernes, håper dette bidrar med dette. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Mohassas (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Flott arbeid! Jeg synes det ligner mye mer på en WP-artikkel nå, jeg kom med et forslag til i redigeringskommentaren på min siste endring. Du finner den på «historikk-siden». 👏🏼👍🏼 – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 2. jun. 2021 kl. 08:59 (CEST)

Formål[rediger kilde]

Hva drev dette selskapet med? Det må være det alleførste som står i ingressen. Asav (diskusjon) 2. jun. 2021 kl. 22:57 (CEST)

OK skal legge inn det. Mohassas (diskusjon) 3. jun. 2021 kl. 19:17 (CEST)

Artikkelens navn og formål[rediger kilde]

Hei, jeg ser meg nødt til å presisere formålet med artikkelen for å hindre misforståelser når artikkelen ryddes opp i og språkvaskes.

Artikkelen skal være om NORCONTROL, hvordan selskapet ble etablert, hvilke produkter som ble dratt frem og hvordan grenene og arven fra NORCONTROL har utviklet seg. KONGSBERG NORCONTROL er kun en av grenene til NORCONTROL som bekrives, selv om det er det eneste selskapet som i dag benytter NORCONTROL navnet. Produktene Havneovervåking er videreført av KONGSBERG NORCONTROL mens de andre grenene er videreført av Kongsberg Maritime eller solgt ut og videreført i andre selskaper.

Artikkelen fikk navnet NORCONTROL fra meg helt i starten, men ble raskt endret til KONGBERG NORCONTROL. Jeg mener riktig navn på artikkelen er NORCONTROL av grunner forklart ovenfor.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Mohassas (diskusjon · bidrag) 7. jun. 2021 kl. 07:02‎ (Husk å signere dine innlegg!)

En slik flytting må gjøres av en administrator siden en omdirigering må slettes for å gjennomføre endringen. @Tholme: Vil du se på om det er god grunn til å revurdere flyttingen av artikkelen? – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 7. jun. 2021 kl. 12:18 (CEST)
OK. Det som skjedde er at jeg opprettet NORCONTROL først, den ble umiddelbart endret til KONGSBERG NORCONTROL så opprettet jeg NORCONTROL igjen og ser at den da linkes til KONGSBERG NORCONTROL. Historien er som sagt om NORCONTROL og KONGSBERG NORCONTROL som eksisterer i dag er en del av historien (ikke omvendt). --MVH MOHassas (diskusjon) 8. jun. 2021 kl. 14:27 (CEST)
Fikset Asav (diskusjon) 8. jun. 2021 kl. 15:01 (CEST)
Supert :) :) --MVH MOHassas (diskusjon) 8. jun. 2021 kl. 15:36 (CEST)

Kilder, referanser, språkvask og ferdigtstilling av artikkelen[rediger kilde]

Jeg har nå lest gjennom artikkelen mange ganger og lagt inn linker og referanser etter beste evne. Artikkelen beskriver nå godt oppstarten og videreutviklingen av Norcontrol med de endringene og knoppskytingene som har skjedd de siste 57 årene siden selskapet ble etablert og skal være ganske riktig. Jeg ser det klages på dårlig norsk og språkbruk, selv om jeg er etnisk norsk og realtivt skrivekyndig er jeg er desverre kun en ingeniør og ingen språkmann og vil trenge hjelp av noen mere språkkyndige for å vaske artikkelen i forhold til dette.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Mohassas (diskusjon · bidrag) 8. jun. 2021 kl. 11:17‎ (Husk å signere dine innlegg!)

Tusen takk for det harde arbeidet du har gjort! Jeg har ikke lest så nøye gjennom ennå, derfor har jeg ikke tillatt meg å fjerne kommentaren fra Asav om språk helt. Jeg kan ta en gjennomlesning og bli enig med ham om vi kan fjerne bemerkningen. Ytterligere referanser kan det i så fall være at jeg spør om ved å legge til malen {{tr}} bak aktuelle utsagn jeg kunne tenke meg kildebelagt. Jeg har allerede fjernet det punktet ettersom mange referanser er føyd til.
Ellers kan jeg foreslå at du signerer kommentarene dine på diskusjonssider. Jeg er litt usikker på hvordan det gjøres når man ikke bruker kilderedigering, men du finner det kanskje ut? – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 8. jun. 2021 kl. 12:47 (CEST)
Hei igjen, skjønte ikke hvordan man signerte artikler men prøver meg nå--M. Hasås (diskusjon) 8. jun. 2021 kl. 14:11 (CEST)
Strålende! Du begynner å bli en skikkelig wikifant👏🏼 Videre pleier du å opprette en ny overskrift hver gang du starter en diskusjon. Det vil være bedre å klikke [rediger] ved siden av overskriften i den diskusjonen du skal svare på. (Jeg tror kanskje du trykker «nytt emne» hver gang.😊 – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 8. jun. 2021 kl. 14:22 (CEST)
Takker for tipset. Det står bare "rediger kilde" ikke "rediger", har ikke turt å redigere kilden men prøver meg nå :) --MVH MOHassas (diskusjon) 8. jun. 2021 kl. 14:25 (CEST)
Ett tips til er å bruke kolon for å lage innrykk. Vi pleier å bruke ett kolon for hvert innrykk, og da er det lettere å se om en melding svarer på meldingen over, eller fortsetter på en melding lengre opp. I denne meldingen har jeg f.eks. Lagt 5 kolon før teksten, fordi jeg svarer på din melding over som har 4 kolon før teksten. (Den har det nå etter at jeg skrev det inn😅😉) – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 8. jun. 2021 kl. 14:32 (CEST)

Plassering av referanser[rediger kilde]

@Mohassas: Det er plassert mange referanser like etter firmanavnene gjennom hele artikkelen. Vanligvis plasseres referanser etter punktum i en setning hvis de inneholder informasjon som bekrefter en påstand. I spesielle tilfeller kan de plasseres etter et komma hvis man ønsker å bekrefte flere påstander i samme setning. Slik det er gjort nå, synes jeg en del referanser vanskeliggjør lesingen. Kan du som kjenner kildene se over å vurdere om noen av dem er unødvendige gjentagelser, og flytte dem som passer ved slutten av setninger de bekrefter? – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 8. jun. 2021 kl. 16:59 (CEST)

Ja jeg kan se på det. Jeg «pøste» nok litt hardt på med referanser siden dere savnet det. Jeg skal rydde opp på «morgenskiftet» i morgen tidlig.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Mohassas (diskusjon · bidrag) 8. jun. 2021 kl. 17:16‎ (Husk å signere dine innlegg!)
HAHA!😂 Nok et tegn på at man jobber best under press (🙃 ment som ironisk smiley). Takk for godt samarbeid. (Det var alvorlig ment👍🏼)– Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 8. jun. 2021 kl. 17:49 (CEST)
Jeg har endret på dette nå, vurdert unødvendige gjentagelser av referanser og flyttet referansene som passer til slutten av setningene.--MVH MOHassas (diskusjon) 9. jun. 2021 kl. 07:49 (CEST)
Kjempebra! En del står fortsatt før punktum og komma, men det er ikke så krise. Kjempebra jobba! – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 9. jun. 2021 kl. 08:49 (CEST)

OK, la referansene bevisst før punktum og komma, men skjønner det skal etter. Da lærte jeg det også og skal endre det jeg ser :)--MVH MOHassas (diskusjon) 11. jun. 2021 kl. 08:52 (CEST)

Kategorisering av artikkelen[rediger kilde]

Det nevnes som kommentar at artikkelen bør legges til i passende kategorier. Jeg er ikke sikker på hva som menes med det og hvordan det gjøres. Dette er min første artikkel på Wikipedia så jeg trenger hjelp til å forstå dette.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Mohassas (diskusjon · bidrag) 8. jun. 2021 kl. 11:19‎ (Husk å signere dine innlegg!)--MVH MOHassas (diskusjon) 8. jun. 2021 kl. 14:28 (CEST)

Jeg kan se litt nærmere på det når jeg leser over – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 8. jun. 2021 kl. 12:49 (CEST)

Artikkel som kan ha nytte av en kandidatprosess[rediger kilde]

Hei @Orland: Dette er en relativt ny artikkel av Mohassas. Asav og jeg har veiledet litt underveis og noen andre har også vært innom og bidratt til et godt resultat over kort tid, godt hjulpet av hovedbidragsyters vilje til å la seg veilede og fortsette med arbeidet. For meg utgjør denne artikkelen et godt eksempel på hva nye brukere kan utrette med god veiledning fra andre engasjerte brukere på WP. Selv om den fortsatt har behov for noe korrektur synes jeg dette er en kandidat til AA. Det vil gi den tilstrekkelig oppmerksomhet fra gode korrekturlesere, og kan det være et godt eksempel på en nyopprettet artikkel om bedrifter med relevans for leksikonet. Om den ikke går igjennom vil den uansett kunne bli forbedret. Hva synes dere? – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 9. jun. 2021 kl. 11:55 (CEST)

Tusen takk. Jeg syntes det er spennende å jobbe med dette, spesielt Historien til selskapet jeg har jobbet for siden 1984. Pensjonistforeningen lovet å få til en artikkel på Wikipedia, men da kom jeg dem i forkjøpet. --MVH MOHassas (diskusjon) 9. jun. 2021 kl. 13:08 (CEST)
Hei, Abuluntu og MOHassas. Siden jeg er invitert hit, så skal jeg forsøke å gi noen vurderinger om hvordan artikkelen framstår i forhold til Wikipedias stilidealer og kvalitetskrav. Hovedbudskapet er at det er hyggelig at nettet har rom for slike tekster, og at det er viktig at bedriftshistorie blir godt dokumentert, men at det er noen elementer ved teksten slik den står nå, som passer bedre på Lokalhistoriewiki enn på Wikipedia.
  • Det største problemet er at artikkelen baserer seg på upubliserte kilder, «Notater fra Morten Hasås og Paul Snellingen, begge langtidsansatte ved bedriften.» Det ville ha fungert helt utmerket på Lokalhistoriewiki – som er opprettet nettopp for å ta imot tekster som er skrevet for første gang, eller basert på upubliserte/muntlige kilder.
  • Det fleste oppgitte referansene fungerer ikke fullt ut som referanser i henhold til våre forventninger: at referansene skal dokumentere påstandene i den forutgående setningen. Det finnes en referanse med navnet «Seagull» - den går til forsiden på bedriftsnettsiden seagull.no. Den brukes som kilde til påstander som «Oscar Johansen og andre eksterne investorer (Bjørn Braathen) som etablerer selskapet Seagull» og «Videotel som var en av Seagulls sterkeste konkurrenter». Ingen av disse påstandene kan ved første øyekast bekreftes ut fra den aktuelle hjemmesiden. Referansene har mer preg av å si «Her er hjemmesiden til firmaet jeg nettopp nevnte.» Wikipedias praksis er at det kan være sitater hentet fra referansene (se mange eksempler i Elizabeth_I_av_England#Referanser og Adolf_Eichmann#Referanser). Den teksten som står i referansene her ser imidlertid ikke ut til å være sitater, men supplerende opplysninger om det nevnte firmaet.
  • Det er noen setninger her som hadde passet naturlig inn i en signert tekst, skrevet på Lokalhistoriewiki, eller i årboka Borre-minner, eller på nettsiden til lhs.no, men som ikke egner seg i et leksikon med anonyme, objektive og nøytrale tekster. Eksempler: «Dette ble behørig feiret med en jubileumsfest på Park Hotell i Sandefjord der man samlet ansatte relatert til Norcontrol selskapene inklusive gamle direktører og nøkkelpersoner.», og noen andre lignende formuleringer. Slike ting som nyoppussede lokaler, som nevnes noen steder, er med på å understreke at teksten har et slags bedriftsinternt ståsted og synsvinkel.
Jeg beklager at jeg ikke kan være fullt ut entusiastisk. Arbeidet til MOHassas er viktig og nyttig og han fortjener takk for initiativet. Men jeg tror ikke dette er en Wikipediatekst i tråd med alle våre stilidealer, og derfor heller ingen kandidat til AA. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 9. jun. 2021 kl. 20:02 (CEST)
Tusen takk for en ærlig vurdering med gode tilbakemeldinger som tydelig angir hva som er forbedringspotensialet for artikkelen. I tillegg må jeg få takke for en velformulert og vennlig uttrykksmåte. Tilbakemeldingene fra en erfaren bidragsyter gir mye av det samme en kandidatprosess ville ha gjort, en klar retning for videre arbeid med artikkelen. Jeg er sikker på at MOHassas tar imot velvillig imot innspillene med slik han har gjort fram til nå. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 9. jun. 2021 kl. 20:17 (CEST)

Takker for tilbakemelding. Jeg overlater til dere som vokter Wikipedia å vurdere om artikkelen er relevant eller ikke for Wikipedia og om den passer bedre på Lokalhistoriewiki (som jeg forøvrig ikke kjenner til). Personlig synes jeg nok at historien til selskapet (Norcontrol) er mere enn lokalhistorie og er viktig industrihistorie som beskriver starten av "teknologi Norge" og hvordan en modig satsing som startet i det små med små midler kan bli til store selskaper og bli ryggrad i et industrikonsern. Jeg er klar over at det mangler referanser og kilder, men det er lite kilder tilgjengelig utover det som er beskrevet. Heldighvis har vi memoarene til gründeren Ibb Høivold å støtte oss til. Men hensikten med dette er jo nettopp å beskrive en dårlig dokumentert historie, for å få den frem i lyset og for å ta vare på den så historien ikke går tapt. Jeg har jobbet i selskapet siden 1984, kjenner historien godt og kan gå god for at alt som står i artikkelen er riktig. Samtidig så fører det også til at teksten blir skrevet fra bedriftsinternt ståsted og synsvinkel slik det blir kommentert og jeg kan se at det kan bli gal vinkling for et "leksikon". Jeg vil se nøye på kommentarene og tilbakelemdingen din og forsøke å forbedre artikkelen i forhold til det du bemerker. --MVH MOHassas (diskusjon) 10. jun. 2021 kl. 08:51 (CEST)

Klargjøring[rediger kilde]

Jeg ser det etterlyses en klargjøring etter følgende setning i innledningen: "Denne artikkelen beskriver hvordan selskapet oppsto samt hvordan selskapets hovedgrener har utviklet seg videre etter at selskapet ble fusjonert inn i Kongsberg Maritime på 90-tallet.[klargjør]" Når det gjelder bemerkningen "artikkelen" mener jeg denne artikkelen og har endret teksten fra Artikkelen til Denne artikkelen. Jeg har linket opp til Kongsberg Maritimes siden på WIKI som forklarer etableringen av Kongsberg Maritime og lagt til en referanse som også beskriver dette. Jeg mener det er med det klargjort og at kommentaren kan fjernes. --MVH MOHassas (diskusjon) 9. jun. 2021 kl. 13:15 (CEST)

Jeg har fjernet merket– Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 9. jun. 2021 kl. 13:52 (CEST)
Supert, tusen takk --MVH MOHassas (diskusjon) 9. jun. 2021 kl. 14:06 (CEST)
Hvordan lager du innrykk? --MVH MOHassas (diskusjon) 9. jun. 2021 kl. 14:06 (CEST)
Man legger inn kolon før setningen med kilderedigering. Med visuell redigering er jeg usikker, siden jeg ikke bruker det. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 9. jun. 2021 kl. 14:08 (CEST)