Diskusjon:Nikola Tesla

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eldre innlegg[rediger kilde]

Deler av siden er nå blåkopi av: http://www.eutopia.no/nikola.html Profoss 23. des 2005 kl.19:14 (UTC)

Denne siden ender i rør og gjenfortellinger av konspirasjonsteorier. — Jeblad 3. jan 2006 kl.02:47 (UTC)

Det mangler informasjon om "dødsstrålen" her. --— Neitakk 21. nov 2006 kl. 01:17 (CET)

Denne sidens kvalitet er milevis unna hva Wikipedia bør være. Store unøyaktigheter, spekulasjoner og tilløp til fri fantasi preger store deler. Det er slike artikler som gir Wikipedia et frynsete rykte.194.150.212.6 7. jan 2008 kl. 15:47 (CET)

Oversettelse[rediger kilde]

Jeg jobber nå med en fullstendig oversettelse av den engelske artikkelen. Denne blir plutselig ferdig, og da må det nok språkvaskes, ryddes og redigeres (det går fort og gæli), håper på hjelp til det. Er det noen som har synspunkter på hvorvidt vi bare skal erstatte hele den (etter min mening nokså dårlige) artikkelen som er der i dag, eller flette sammen? Oversettelsen så langt jeg er kommet ligger her. Hvis noen vil hjelpe til med oversettelse og redigering, er det bare å ta kontakt. Ramskjell 9. jan 2008 kl. 19:42 (CET)

Jeg er nå tilnærmingsvis ferdig med oversettelsen (jeg har ingen illusjoner om at den er fri for feil, språklige særheter, ufullstendige oversettelser etc, men det er da noe), og kommer til å begynne å fase den inn her om ikke lenge. Har noen noe i mot om jeg bare flytter hele greia inn her, så kan vi heller redigere inn deler av den gamle hvis det er noe der å ta vare på? Oversettelsen ligger enn så lenge her. Ramskjell 23. jan 2008 kl. 22:34 (CET)
Har nå byttet ut hele den gamle med den oversatte. Hvis noen vil hente elementer fra den gamle artikkelen, ligger siste revisjon her. Så er det bare å hugge løs på den nye, den har nok en vei å gå før den blir perfekt. Ramskjell 24. jan 2008 kl. 21:15 (CET)
Ville bare si takkk for en flott jobb på artikkelen Håvard Andersen 24. jan 2008 kl. 21:17 (CET)
Bortsett fra noen sitater, gjenstår det nå bare én uoversatt setning såvidt jeg kan se; den ligger under «Mellomårene». - Soulkeeper 26. jan 2008 kl. 14:53 (CET)

Dette lå først[rediger kilde]

Jeg fikset infoboksen og tok samtidig ut dette avsnittet som artikkelen begynte med. Fint om det kan settes inn på riktig sted.

I 1892 vakte Niko la Tesla oppsikt ved å demonstrere de sækalte teslastrømmer. Synlige høyfrekvente strømmer gjennom luften ved ionisering. De kunne bli nestgen 2 metger lange. Behagelig hvitt lys, i motsetning til det sterke blå lyset fra lysbuer. Benevne3lsen teslastrømmer er også blitt brukt generelt om høyfrekvente elektriske svingninger. Tesla frembrakte disse svingningene ved hjelp av en høyfrekvensgenerator han hadde oppfunnet og patentert. Denne generatoren var en gnist, som senere ble brukt av de første radiosenderne. Disse er derfor blitt kalt gnistsendere. Mvh.Aso 21. okt 2011 kl. 10:48 (CEST)

Nikola Tesla ble født i habsburgmonarkiets kongedømme Kroatia[rediger kilde]

Kilde: Kingdom of Croatia 1527–1868 http://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Croatia_(Habsburg) Dette usignerte innlegget ble skrevet av Brkic (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Nikola Tesla ble ikke født i Krajina[rediger kilde]

Dette er Krajina http://no.wikipedia.org/wiki/Krajina Dette usignerte innlegget ble skrevet av Brkic (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Jo det ble han. krajina er lokalt navn på det østerikske-ungarske bufferområdet Die Grenze, som er i praksis hele grenseområdet mellom Kroatia og Bosnia-Herzegovina. I dette området ble Tesla født. Mvh, Bjoertvedt (diskusjon) 4. nov 2012 kl. 23:51 (CET)

Nei, krajina (Vojna krajina) er ikke et lokalt navn har aldrig vært det, ordet betyr "Militærgrensen" http://en.wikipedia.org/wiki/Military_Frontier Hensikten med å linke til artikkelen om "Den serbiske republikken Krajina" fra 90 tallet er å knytte Nikola Tesla til den Serbiske okupasjonen av Kroatia 1991-1995 Nikola Tesla ble født og vokste opp på den kroatiske militærfronten http://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_Military_Frontier Brkic (diskusjon) 5. nov 2012 kl. 09:39 (CET)

Når vi oppgir nasjon som fødested, har vi som vane å oppgi nasjonen som eksisterte da personen ble født. Så lenge vi bare har en artikkel om nasjonen Den serbiske republikken Krajina, ikke om det geografiske området Krajna som sådan, mener jeg at Brkic her har rett i at vi ikke kan lenke til dette oppslagsordet. Men da er det heller ikke rett å skrive i infoboksen at Tesla ble født i Kroatia, men i «Keiserdømmet Østerrike, dagens Kroatia» (som det sto før). – Danmichaelo (δ) 5. nov 2012 kl. 09:57 (CET)
...og som det også står på engelsk wikipedia. Der har de hatt en langvarig diskusjon rundt Teslas nasjonalitet og etnisitet: en:Talk:Nikola_Tesla/Nationality_and_ethnicity. - 4ing (diskusjon) 5. nov 2012 kl. 10:24 (CET)

Det er vel egentlig denne diskusjon rundt Teslas nasjonalitet og etnisitet, som har ført til at serber bruker denne artikelen til å skjule at Tesla var en Kroatisk vitenskapsmann. Artikkelen begynner fks. med at navnet Nikola Tesla skrives med serbiske bokstaver, det må fjernes, serbiske bokstaver brukes ikke i Kroatia, heller ikke Tesla selv brukte dette serbiske alfabetet. Så følger det serbiske Krajina navnet, nå fordekt som http://no.wikipedia.org/wiki/Militærgrensen som egentlig ikke har noe å gjøre i artikkelen. Under bildet av Nikola Teslas fødested står det bare Smiljan, ikke Kroatia, selv om bildet er tatt i Kroatia. Noen kunne jo komme til å tro at han var en Kroatisk vitenskapsmann Fks. teksten "Han dro til Maribor, Slovenia hvor han i ett år fikk arbeide som ingeniørassistent" er grei, fordi det ikke er Kroatia (for da må man skrive "Keiserdømmet Østerrike") Det samme gjelder for teksten "I 1881 flyttet Tesla til Budapest i Ungarn" igjen Ungarn som Slovenia er greit å skrive, men ikke Kroatia, nei for da kunne noen kom til å tro at han var en Kroatisk vitenskapsmann og det må ikke skje, da er det bedre å forfalske historien. Brkic (diskusjon) 5. nov 2012 kl. 18:07 (CET)

Hehe, historieskriving er strengt tatt ikke så enkelt ;) Men for all del, det må gjerne stå «i Kroatia» under bildeteksten. Jeg forstår dog ikke hva som er galt med «Krajina»? Har det ikke røtter mye lengre tilbake i tid enn den serbiske republikken. Om jeg forstår det riktig er det en:Croatian Military Frontier (Hrvatska vojna krajina) det er snakk om – tysk wp oppgir fødested som: Smiljan, Kroatische Militärgrenze, Kaisertum Österreich – vi kan sikkert gjøre det på samme måten, men da må noen oversette artikkelen om området. – Danmichaelo (δ) 7. nov 2012 kl. 00:49 (CET)

Ja, vi endrer til "Smiljan, kroatiske militærgrensen, Keiserdømmet Østerrike" og linker til denne artikkelen fra 2008 http://no.wikipedia.org/wiki/Militærgrensen Du kommenterer ikke det at Slovenia og Ungarn nevnes i artikkelen, også de var i Keiserdømmet Østerrike på den tiden. Det dærre "og senere amerikansk statsborger" i samme settning som hvor han ble født, er også et forsøk på å straks, distansere Tesla fra Kroatia. Det er et enormt problem for serbere, at Nikola Tesla ikke ble født og vokste opp i Serbia, ikke en gang i nærheten av Serbia.Brkic (diskusjon) 7. nov 2012 kl. 11:02 (CET)

Er helt enig i at «og senere amerikansk statsborger» er språklig klønete i samme setning, og det kan gjerne tas ut i en egen setning. Men vær snill å ikke anta at alt som er galt med artikkelen er gjort i den hensikt å undertrykke at Tesla ble født i Kroatia. At man har skrevet Ungarn er antakelig bare en glipp, jeg antar det var Østerrike-Ungarn på den tiden, men tok det like godt ut siden man kan forvente at leseren kjenner Budapest uansett. – Danmichaelo (δ) 7. nov 2012 kl. 11:40 (CET)

Du finner nå to Nikola Tesla sitater (1892 og 1936) i artikkelen, hvor Tesla sier at Kroatia er hans hjemmland. Tesla ble ikke bare født i Kroatia, han fikk både sin grunnskole opplæring og gymnasium i Kroatia. Han fikk ingen ting av Serbia. Brkic (diskusjon) 7. nov 2012 kl. 13:41 (CET)

Det er da heller ingen som har påstått at han ble født eller vokste opp i Serbia. Sitatet «Jeg er like stolt av min serbiske bakgrunn som jeg er av mitt kroatiske hjemland» sier egentlig det meste. – Danmichaelo (δ) 8. nov 2012 kl. 13:26 (CET)

Sitatet sier at han selv sa Kroatia var hans hjemland og ikke noe serbisk land, sted eller område. Hans serbiske bakgrunn (de lærde strides om dette) endrer ikke det. Å drive å viske ut ordet "Kroatia" fra artikelen og alt om Teslas oppvekst og skolegang i kongeriket Kroatia, er et forsøk på historie forfalskning. Serbia og serbere må slå seg til ro med at Nikola Teslas kom fra Kroatia og ikke hadde noe med Serbia og Beograd å gjøre. Brkic (diskusjon) 9. nov 2012 kl. 19:34 (CET)

Jeg har prøvd å rydde opp i Åpningen her. Artikkelen trenger en skikkelig opprydning; Tesla er tross alt blant de helt sentrale moderne vitenskapsfolk/oppfinnere. Nå fremstår den fullstendig tilfeldig og anekdotisk. Å få orden på innholdet er langt viktigere enn å grave i fullstendig uinteressante etniske finurligheter. Asav (diskusjon) 9. nov 2012 kl. 20:20 (CET)

Takk for at du endret det til "Han ble senere amerikansk statsborger" Asav Ja, dette tullet landet Serbia og deres sympatisører driver med er helt vannvitig, de har gitt flyplassen i Serbias hovedstad navnet "Nikola Tesla" de har trykt hele rekke forskjellige Serbiske pengesedler med bilde av Nikola Tesla, åpnet museer og Gud vet hva i landet sitt. De feiret nylig at Tesla var innom landet deres en eneste gang for 120 år siden. Alt fordi de ikke kan leve med det faktum, at han er fra et annet land, Kroatia og hadde ingen verdens ting å gjøre med Serbia. Det er Kroatia verden kan takke for denne fremragende vitenskapsmannen, ikke Serbia. Det er så mye serbisk tull i artikkelen at det er helt håreisende, det står fks. at han snakket serbokroatisk dette språket eksisterte ikke før 1923, Nikola Tesla snakket selvfølgelig kroatisk, da han var fra kroatia. Brkic (diskusjon) 9. nov 2012 kl. 21:16 (CET)

Når det gjelder Nikola Teslas slekt, vet vi følgende: "Tesla's surname dates back more than two and a half centuries. Before that time the family name was Draganic (pronounced as if spelled Drag'-a-nitch). The name Tesla (pronounced as spelled, with equal emphasis on both syllables), in a purely literal sense, is a trade name like Smith, Wright or Carpenter. As a common noun it describes a woodworking tool which, in English, is called an adz. This is an axe with a broad cutting blade at right angles to the handle, instead of parallel as in the more familiar form. It is used in cutting large tree trunks into squared timbers. In the Serbo-Croat language, the name of the tool is tesla." (John J. O'Neill Prodigal Genius: The Life of Nikola Tesla 1944 side 12) Det Serbia og serbere da finner vanskelig å akseptere er at Draganic er en kroatisk slekt fra Zadar i Kroatia. Det var kun Nikola Teslas oldefar som ble medlem av den ortodokse kirke og derfor oppfattet som serber av sine etterkommere, i virkelighten var han ikke det, han var bare ortodoks troende. Brkic (diskusjon) 9. nov 2012 kl. 23:11 (CET)

Takk skal du ha "Danmichaelo" for at du i dag fjernet dette med "Militærgrensen" Jeg går ut i fra at du forstår, at det hele var et serbisk forsøk på å knytte Nikola Tesla til den såklte "serbiske republikken Krajina" det hele ble gjort anonymt den 3. jan 2006 kl. 01:33 Brkic (diskusjon) 10. nov 2012 kl. 17:21 (CET)

Nikola Teslas hjemland Kroatia[rediger kilde]

Serbia, serbere og serbia venner må akseptere at Tesla kom fra Kroatia ikke Serbia, at han ble født, oppvokst og skolert i sitt hjemland Kroatia, at han ikke har noe annet vitnemål enn sitt kroatiske vitnemål. Alle forsøk på å plassere ham i Serbia, Beograd er forsøk på historie forfalskning, han har ingen ting med Serbia å gjøre. Brkic

Jeg har tilbakestilt endringene dine i dag. Jeg skjønner at dette er et følelsladd tema for serbere og kroater, men vær snill og ta kranglingen deres et annet sted. Jeg synes artikkelen balanserer hans opphav ganske greit i dag, vi trenger da virkelig ikke understreke i hvert avsnitt at han var født i Kroatia? Åpningen forteller det - det er egentlig udiskutabelt at han var etnisk serber, men født i det som i dag er Kroatia. Nasjonaliteten han var uansett Østerrisk og Østerrisk-Ungarsk før han emigrerte og ble amerikansk statsborger. Ramskjell (diskusjon) 2. feb. 2014 kl. 21:14 (CET)[svar]

Men at Serbia nevnes 5 ganger i artikkelen ser du ikke ?

Nikola Tesla ble ikke bare født i kongeriket Kroatia han både vokste opp i kongeriket Kroatia og fikk sin grunnskole opplæring og sitt gymnasium i kongeriket Kroatia før han som mange andre på den tiden reiste til Amerika, dette kommer ikke frem i artikkelen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Croatia_(Habsburg) https://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Croatia-Slavonia

Hverken han, hans foreldre eller besteforeldre hadde noe som helst med Serbia å gjøre, artikkelen er helt skrudd.

Var Norge Sverige fordi Norge hadde felles konge med Sverige ? På samme måte var heller ikke Kroatia Østerrike fordi Kroatia hadde felles konge med Østerrike ! Nikola Tesla fikk sitt pass utstedt av "Königreich Kroatien Slawonien Dalmatien"

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/Putovnica_Nikola_Tesla_01082.JPG Brkic

Jeg vurderer å fjerne alle referanser til både Serbia og Kroatia fra artikkelen. Det er mannens bedrifter som er interessante, og som bør være fokus for artikkelen. Den skal ikke være arena for verken kjekling eller terping på hvor han kom fra eller ikke kom fra. - Soulkeeper (diskusjon) 6. feb. 2014 kl. 12:02 (CET)[svar]
Takk. Dette temaet har også vært oppe til maaange diskusjoner på en.wiki, der har de landet på en løsning som er svært lik den som er her i dag (det skulle bare mangle, denne artikkelen er i sin tid mer eller mindre diurekte oversatt derfra).Ramskjell (diskusjon) 7. feb. 2014 kl. 08:08 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 6 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nikola Tesla. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. jul. 2017 kl. 20:11 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nikola Tesla. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 10:42 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nikola Tesla. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. aug. 2017 kl. 00:36 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nikola Tesla. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. jul. 2018 kl. 09:37 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nikola Tesla. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. apr. 2019 kl. 22:43 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nikola Tesla. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. apr. 2019 kl. 12:01 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nikola Tesla. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 19. mai 2019 kl. 22:02 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nikola Tesla. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. jun. 2019 kl. 01:34 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nikola Tesla. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. jun. 2023 kl. 20:03 (CEST)[svar]