Diskusjon:Neger/Arkiv/2010

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Carl Nielsens Negerdans[rediger kilde]

Følgende punkt kan kanskje føyes til under Neger#Bruk av ordet «neger» i populærkulturen?

  1. Den danske komponisten Carl Nielsen kalte en av scenemusikkstykkene i sin Aladdin-suite fra 1919 «Negerdans». Begrepet ble på 1900-tallet også brukt litt upresist om ulike eksotiske og moderne dansestiler, seinere oftere kalt afrikansk dans og jazzballett. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Wolfmann (diskusjon · bidrag) 12. feb 2010 kl. 20:58 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Hva slags folkeslag sorterer under "neger"[rediger kilde]

I et av avsnittene «Andre definisjoner» står det ramset opp en rekke folkegrupper som (uten referanse) hevdes å ha sortert under begrepet «neger». Blandt disse er Khoisan/San og Khoikhoi (Hottentotter). Så vidt meg bekjent har aldri disse gruppene blitt omtalt som «svarte» eller «negere», all den tid de er distinkt sandfarget heller enn mørkhudete. De vite settlerne i Sør-Afrika skilte alltid skarpt på «Bushmen» og «Blacks» som helt åpenbart også for dem var distinkt forskjellige folkegrupper. Hvis ikke et utsagn om at disse har vært kalt negere kan dokumenteres, foreslår jeg at de strykes. Petter Bøckman 10. mai 2010 kl. 11:07 (CEST)

Det var en liten negergutt som hette Vesle Hoa

Han hadde fjær på hodet sitt og ring på tommeltoa

Han hadde bare bukse på, og buksa den var gjort av strå

Men Hoa likte buksa godt, for han var en ekte hottentott

Torbjørn Egner
Tror nok de utsagnene kan bli stående. — the Sidhekin (d) 10. mai 2010 kl. 11:16 (CEST)
… for ikke å sitere nynorskordboka, om buskmann: «person som høyrer til ei sørafrikansk stuttvaksen negerstamme; san». A-yep. — the Sidhekin (d) 10. mai 2010 kl. 11:25 (CEST)
OK, Egner er vel strengt talt ingen autorativ kilde, men jeg goddtar Nynorskboka. Det kan jo føres som kilde (avsnittet står nå med en «mangler kilde»-markering. Har ikke tilgang selv. Petter Bøckman 10. mai 2010 kl. 12:29 (CEST)
Jeg oppfattet det {{tr}}-merket som å stå til setningen foran, ikke hele avsnittet. Jeg tror heller jeg ville føre Egner-visa og nynorskordboka som referanser for khoikhoi og san og la resten av listen stå implisitt uten referanse, mens setningen som følger får stå med eksplisitt merke. Men når jeg ser på avsnittet, stusser jeg litt på formuleringen «kan betegne» – det høres så unødvendig preskriptivt ut. Jeg har lyst til å erstatte det med det mer deskriptive «har også vært i bruk om» – høres det rimelig ut? — the Sidhekin (d) 10. mai 2010 kl. 12:51 (CEST)
Det høres rimeøig ut i mine ører i alle fall. Petter Bøckman 10. mai 2010 kl. 14:15 (CEST)
Jeg hørte ingen protester, så da har jeg gjort disse endringene. Jeg håper det ser like rimelig ut som det hørtes. :) — the Sidhekin (d) 13. mai 2010 kl. 12:56 (CEST)