Diskusjon:Mulla Krekar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
News Denne artikkelen har blitt brukt som en kilde i:
Statistics Denne artikkelen ligger på plass nr. 3143Wikipedia article traffic statistics' oversikt over Wikipedia på bokmål og riksmåls mest populære artikler.

Mulla

Husk at det heter "mulla" i Norge:

 TILSLAGSORD
 ARTIKKEL FRA BOKMÅLSORDBOKA
 mulla
 mulla m1 (fra arabisk 'lærer, beskytter') skriftlærd sjiamuslim
Bokmålsordboka gir ikke nødvendigvis innsyn i hva «det heter i Norge», men hva hva som er offisiell sprogpolitikk, og den behøver man ifølge Wikipedia-retningslinjene ikke holde seg til. Asav 10. okt 2007 kl. 02:45 (CEST)
Blant kurdere brukes "mulla" som en hederstitel. Mange kjente kurdere tiltales som "mulla" eller "mala" uten å ha noen religiøs autoritet.vindheim 20. jan 2011 kl. 08:06 (CET)

Hva er det de "ville sikte ham" for?

Det må også klargjøres hva som er "sant", hva Erna og påtalemyndighetene påstår, og hva som er kommet frem i rettsaken. Alt i alt er det ikke mye leksikonaktig over denne artikkelen.

Krekar - mørkemann , ikke frihetskjemper.

Det kan diskuteres om Krekar fortjener titelen Mulla, iallfall dersom dette oppfattes som en bekreftelse av religiøs kompetanse - den har han nemlig ikke. Han er tilhenger av den islamske retningen jihad salafi, som legger vekt på ikke å følge etablerte tolkninger av koranen og hadithene, men i stedet forsøke å følge koranens bokstav. Salafistene har altså en liknede holdning til Koranen som kristne fundamentalister har til Bibelen.

Derimot er det ingen grunn til å diskutere om han har hatt forbindelse med Ansar al Islam - han innrømmer sjøl å ha vært leder for denne organisasjonen. Krekars motstand mot den amerikanske invasjonen gjør ham ikke til noen form for "frihetskjemper". Krekar har gjentatte ganger erklært sin beundring for Talibanregimet i Afghanistan og for al qaeda-lederen Osama bin Laden. I den enklaven der Ansar al islam hadde makta i 2001/2003 ble det innført et islamistisk diktatur av samme undertrykkende type som Talibanstyret. Bare ansars egen salafi-variant av islam ble tolerert. Tilhengere av andre former for islam, eller av ikke islamske religioner, ble trakassert, mishandlet eller tilmed drept. Mange valgte å flykte. Musikk og alkohol ble forbudt. Den eneste skolen som lærte jenter å lese og skrive ble brent ned.

Etter den amerikanske invasjonen er ansar al islam ført videre under navnet ansar al-sunnah. Denne organisasjonene står bak en rekke nådelsøe tetrrorhandlinger, blant annet rettet mot de kurdiske selvstyremyndighetene, mot sjiamuslimer og mot religisøe minoriteter i Irak. Ansar al sunnah har nære forbindelser med Zarqawis irakiske al-qaeda-organisasjon.

--Vindheim 16. jan 2006 kl.13:59 (UTC)


Krekar er vel aldri dømt for terrorisme, da blir det feil å ha kategorien "terrorist" på denne profilen. IMI 16/1-06


Din definisjon av terrorisme later til å være knyttet til rettslige avgjørelser. Det holder etter mitt syn ikke. Folk som Zarqawi og Osama bin Laden er heller aldri dømt for terrorisme. Betyr det at de ikke kan karakterisere ssom terrorister?
Ansar al-islam sto (mens Krekar innrømmer at han var leder) bak attentater og bombeaksjoner som samsvarer med de flestes oppfatning av "terror".
Dette er jeg enig i. Hvis vi skal ha en kategori for terrorister (noe vi kanskje ikke behøver?), så er den nødt til å favne såpass vidt at Osama og andre ikkedømte personer omfattes. --–Duffman 16. jan 2006 kl.14:02 (UTC)

reisen fra Bagdad

Krekar trenger ingen garantier for sikkerhet mellom Bagdad og Arbil. Det går fly fra Stockholm (og mange andre europeiske byer) direkte til Arbil. --Vindheim 8. jul 2006 kl.12:35 (UTC)

To spørsmål...

1. Er denne artikkelen sperret selv for registrerte brukere? Ser ikke noen «Redigér»-knapp, enda jeg har vært aktiv her en stund.

2. Er det noen som vet hvilket forhold Krekar efter egne utsagn idag har til organisasjonen Ansar al-Islam? Vennligst bare svar om du/dere kan vise til dokumentasjon av noen - fortrinnsvis pålitelig - art. Takk! Asav 10. okt 2007 kl. 02:45 (CEST)

Jeg kan bare svare på #1: Ja, den har vært sperret selv for registrerte brukere siden 25. aug. (se loggen). Bruker:Lipothymia har forresten gjort fire redigeringer i artikkelen siden den gang, jeg regner med at hun ikke la merke til at den var låst. Jeg skal legge inn malen som sier at den er låst nå. --Kjetil r 10. okt 2007 kl. 02:49 (CEST)
Jeg tar nå sjansen på å avbeskytte artikkelen for registrerte brukere, så ser vi om det går bra eller om full beskyttelse må settes på igjen. - Soulkeeper 10. okt 2007 kl. 08:34 (CEST)
Ifølge egne utsagn ved rettsakene mot ham har Krekar ingen forbindelse lenger med Ansar al-Islam. En annen sak er at organisasjonen i praksis ble oppløst i 2003, etter at amerikanske og kurdiske styrker erobret det området gruppa hadde okkupert rundt landsbyen Biyara. Noen hundre kurdere og en del utenlandske afghanistanveteraner unnslapp, og bidro noen måneder seinere til å opprette organisasjonen Ansar al-Sunna, som ved siden av al-Qaeda i de to elvers land har vært (og er) den viktigste salafistiske (ekstrem sunnimuslimsk) væpnede gruppa i Irak. Organisasjonen er etter egne utsagn ansvarlig for et stort antall selvmordsbomber og andre angrep på utenlandske styrker, og på irakere med andre politiske og religiøse preferanser enn dem selv - altså på de arabiske sjittene som utgjør flertallet i landet og på de sekulære kurdiske partiene som har makta i Nordirak. Det var denne organisasjonen, Ansar Al-Sunna, Krekar tidligere i år ble anklaget for å ha samlet inn penger til.
En bra kilde for utviklinga fram til 2006 er Abdel Bari Atwan The Secret history of al-Qaeda (University of California Press). Min egen artikkel om ansar al-islam fra året før inneholder en mengde referanser og er tilgjengelig på nett: http://vindheim.net/kurdistan/ansarislam.html
--Vindheim 10. okt 2007 kl. 11:55 (CEST)

Ansar al-Islam

I dokumentaren fra Australske ABC av journalist Mark Corcoran, blir det påstått at Ansar al-Sunnah er samme organisasjon som Ansar al-Islam. Dette fremkommer som to ulike organisasjoner i vår artikkel. Noen som har mer kjennskap tl dette? Mr. Hill 14. nov 2007 kl. 20:58 (CET)

Det er vanlig å anta at mange av de aktive som unnslapp da Ansar al-islam ble nedkjempet i mars 2003, reorganiserte seg som Ansar al-Sunnah, andre gikk i stedet inn i Al Qaeda i de to elvers land.--Vindheim 14. nov 2007 kl. 21:51 (CET)
Ansar al-Sunnah har skiftet navn til ansar al-islam, og det er derfor ingen grunn til å behandle de to som ulike organisasjoner.vindheim 20. jan 2011 kl. 12:06 (CET)

Tilnavn

Noen som vet hva tilnavnet Krekar betyr og hvordan han fikk det? --Jærv (diskusjon) 21. jan. 2015 kl. 10:37 (CET)

Saken i november 2015

Alle påstander bør kildebelegges, denne historien har høl som en sveitserost. Har lagt inn en kommentar i teksten som påpeker at teksten må ha referanser. — Jeblad 12. nov. 2015 kl. 20:03 (CET)

Flytte til riktig navn

Ser at flere prosjekter plasserer denne oppføringen på personens eget navn, og at også kurdisk Wikipedia gjør dette (w:ku:Necmedîn Farac Ehmed). Foreslår derfor at også vi flytter oppføringen til riktig navn, selv om dette ikke er navnet han er mest kjent med. Omdirigeringer må beholdes! — Jeblad 13. nov. 2015 kl. 09:28 (CET)

Uenig. Mulla Krekar er det kjente navnet for denne personen, og derfor bør det stå Mulla Krekar. Hva andre versjoner har som tittel har ingen relevans for den norske versjonen. --Mannni (diskusjon) 12. des. 2015 kl. 00:05 (CET)
Navnet er en konstruksjon, og en del aviser har sluttet å bruke det. — Jeblad 12. des. 2015 kl. 00:11 (CET)
Etter WP:COMMONNAME synes jeg det virker riktig å bruke Mulla Krekar som tittel. Vi har jo tradisjon for å bruke pseudonymer og artistnavn som tittel, men ekte navn i innledningssetning. Om navnet er en konstruksjon burde ikke ha noe å si. – Danmichaelo (δ) 28. feb. 2016 kl. 11:55 (CET)
Fjernet flytteforslag-mal, med redigeringsforklaring som skulle vært: Bør vel ikke stå til evig tid... (Men siden jeg gjorde det fra ipad kom bare de to første bokstavene med. Sukk) Kimsaka (diskusjon) 21. apr. 2016 kl. 10:17 (CEST)

Endret eksterne lenker

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mulla Krekar. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. jul. 2017 kl. 13:27 (CEST)

Endret eksterne lenker

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mulla Krekar. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. apr. 2019 kl. 18:24 (CEST)

Krekars fornavn

Hei. Jeg ser at fornavnet står oppgitt som Najumuddin (med skattelistene som kilde). SNL, og alle medier jeg finner, oppgir fornavnet som Najmuddin. Lenken til skattelistene er død, og jeg kan ikke finne ham gjennom å søke i listene fra 2017. Jeg foreslår å endre navnet til Najmuddin - dersom ingen oppgir en kilde for Najumuddin.