Diskusjon:Morsealfabetet

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Ett av de mest utbredte signaliseringssystemer ibruk i dag?»[rediger kilde]

Det er jo utdøende? Hvilke signaliseringssystemer sammenligner vi? Telegrafi, semafor og vardebrenning? --Jakro64 28. jun 2004 kl.08:14 (UTC)

Morse brukes etter sigende fremdeles av russiske skip, og skal også være på frammarsj i det amerikanske militæret. Det hadde vært interessant om noen kunne bekrefte/avkrefte dette. Arj 2. jul 2004 kl.15:11 (UTC)

At det brukes av russiske skip skal være sikkert. De beste telegrafister i verden er nok russerne. Telegrafi brukes også endel i Middelhavsområdet, og militært sett vil det nok bestå lenge. --Jakro64 2. jul 2004 kl.19:21 (UTC)

Bokstavkombinasjonen CH brukes ikke i norsk. Er det da riktig å ha den med? I såfall burde vi kanskje også ta med en rekke andre? (Jeg skal legge inn tegnene som mangler!) --Jakro64 28. jun 2004 kl.08:14 (UTC)

For all del bare ta over artikkelen, jeg skrev den mer eller mindre av ifra dansk der jeg antok at CH var også ibruk i Norge og har egentlig ikke spesielt mye kunnskap om morse i første omgang. "mest utbredte" ligger vel mer i "flest som forstår det". Profoss 28. jun 2004 kl.08:21 (UTC)

Det kan jo være greit å få med at det er utdøende men fremdeles i utbredt bruk som "fallback"/hvis alt annet feiler system i dag, dessuten er det jo endel land som ikke har lagt ned telegraftjenesten, slik som EU har gjort, Russland foreksempel. Mulig ting har forandret seg siden jeg leste den artikkelen for etpar år siden dog. Profoss 28. jun 2004 kl.09:59 (UTC)

Det finnes mange signaliseringsformer som er langt mer utbredt enn telegrafi, ta bare noe så enkelt som Internett, SMS og trafikklys! Prinsippet er i så måte akkurat det samme, nemlig bruk av koder. Telegrafi brukes idag kun av radioamatører. Telegraf er noe annet, det foregår i Russland muligens fremdeles på fjernskrivere og har ingenting med telegrafi (morse) å gjøre. Den danske listen over morsealfabetet inneholder bare drøyt halvparten av tegnene, men jeg skal ta den etterhvert. Jeg er nemlig både telegrafist og radioamatør. --Jakro64 30. jun 2004 kl.21:57 (UTC)

Jeg tror det er telex du mener. Den går/gikk vel på Baudotkode? Telegraf/telegrafi har jeg i alle fall aldri hørt brukt om annet enn i forbindelse med morse (og jeg er også radioamatør). Arj 2. jul 2004 kl.15:11 (UTC)

Er jo egentlig ikke nødvendig å debattere dette i mente, bør heller forandre på artikkelen og debattere forandringen i ettertid. Profoss 2. jul 2004 kl.15:19 (UTC)

Ja, vi burde heller gå igang å oversette den engelske artikkelen. Den er vel sånn noenlunde brukbar til dette formålet 73 ;-) --Jakro64 2. jul 2004 kl.19:24 (UTC)

Eksisterende artikler[rediger kilde]

Det finnes en artikkel om morse og telegrafi Retro serieteknologi: Telegrafi, hva med å lenke til denne eveentuelt inntil en lengre Wikipedia-artikkel er på plass?

Jeg er litt nølende med å gjøre det selv siden jeg ser mange tilfeller av at slike lenkes ansees som spam og slettes tvert og uten kommentarer, så jeg vil ta det opp her først. --20. feb 2006 kl.20:07 (UTC)

Presisering[rediger kilde]

Uklar ordbruk i første avsnitt: Er et tegn det samme som en karakter i første avsnitt, så bruk "tegn" (karakter er trolig unorsk import fra engelsk). Distanse og avstand bør trolig heller omtales som "opphold" (pause), idet det jo handler om avstand i tid ikke i rom. "Ordgruppe" skal vel korrekt være tegngruppe, eller i dagligtale "ord"?

Av http://www.hvafor.no/index.php/kategorier/praktisk/533-hva-betyr-betyr-lydsignalene-til-et-skip framgår at et langt signal i skipenes tåkelur skal være fire til seks ganger så langt som et kort. Vet ikke om dette er rett ut feil eller om det gjelder avvikende normer for lydsignaler på sjøen?

Se http://en.wikipedia.org/wiki/Morse_code for mye mer stoff om temaet.

Forvirrende[rediger kilde]

I artikkelen her står det at "Imidlertid ble den variable lengden på morsetegnene vanskelig å tilpasse til automatisk samband slik at det meste av elektronisk kommunikasjon har blitt erstattet av maskinlesbare formater som Baudotkode og ASCII." Man får inntrykk av at det er Baudotkode som brukes nåtildags. Men i artikkelen om Baudotkode står det at den koden er for lengst utdødd. Er det noen der ute som vet hva som stemmer, og kan rydde opp? Ida Tolgensbakk (diskusjon) 16. okt 2012 kl. 11:22 (CEST)

Baudotkode er utdatert. Jeg endret «har blitt» til «ble» i artikkelen, og håper det gjør det klarere. - Soulkeeper (diskusjon) 16. okt 2012 kl. 11:25 (CEST)
Nydelig! Ida Tolgensbakk (diskusjon) 16. okt 2012 kl. 15:22 (CEST)