Diskusjon:Moderne hundeavl

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hva er dette for noe?

Noen raser klarer ikke lenger føde sitt eget avkom, men må nedkomme via keisersnitt. Noen har store problemer med å puste og spise normalt, tåler verken varme eller kulde, og kan nesten ikke bevege seg uten å få åndenød og hjertestans. Andre igjen plages med ekstrem og upraktisk hårvekst, ører som subber bakken og tiltrekker seg smuss og skitt, rygger som er så lange at de får prolaps om de snur seg fort, bein som er så korte at de intime kroppsdelene til stadighet setter seg fast i kvist og kvast, hudfolder som samler skitt og smuss og danner grobunn for konstante eksemer, øyne som nesten faller ut av øyenhulen eller nedre øyelokk som blottlegger deler av øyeeplet og forårsaker kroniske betennelser. Noen har også kjever som er så korte at det ikke er plass for alle de 42 tennene hunder skal ha.

Dette høres mer ut som en kronikke nn fakta opplysning. Sant at f.eks bulldogen må ta keisersnitt. Men hvilken hund får prolaps av å snu seg? Og tåler ikke varme eller kulde? det høres jo ut som hunden ikke kan gå ut i det hele tatt. Noen raser ble ikke opprinnelig holdt i norge for 1000 år siden og har ikke fått tid til å tilpasse seg. Det er derfor hundeeigerne helt enkelt hiver på de korthårete hundene dekken om vinteren eller kansje tar med en flaske vann på når de går på tur. Ser ikke noe galt i det. Jeg har selv et lite skrukketroll av en hund, men hun har aldri vært plaget av konstant eksesem. Det er vansjøtelse du snakker om! Må si jeg selv ikke ble "avlet" til å bo i norge. Min far er Afrikansk, men vil ikke si at det har vært barnemisshandling av min mor å la meg bo i norge. Alt med måte. Hold deg til fakta!

Ta hesten f.eks, man må konstant stelle hovene dens, ingen som reagerer på det. En hundeeiger med en hund med folder vasker de med jevne mellomrom.

Rasebegrepet oppsto først på 1800-tallet. Man kan ikke sammenligne en hest som ikke sliter ned hovene sine på en normal måte, fordi den ikke brukes nok, men en hund som har fått tilført arvelige defekter og ekstremiteter. Hester ser slik ut i dag som de gjorde for 1000 år siden, men det gjør ikke hunden. Hover, klør og negler vokser naturlig på alle dyr (inkludert mennesket), men det er ingen ting naturlig med pelsprakten på en afghansk mynde, hudfoldene på en shar pei, bakbensvinklene på en schäferhund, hodestørrelsen på en engelsk bulldog, som har blitt så stort at et flertall tisper i dag bare kan føde med keisersnitt, eller snutepartiet på en mops, som er så kort at hundene har vondt for å puste og derav bevege seg og og kvitte seg med overskuddsvarme. Dette er menesklige påførte belastninger som gjenom selektiv avl er gjort arvelige. Forøverig er det som står godt dokumentert på vitenskaplig basis og skulle ikke trenge noen nærmere henvisninger. Hvemsomhelst kan søke opp denne informasjone på internett, inkludert deg. Den svenske veterinærforenigen har for eksempel gått ut med sterk kritikk av Svenska Kennelklubben, fordi de ikke gjør nok for å motvirke disse tingene, som i følge den samme veterinærforeningen grenser til dyreplageri. Disse synspunktene har foreningen bant annet gitt uttrykk for i svensk TV, blant annet i et program som gikk på svensk ZTV med Robert Aschberg nå i vinter. Tbjornstad 31. mar 2007 kl. 10:39 (CEST)
Her er en referanse: Johan Beck-Friis. 2006. «Åtgärder mot extremaveln måste vidtas». Leder i SVT nr 10. SVF

Hørt på makan. Dette er ikke fakta![rediger kilde]

"Resultatet har blitt hunderaser som nærmest framstår som langhårede hippier, formklipte prydbusker, levende misfostre og vanskapninger." skriver du. Høres mer ut som en kommentar i en komedie enn noe som helst fakta! Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.202.16.172

Kall det hva du vil, men det er et resultat av upraktisk selektiv avl som medfører store ulemper og plager for de hunderaser det gjelder. Det er karakteristikker gitt av forskere og veterinærer for å forsterke vanlige folks forståelse for at slik avl ikke har noen ting med evolusjon å gjøre, men med hva mennesker ønsker seg av ekstremiteter. Noen har sågar kalt det «systematisert dyreplageri». Tbjornstad 31. mar 2007 kl. 10:39 (CEST)