Diskusjon:Metadon

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Metadonartikkelen bør vel kanske være mer rent farmakologisk med en henvisning til Legemiddelassistert rehabilitering (LAR), hvor de historiske, moralske og politiske aspektene diskuteres.

Spørs hvor denne artikkelen bør ligge, navnet er langt uansett...:

  • Legemiddelassistert rehabilitering?
  • LAR?
  • Substitusjonsbehandling av opiatavhengige?
Jeg synes Legemiddelassistert rehabilitering høres bra ut. Det kan opprettes omdirigeringer fra de andre (bortsett fra LAR, som kan ha flere betydninger). Cnyborg 6. jul 2005 kl.12:34 (UTC)
enig. Martin 6. jul 2005 kl.12:49 (UTC)

Hvorfor ble lenke til Ibogain tatt bort?[rediger kilde]

Dette stoffet er åpenbart et alternativ til Såvel metadon som buprenorfin selv om det ikke er en del av LAR-programmet. Det kan selvfølgelig innarbeides i artikkelteksten, men jeg finner det ikke rimelig at referansen til stoffet ganske enkelt fjernes.__meco 19. apr 2006 kl.07:44 (UTC)

Buprenorfin og metadon er substitusjonsbehandling ved opioidavhengighet. Så vidt jeg skjønner er ikke ibogain et opioid, dermed et helt annet behandlingskonsept. Man kan da ikke ta med alle mulige andre behandlingsprinsipper? Skal vi ha med linker til alle mulige stoffer som kan ha effekt ved opoidavhengighet? Antipsykotika, benzodiazepiner, karbamazepin, naltrekson? Ibogain er i alle fall ikke det mest relevante å koble videre til, og ikke noe registrert legemiddel i Norge. --Guttorm Raknes 19. apr 2006 kl.08:04 (UTC)

Hva med å lage en side om opioidavhengighet, her kan jo de ulike behandlingsformene (bl.a. ibogain) omtales. --Guttorm Raknes 19. apr 2006 kl.08:22 (UTC)

Når det gjelder ibogain så er dette stoffet høyaktuelt som alternativ til Metadon og Subutex, noe representanter for legemiddelindustrien antakelig vil vise seg å være frenetisk uenig i. Nå har man en gang valgt å kalle disse substitusjonsbehandlingene for «legemiddelassistert rehabilitering», og da kan man neppe med sin akademiske redelighet i behold påberope seg at kun behandlingsformer grunnet i substitusjonsprinsippet skal kunne tas i betraktning. Ei heller vil det være redelig ganske enkelt å underslå eksistensen av alternative behandlingsformer som ikke er underordnet autoriserte organer, altså «alternativbehandling» som ibogain må kunne sies å være inntil videre. Når det gjelder ibogains erfaringsmessige terapeutiske prosess er dette beskrevet i artikkelteksten og ytterligere utdypet på siden iboga om planten ibogain blir produsert fra. I korthet er dette en engangsbehandling som helt fjerner den underliggende trangen til rus. Empiri underbygger dessuten påstander om at det ikke bare er opiatavhengighet ibogain er virkningsfullt overfor. Det er naturligvis både leit og trist med alle de millionene av kroner pr bruker den farmasøytiske industri risikerer å gå glipp av dersom ibogain virkelig får vind i seilene som et konkurransedyktig alternativ til substitusjonsbehandling, men for brukerne som med dette forespeiles håpet om å få en total rehabilitering, dvs. å bli fri fra all avhengighet samt i prosessen å få forløst de mekanismene som gjorde at de havnet i avhengighet i første omgang vil det være et entydig gode. __meco 19. apr 2006 kl.09:33 (UTC)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Metadon. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. apr. 2019 kl. 19:45 (CEST)[svar]