Diskusjon:Lofotfiskets historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utmerket artikkel Lofotfiskets historie er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.

--M O Haugen (diskusjon) 25. apr. 2018 kl. 16:20 (CEST)

Wikipedia Lofotfiskets historie har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 7, 2020.
Diskusjoner i forbindelse med UA-prosessen

Kandidat for AA/UA?[rediger kilde]

Hei Morten og Ulf, jeg mener at denne klar er klar for en kandidatatprosess, er dere enige? Når det gjelder morartikkelen Lofotfisket så må nok den bearbeides enda en del før den er ferdig for kandidatprosess. Vennlig hilsen --Frankemann (diskusjon) 21. feb. 2018 kl. 18:43 (CET)

OK. Fremdeles solid, bredt arbeid og tommel opp.
  1. Første innvending: åpningssetningen skal ikke handle om artikkelen, men om emnet. den ordnet jeg selv.
  2. Historisk presens er visstnok uønsket, i henhold til langvarig praksis. Det må skrives om til preteritum
  3. Det forekommer noen innslag av fortellende stil som ikke er nødvendige for leksikonartikkelens del, og som lett kan oppfattes som forstyrrende. Et eksempel: formuleringen «Fem staute karer fra lofotoppsynet» i en bildetekst. Et annet eksempel: fotogalleriet fra 1950-årene.
  4. Jeg er usikker på om Svartedauen er en naturlig vinkling på perioden fra 1300-1799, slik det framstår med dagens seksjonsoverskrift. Det kan hende at overskriften og periodeinndelingen har bakgrunn i noen av kildene!? Hvis ikke, kan jeg foreslå en annen periodeinndeling med fire hovedkapittel: vikingtid og middelalder, Hansa, væreiere og rorbuer, og i salgslagenes tid.
Dette er bare noen raske innspill, jeg er ikke en gang sikker på om de er berettigede. Se på det som forslag. Og artikkelen trenger nok også litt språkvask før den kan nomineres. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 21. feb. 2018 kl. 19:18 (CET)
Takk til M O Haugen for meget raske innspill! Her er mine svar:
  1. Ok, enig, men bør ikke første setning gi en utfyllende definisjon av emnet? Altså være en del lengre enn ditt forslag?
  2. Ok, kjenner til denne regelen og har forsøkt å unngå dette virkemidlet. Allikevel har det glippet minst fem steder som nå er endret.
  3. Ok, forsøker å begrense meg, men ble vel litt revet med her. Har fikset disse.
  4. Her mener jeg at litteraturen jeg har hold meg til gjør et stort nummer av at svartedauen endrer på veldig mye. Men overskriften Svartedauden oppgang og krisetider var ment å fortelle at Svartedauden kommer, det blir oppgang og senere alvorlig krisetid. Blir det bedre med et komma slik: Svartedauden, oppgang og krisetider? Tenkte en del over disse inndelingene, men mulig jeg må tenke mer.
Joda, dette er relevante innspill og har allerede endret på en del! Korrekturlesning er og blir et problem. Prøver å få venner til å lese over, men de har ikke tid. Jeg skal prøve litt de neste dagene, men fint om dere andre hjelper. Vennlig hilsen --Frankemann (diskusjon) 21. feb. 2018 kl. 20:27 (CET)
Til Frankemann: Jeg skal ta en korrektur på denne artikkelen i løpet av uken. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 22. feb. 2018 kl. 10:40 (CET)

Denne setningen stusser jeg på: «Lofotfisket er det eldste og største fiskeriet i Norge, og representerer også Norges første eksportvare av noen større økonomisk- og volummessing betydning.». Har vi kilder på at det er det eldste? Bosetningen av Norge skjedde vel enten sørfra og nordover, eller østfra og vestover, og i begge tilfeller er ikke Lofoten det første området innvandrere når. At Lofotfisket er det eldste er jeg derfor skeptisk til, som et minimum bør det finnes en god kilde på det. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 23. feb. 2018 kl. 11:27 (CET)

Hei Ulf Larsen, takker for at du har lest over og satt deg inn i denne artikkelen! Utdraget over står i et avsnitt med fire kilder, disse er nok meget autoritative. Fiske i denne sammenhengen er ikke at noen drar ut i en båt og drar noen fisker opp av havet og spiser dem til middag samme dag, men at virksomheten er kommersiell. Mener at betydningen av ordet fiskeri i den betydning er utvetydig, ta en titt her «fiskeri» definert i Det Norske Akademis ordbok. Snakkast --Frankemann (diskusjon) 24. feb. 2018 kl. 13:21 (CET)
Den er god! Jeg er forøvrig ikke ferdig, tar litt tid siden jeg er i vaktperioden (12,75 timer jobb hver dag). Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 24. feb. 2018 kl. 21:34 (CET)

Denne setningen: «Nedkvitne har estimert at det mellom 1450 og 1600 var rundt 1000 tyskere i Bergen.». Betyr var i Bergen at de besøkte Bergen, eller var den samlede tyske befolkningen i Bergen rundt 1000, altså bosatt?

Takk for kommentarer og gjennomlesning, Ulf! Har endret til «Nedkvitne har estimert at det mellom 1450 og 1600 var rundt 1000 tyskere permanent i Bergen». Men en mer omfattende beskrivelse vil være at så mange hadde permanent tilstedeværelse, ikke at de nødvendigvis var bosatte. Etter som jeg har fått med med fra besøk i Hanseatisk museum, ble mennene rotert rundt mellom de forskjellige hansabyene. Hansa gjorde mye for at deres handelsbetjenter ikke skulle assimileres inn i befolkningen ellers. Disse tingene bør nok heller beskrives i en omfattende artikkel om Hansaforbundet. --Frankemann (diskusjon) 1. mar. 2018 kl. 17:14 (CET)

«På 1600-tallet ble borgere fra Trondheim i flertall, og fra da av konsentrerte borgerne fra Bergen seg om handelen i Finnmark.»

Hva betyr det at borgere fra Trondheim i flertall? Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 1. mar. 2018 kl. 14:24 (CET)

Har endret slik: «På 1600-tallet ble borgere fra Trondheim i flertall i handelen med Nord-Norge, og fra da av konsentrerte borgerne fra Bergen seg om handelen i Finnmark.» Tror meningen kommer frem nå. Vennlig hilsen --Frankemann (diskusjon) 1. mar. 2018 kl. 17:14 (CET)

«I tillegg til matvarer, korn og tøystoffer fikk allmuen også utredning for neste sesong.», hva betyr utredning? Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 1. mar. 2018 kl. 19:45 (CET)

Også her kommer NABO oss til unnsetning: utredning. Tror du dette krever en liten forklaring i teksten? De bøkene jeg leste hadde ikke noen forklaring av dette ordet og mente tydeligvis at dette måtte en forvente at folk kunne forstå. Hilsen --Frankemann (diskusjon) 1. mar. 2018 kl. 21:58 (CET)

Kilde som kan brukes for eventuell artikkel om den store linesaken. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 2. mar. 2018 kl. 09:25 (CET)

«Metoden var en nyving som det tok lang tid å innføre i Norge.», hva er en nyving? I seksjonen om klippfisk står dette: «Produksjon av tørrfisk var arbeidskrevende, fisken måtte vaskes grundig, alt blod måtte fjernes, deretter kom tørking og salting.». Så denne seksjonen er både om klippfisk og tørrfisk? I så fall bør vel overskriften reflektere det. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 2. mar. 2018 kl. 19:02 (CET)

Hei Ulf, typisk stavefeil fra min side, det skal være «nyvinning». Det skal være «Produksjon av klippfisk var arbeidskrevende...» Hilsen --Frankemann (diskusjon) 3. mar. 2018 kl. 19:16 (CET)

Dette sitatet: «Langs en kyst der vinden på selsamme dag kan blåse fra stikk motsatte retninger, og som på grunn av de mange kliooer er kjent som en av de farligste på hele jordoverflaten.», hva er kliooer? Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 5. mar. 2018 kl. 17:53 (CET)

Takk for at du så denne Ulf, «kliooer» ser ut til å være en feilskrivning av ordet «klipper», som nok kan skyldes at o-tasten ligger rett ved siden av p-tasten. Komisk trykkfeil altså. Hilsen --Frankemann (diskusjon) 5. mar. 2018 kl. 22:26 (CET)

Denne setningen: «Arctander ble senere stortingsmann og argumenterte for at fiske på havet og fiskebankene var «den største Fremtidsopgave for Nordland».». Finner ikke noe om at Arctander var stortingsrepresentant, det er blant annet artikkel om han på nynorskwiki, der er det ikke nevnt. Kan det være at det blandes sammen med fetteren Sofus Arctander? Kanskje Anne-Sophie Ofrim har oversikt over dette? Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 5. mar. 2018 kl. 21:43 (CET)

@Ulflarsen: Det ser ut til at det du skriver er riktig. Hos Polsys er det en alfabetisk personindeks, her står Arctander Jesper Andreas f. 1806, Arctander Nils Peter Martin f. 1841 og Arctander Sofus f. 1845 Personindeks, bokstav a. Det står heller ikke noe hos Alkunne om at Adolf Arctander var strtingsrepresentant.--Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 5. mar. 2018 kl. 22:06 (CET)
Takk til Anne-Sophie Ofrim for denne oppklaringen. Her tror jeg at det må være forfatteren av boken jeg brukte som kilde, som skrev feil. Har lest raskt over artikkelen i nbl.no om Sofus Arctander, men litt usikker på om det kan være han som grunnla Lofotens og Vesterålens folkehøyskole? Vennlig hilsen --Frankemann (diskusjon) 5. mar. 2018 kl. 22:26 (CET)

Den første eksterne lenken (Artikkel om Lofotfisket fra Statistisk sentralbyrå Artikkelnavn: Fra forrige årtusen Nr. 6. Lofotfisket 1856-2000 Karneval i Lofoten?) går ikke direkte til artikkelen, må endres eller slettes.

Har lest gjennom hele og korrigert hva jeg kunne finne. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 5. mar. 2018 kl. 22:34 (CET)

@Frankemann: Allkunne oppgir Adolf som stifter av Lofotens og Vesteraalens folkehøiskole. --Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 5. mar. 2018 kl. 22:37 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Lofotfiskets historie. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. apr. 2018 kl. 08:53 (CEST)