Diskusjon:Liste over kriger Burma har deltatt i

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg er ikke så godt kjent med burmesisk historie, men jeg har forstått at det skal ha vært en krig mellom Burma og kinesiske Kuomintang på 50-tallet. Er det noen som har noe kunnskap om dette? Mikrobølgeovn 16. jan 2011 kl. 02:23 (CET)

Jeg vet ikke så mye om konflikten mellom Guomindang og Burma, men etter at kommunistene hadde beseiret Guomindang i fastlands-Kina i 1949-50 i den kinesiske borgerkrig, flyktet mange nasjonalistsoldater under general Li Mi til Burma og utkjempet en geriljakrig mot kommunistene over grensa til Yunnan, og dette fortsatte gjennom hele 1950-tallet. Det virker som om den burmesiske regjeringen kom i konflikt med disse lojaliststyrkene. Jeg vet ikke om dette kan regnes som en egen krig, det må vel heller ses i sammenheng med den kinesiske borgerkrigen. Yonaka 16. jan 2011 kl. 19:26 (CET)
Denne artikkelen forteller meg at listen for øyeblikket er nokså mangelfull. Dessverre har jeg veldig lite kunnskap angående burmesisk krigshistorie, skjønt det kunne vært interessant å lære mer. Har du mer kunnskap om temaet enn artikkelen hittil kan tilby? Mikrobølgeovn 16. jan 2011 kl. 19:46 (CET)
Siterer artikkelen jeg henviste til: At the beginning of 1950s, while Tatmadaw was able to reassert its control over most part of the country, Kuomintang (KMT) troops under General Li Mai, with support from United States, invaded Burma and used the country's frontier as a springboard for attack against People's Republic of China, which in turn became the external threat to state security and sovereignty of Burma. The first phase of the doctrine was tested for the first time in Operation "Naga Naing" in February 1953 against invading KMT forces. The doctrine did not take into account logistic and political support for KMT from United States and as a result it failed to deliver the objectives and ended in humiliating defeat for the Tatmadaw. Mikrobølgeovn 16. jan 2011 kl. 19:46 (CET)
Hm...siden Burmas nyere historie er såpass komplisert er det ikke godt å vite hva en skal gjøre med konflikter under Burmas tidlige uavhengighet (og antageligvis er det det samme med den nåværende konflikten). Jeg foreslår å legge til den kinesiske borgerkrigen med en fotnote som viser til at krigen ble utkjempet i Burma og at burmesiske styrker motsatte seg det kinesiske nærværet.
Andre konflikter som kan legges til (uten at listen med dette blir komplett):

Kan godt tenke meg å skrive noen av disse artiklene en gang i framtida, når jeg får nok tid. Yonaka 16. jan 2011 kl. 23:27 (CET)

Hva om vi bare nevner krigen mellom Guomindang og Burma i en egen kolonne, uten å lenke til noe? Har gjort lignende tidligere, og tror det blir en lettere løsning enn å skrive en artikkel om et såpass snevert tema. Ellers må jeg si at jeg er rimelig sikker på at du har langt mer kunnskap rundt Burmas historie enn meg. Jeg har aldri satt meg inn i den før nå, og det er kanskje derfor jeg kan virke litt ivrig :) Mikrobølgeovn 16. jan 2011 kl. 23:38 (CET)

Virker greit nok (er ikke sikker på om det er rett å kalle dette en uavhengig krig - men det trenger jo ikke bli noe problem), men vi burde uansett referere til den kinesiske borgerkrigen. Selv om det kan være vanskelig å finne informasjon om emnet, mener jeg det ikke er urimelig å ha en artikkel om den kinesiske hæren i Burma på 1950-tallet. For eksempel kan en ta utgangspunkt i denne artikkelen og nkludere litt mer om konflikten sett fra burmesernes side. Yonaka 17. jan 2011 kl. 00:04 (CET)
Høres ut som en veldig god ide, bortsett fra at infoboksene kun kan ha maks to deltakende parter. På den engelske wikien er infoboksen utvidet slik at det er mulig å legge inn tre parter. Hvordan løser vi dette? Mikrobølgeovn 17. jan 2011 kl. 16:55 (CET)
Faktisk veldig irriterende det. Vi kan vel foreløpig løse det med å bruke < hr > på en av sidene? Yonaka 17. jan 2011 kl. 19:27 (CET)
Forsåvidt, men det gir fremdeles et feil bilde. Infoboksen i artikkelen om Kongokrisen er totalt forvirrende p.ga denne funksjonelle mangelen. Mikrobølgeovn 17. jan 2011 kl. 21:59 (CET)
Har forresten nå gjort et forsøk på å forbedre artikkelen, men det er ikke helt i boks så lenge vi mangler viktige artikler. Hvis du har noe å korrigere på, må du forresten bare gjøre det. Mikrobølgeovn 17. jan 2011 kl. 22:45 (CET)
En kan vel alltids argumentere med at bruk av infoboks svært ofte gir et feilaktig inntrykk. Ellers støtter jeg din idé om å splitte opp den indre konflikten i Burma, men vi burde likevel forklare hva som menes med dette begrepet.
Ellers mener jeg listen ville blitt bedre hvis vi kunne sortert den kronologisk inn i tidsperioder (dynastier og regimer), og altså ikke hatt de nyeste krigene først. Yonaka 17. jan 2011 kl. 23:17 (CET)
Slik kunne artikkelen da ha sett ut

Pagan

  • Mongolinvasjonen

Ava

Taungoo

Konbaung

  • Burmesisk-siamesiske kriger (1760-1854)
  • Invasjonen av Assam (1817-26)
  • Anglo-burmesiske kriger

Kolonitid

  • Burmafelttoget

Unionen Burma og Myanmar

  • Div.

Yonaka 17. jan 2011 kl. 23:29 (CET)

Føl deg fri. Kan vi fikse Cuba-listen, kan vi fikse denne også:) Mikrobølgeovn 17. jan 2011 kl. 23:30 (CET)
Finner mye på internett som tyder på at det har vært en grensekrig mellom Kina og Burma i 1956, men finner ikke øvrig informasjon. Vet du noe om dette? Mikrobølgeovn 18. jan 2011 kl. 15:17 (CET)
Vet ikke noe særlig om det nei, men det virker som om en styrke fra det kommunistiske Kina invaderte noen omstridte området nord i Burma det året. Dette skal visstnok ha vært den siste grensetvisten mellom Kina og Burma. Dette må kanskje ses i sammenheng med kampene mot de nasjonalistkinesiske styrkene i landet. Yonaka 18. jan 2011 kl. 17:59 (CET)
Du har gjort en flott jobb med å organisere og utvide artikkelen. Det eneste jeg syns kunne vært gjort annerledes, er at Unionen Burmas kriger kommer nederst, men ellers syns jeg dette ser meget bra ut. Mikrobølgeovn 18. jan 2011 kl. 20:52 (CET)
Forresten, angående grensekrigen i 1956, hvem var det som vant? Mikrobølgeovn 18. jan 2011 kl. 20:54 (CET)
Hva mener du egentlig. Hvis vi gjør det annerledes strider det mot både kronologien og mot "recentisme". Vet ikke hvem som vant militært, men Burma og FRK underskrev visstnok en grenseavtale i 1960. Yonaka 18. jan 2011 kl. 23:06 (CET)
Vet du nok om denne krigen til at vi kan inkludere den i tabellen? Mikrobølgeovn 18. jan 2011 kl. 23:35 (CET)
Det virker som om den kinesiske styrken ble slått tilbake, men bortsett fra det vet jeg ikke noe mer. Yonaka 19. jan 2011 kl. 00:04 (CET)
Ok, skal vi da gi krigen en kolonne i tabellen? Det ideelle ville muligens vært å ha litt mer bakgrunnsinfo før vi tar steget ut, men jeg har etter flere forsøk fremdeles ikke greid å finne noe informasjon. Hvilken kilde bruker du?
Og én ting til. På 60-tallet førte Folkerepublikken Kina en militær kampanje inne i Burma på jakt etter Guomindang-geriljaer som opererte fra burmesisk territorium. Kineserne kriget med burmesernes godkjennelse. Det skulle ikke forundre meg dersom Burma på en eller annen måte støttet kineserne, ettersom de hadde felles interesse. Mikrobølgeovn 19. jan 2011 kl. 17:35 (CET)
Det virker greit nok å legge til konflikten. Jeg har for tiden ikke tilgang til noen andre kilder, så jeg bruker mest det jeg finner på Wikipedia, men det er ofte vanskelig å finne konkret informasjon om burmesisk historie. Var det virkelig så mange Guomindang-soldater igjen i Burma på 1960-tallet? Jeg trodde de aller fleste hadde overgitt seg eller blitt trukket fram til 1960-61. Ellers har vi jo allerede en oppføring om nasjonalistkineserne i Burma, og flere trenger vi nok ikke. Det var visstnok Burma som spurte de kinesiske kommunistene om hjelp til å drive ut nasjonalistene, og det tyder på at burmeserne selv ikke hadde kapasitet til å drive dem ut, men det er heller ikke utenkelig at burmesere var involvert. Yonaka 19. jan 2011 kl. 18:45 (CET)
En annen utfordring er hva vi skal gjøre med perioden 1824-1937, da Burma var en del av Britisk India, hvis soldater kjempet i en rekke kriger i ulike land (hvor første verdenskrig var særlig viktig), og politisk sett deltok da også Burma i disse krigene. Visstnok ble ikke mange burmesere rekruttert til den britisk-indiske hæren, så det blir nok vanskelig å finne ut om et betydelig antall burmesere kjempet i kriger i utlandet i denne perioden. Yonaka 19. jan 2011 kl. 19:12 (CET)