Diskusjon:Liste over hurtigruteskip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gode lister og portaler Liste over hurtigruteskip er en av Wikipedias Gode lister og portaler, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.
Wikipedia Liste over hurtigruteskip har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 2, 2009.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over hurtigruteskip. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. jul. 2017 kl. 16:59 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over hurtigruteskip. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. nov. 2018 kl. 21:39 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over hurtigruteskip. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 14. jun. 2019 kl. 15:23 (CEST)

Liste over hurtigruteskip og mobilvisning[rediger kilde]

Flyttet fra Aldebarans diskusjonsside.

Hei! En person har kontaktet meg angående Liste over hurtigruteskip, som han syns er veldig flott. Men han leser artikkelen på mobiltelefon, og der kommer oppsettet av artikkelen litt uheldig ut. Det det gjelder er bildene som er lagt inn på høyre side av de to tabellene med skip. Mens det på brede skjermer vises riktig med bildene til høyre, vil de smale høykantskjermene på mobiltelefoner føre til at samtlige bilder vises ovenfor det innholdet det er ment å ligge til høyre for. Så for tabellen med skip i fast rotasjon kommer det en stor klump med ni bilder før hele tabellen, og det er jo ikke særlig hensiktsmessig, og forringer leseopplevelsen for de som bruker telefonen. Jeg regner med at du har lagt dem inn for å pynte opp til høyre for tabellen, siden den ikke er så bred, og da du la det inn for over ti år siden var jo heller ikke mobilversjon noe man tenkte på. Fortsatt i dag er vi nok mange som ikke akkurat tenker på mobilvisning når man plasserer bilder i artikler, og jeg er i hvert fall en av dem.

Nå som jeg er blitt gjort klar over det mener jeg at vi nok bør rydde opp i det i den artikkelen. Men jeg vet ikke helt hva som er best. Og siden det er du som er hovedbidragsyteren er det jo også greit å høre hva du mener. Han foreslo at de samme bildene burde legges i et galleri nederst på sida. Det er jo en grei løsning det, men jeg er da litt usikker på om det er noe vits å ha så mange bilder, og om noen i det hele tatt kommer til å rulle så langt ned at de finner dem. Det som jeg tenkte på som en kanskje bedre løsning er å ha mindre bilder i selve tabellene, akkurat som i Liste over båter som har trafikkert Telemarkskanalen. (Jeg har beklageligvis ikke fått gjort noe mer på den på veldig lenge. I det hele tatt har stort sett kanal-prosjektet mitt stoppet opp inntil jeg kan ta meg nok tid.) Det ser ut som det totalt bare er rundt et dusin hurtigruteskip hvor vi ikke har bilde, så bildetettheten i tabellene vil bli ganske god. Men det kan jo også lett bli litt for mange bilder og litt for mye å laste. Hva som i så fall er riktig bildestørrelse er jeg også usikker på.

Hva tror du er beste måten å gjøre det på? Jeg kan godt gjøre jobben med å endre ting, men jeg har veldig lite tilmålt tid til wikiaktiviteter for tiden, så det kommer ikke nødvendigvis til å skje helt med en gang. Bergenga (diskusjon) 18. sep. 2019 kl. 23:17 (CEST)

Hei. Beklager sen respons. Jo, jeg ser problemstillingen med stadig skiftende visnings-plattformer. En gang i tiden mener jeg bestemt at det ble argumentert for at vi ikke skulle "spesialtilpasse" artiklenes layout til ett bestemt medium (eller skjermoppløsning). Jeg mener å huske at det i tiden før smart-telefoner fantes et eget domene på Wikipedia som var tilpasset mobiltelefoner, men jeg antar at dette prosjektet er lagt ned. Spørsmålet om vi skal "bygge om" artiklene våre for at de skal ta seg bedre ut på smart-telefoner (enn på datamaskiner) er litt for stort til at jeg innbiller meg at jeg kan ta en slik avgjørelse på egen hånd. Skal f.eks. nettbrett-brukere få en dårligere leser-opplevelse for at mobiltelefon-brukere skal få en bedre? Hva om det om 2 måneder - eller 4 år - frem i tid kommer multimedie-produkter på markedet som (mer enn) takler det visningsformatet de fleste artiklene har i dag? Skal vi da atter en gang iverksette storstilt re-designing av artiklene? Jeg vil argumentere for at det kanskje er lettere å lage en mobil-app som sømløst konverterer Wikipedia-artikler til et format som mobiltelefonen takler. Kanskje flertallet her inne mener vi skal omskrive alle berørte artikler, men jeg kommer ihvertfall ikke til å kaste vekk tiden min på slikt arbeid. Livet er allerede altfor kort, og jeg vil heller prioritere tiden min på Wikipedia til å skape innhold - ikke til å spesialtilpasse eksisterende artiklers utseende til brukere som insisterer på å bruke et bestemt medium. Ønsker du å omarbeide artiklene slik at de ser "penere" ut på mobiltelefon, så sett i gang - jeg kommer ikke til å protestere. Uansett kommer jeg alltid til å mene at innhold - ikke utseende bør være det viktigste (for ordens skyld - jeg tror ikke at du er uenig i akkurat dét :-)). Med Vennlig Hilsen Aldebaran (diskusjon) 5. okt. 2019 kl. 22:05 (CEST)
Ja, jeg er absolutt enig i at det er innholdet og ikke utseendet som er det viktigste. Men jeg tenker at det å ha småbilder i tabellen er noe som gir en merverdi på alle plattformer, siden man da får et ekstra inntrykk av hva slags type skip det er uten å gå inn på hver artikkel. Et lite utvalg bilder, enten de vises til høyre for tabellen eller i et galleri nederst, blir til sammenligning bare for utseende. Så da antar jeg at du ikke har noe imot at jeg bygger om tabellene med småbilder når jeg finner det for godt å gjøre det. Om min uforutsigbare motivasjon mener det bør bli denne uka eller over nyttår, eller en gang imellom, gjenstår å se. Men selvfølgelig, du trenger ikke å gjøre noen ting.
Forresten så er det ikke egentlig plattformene som er den store forskjellen. Den store forskjellen ligger faktisk i om man benytter horisontal eller vertikal skjerm. Jeg har i mange år forbannet meg over at stadig flere nettsider tilsynelatende lages først og fremst for vertikale skjermer. Det er visstnok sånn at det skal være lettere å lage et design for vertikale skjermer og tilpasse det til horisontale, enn motsatt, men i altfor mange tilfeller faller tilpasningen til horisontale skjermer mer eller mindre bort. Det er faktisk et eget domene som brukes på mobil- og nettbrettutgaven av Wikipedia. For bokmålswikipedia er det no.m.wikipedia.org. Det er også kun der disse problemene oppstår med at ting plasseres feil. Prøver man å bruke "skrivebordsversjonen" av WP på en mobil så vises det riktig, men teksten blir knøttliten og man må zoome. Bruker man mobilversjonen og snur telefonen til horisontal skjerm så vil også ting kunne vises riktig på telefonen. På min ville bildene blitt plassert riktig om bare tabellen hadde vært litt smalere når jeg holder den horisontalt. Bergenga (diskusjon) 8. okt. 2019 kl. 15:36 (CEST)
Akkurat dette skyldes ikke mobilvisning. Når jeg åpner i et vindu som ikke er fullskjerm og så reduserer bredden på vinduet så samler etterhver bildene seg også over tabellen.
- For at bildene skal bli liggende ved siden av tabellen må de legges inn i selve tabellen, slik Liste over World Architecture Festival-vinnere (her til venstre siden det morsomste og mest informative ved disse vinnerne er å se bilde av byggverket).
- I arkitektur listen er det mye flere oppføringer som har bilde. I hurtigrutelisten er det forholdsvis få bilder og bildene er ikke et hovedpoeng. Jeg er ikke så sikker på om det vil bli pent om det lages en ekstra kolonne til høyre i tabellen hvor bildet legges. Den første tabellen har over 60 båter og 9 bilder så det blir veldig mange tomme ruter i tabellen uten bilde. Det kan selvfølgelig komme flere bilder etterhvert.
- Her kan det vel slik Bergenga sier ligge an til å lage gallerier under tabellen. Det vil oppføre seg penere i begge visningsformer. Det er forholdsvis enkelt å legge bildene i et galleri. Å legge en ekstra kolonne til høyre i tabellen er en hel del mer arbeid. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 12. okt. 2019 kl. 10:52 (CEST)
Forslaget mitt var å legge dem inn i tabellen på samme måte som den lista du lenker til ja, men da ville jeg selvfølgelig ikke kun forholde meg til de eksempelbildene, men tatt med bilder av alle skipene som har bilde i artikkelen sin. Og etter en rask sjekk tidligere så er det sånn at nesten alle skipene har bilde, så det ville blitt en mer komplett tabell angående bilder enn eksemplet. Det som ville vært negativt sånn jeg ser det er at det ville blitt ekstremt mange bilder. Størrelsen på dem måtte da selvfølgelig ha vært satt en del ned, sånn at de ikke hadde tatt opp hele tabellen. Men, nå trenger vi kanskje ikke tenke mer på det.
For av en eller annen grunn så kom jeg på nå at det er en annen måte å gjøre det på. Dette er egentlig en ganske «skitten quick-fix» som blant annet World Wide Web Consortium sier at du aldri i verden må finne på å gjøre. Men det jeg gjorde var altså at jeg lagde en ny tabell utenpå det andre, der tabellen med skipene havner i den venstre cellen, mens bildene havner i den høyre. Da tvinger man bildene til å ligge til høyre, og der det er for smalt må man siderulle for å se dem. Kan hende at noen går glipp av dem da, men i dette tilfellet er de bare der som dekor/eksempler uansett, så man går ikke glipp av noe viktig. Med mindre noen har noe imot denne løsninga, så lar jeg det rett og slett være sånn, for dette ser ut til å fjerne selve problemet, uten at det har kostet noe særlig arbeid. Faktisk irriterer det meg at jeg ikke kom på dette tidligere, for da hadde jeg sluppet å lage noe styr av det. Vel vel. Bergenga (diskusjon) 12. okt. 2019 kl. 20:58 (CEST)
Beklager, da misforstod jeg. Ja Telemarkskanalen ser veldig fin ut. Det er supert om det finnes bilder av alle hurtigrutene. Personlig tror jeg at jeg i hurtigrutelisten hadde foretrukket at bildene er i høyre kolonne. Jeg likte imidlertid bildeteksten i hurtigrutelisten. Er det noen måte å få med den? Radene i tabellen blir da enda høyere. Du har kanskje en underside å eksperimentere med? Vil quick-fiks metoden innebære at bildene ikke knyttes til radene i tabellen?--ツDyveldi☯ prat ✉ post 12. okt. 2019 kl. 22:27 (CEST)
Laget et eksperiment med ekstra bildekolonne til høyre og tilbakestilte. Sånn [[1]] ble det seende ut. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 12. okt. 2019 kl. 22:55 (CEST)
Det kan bli pent med store bilder og bildetekster sånn som du viste, men det ville gjort artikkelen så enormt lang om man skulle lagt det inn på hver rad, at jeg rett og slett aldri ville ha gjort det. Bildene skulle i så fall være der for å gi et inntrykk av hvordan skipet ser ut, ikke for at man skal kunne beundre hvert og ett i størst mulig skala i lista. For det går man inn på hver enkelt artikkel og kikker på det samtidig som man leser om dem. I lista for Telemarkskanalen har jeg bevisst gått for å fjerne bildetekst, og dessuten krympet bildene en del i forhold til vanlig visning. Men som du nevner så burde kanskje bildene også der bli flytta over på høyre side i tabellen. Etter hvert som jeg får fylt ut lista mer så blir det nok enda mindre andel av det totale antallet som har bilde.
I likhet med sånn det opprinnelig var så er ikke bildene knyttet til radene etter min fiks, men opptar den plassen som det gjør. Det som er annerledes (i tillegg til at det vises riktig på smale skjermer), er at neste seksjonstittel (som da ligger utenfor tabellen) bryter hele sidebredden. Derfor er det hos meg som har bred skjerm (samtlige linjer i tabellene holder seg på én linje), og med bildestørrelse satt til maksimalt i innstillinger, sånn at på den første tabellen går det to bilder nedenfor, mens det på den andre går ett. Det vil si at det er et stort åpent mellomrom fra slutten av tabellen og ned til neste overskrift. Det er kanskje ikke så pent, men på en annen side så gjør det at bildene ikke blandes med neste avsnitt. Det er ofte et problem for meg på andre artikler, at bilder kan ligge både ett og to avsnitt nedenfor det det hører til, fordi det er blitt presset ned av andre bilder. Så her er det blitt en kontekstuell forbedring med en liten visuell knekk, for å si det sånn. Bergenga (diskusjon) 12. okt. 2019 kl. 23:50 (CEST)
Laget eksemplet bare for å se hvordan det ble og kjenne på hvor komplisert det var å legge til en rad. Det var enkelt å legge til en rad, men dette var litt i hurten og sturten og jeg redigerte ikke på visningen av bildene som nok bør gjøres. Bør denne diskusjonen fortsette på Diskusjon:Liste over hurtigruteskip? ツDyveldi☯ prat ✉ post 13. okt. 2019 kl. 09:29 (CEST)
Du kan gjerne fortsette og prøve deg fram, og eventuell videre diskusjon bør nok helst gå på artikkelens diskusjonsside ja (og kanskje flytte dette herfra), men nå som jeg har funnet en enkel (men «skitten») løsning på problemet så har jeg ikke egentlig tenkt å gjøre så mye mer. Det er ikke det at jeg ikke vil bidra mer på artikkelen, men det er så mye annet å bruke tida på. Bergenga (diskusjon) 13. okt. 2019 kl. 10:44 (CEST)
@Bergenga:: Visningen hos meg ser så og si uforandret ut med løsningen din. Om bildene flyter litt over, er det jo bare å redusere antall bilder. Dersom mobilvisningen nå er slik den bør være, vil jeg påstå at problemet er fikset. Kudos! "Skitten" løsning sier du? Vel, jeg vil påstå at det er bedre med et skittent Paradis enn et rent Helvete. PS. Kanskje en administrator greier å ta vare på historikken til tråden ved flytting? Det er bedre at denne tråden ligger på artikkelens diskusjonsside enn gjemt vekk her. Mvh Aldebaran (diskusjon) 13. okt. 2019 kl. 16:42 (CEST)
Ja, med dette antallet bilder så er problemet løst riktig elegant. Hvis det skal inn flere bilder er det en annen sak og da må de antagelig inn i tabellen. Hvis noen vil ha den ekstra kolonnen vet jeg nå hvordan og det kan jeg bidra med. Dette hvis noen ønsker å legge arbeid i å få bildene inn. Men som sagt nå er noen gode og representative bilder (såvidt jeg kan se) på plass på en fin måte. Historikken til diskusjonen lar seg nok ikke flytte. Tror kanskje ikke det er nødvendig å kopiere over hele diskusjonstråden. Kanskje nok med et lite resumé og lage en lenke hit? ツDyveldi☯ prat ✉ post 13. okt. 2019 kl. 20:53 (CEST)