Diskusjon:Liste over øyer i Norge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Etterlysninger[rediger kilde]

De som måtte ha rettelser eller tilføyinger må selvsagt gå inn og rette. Forøvrig etterlyses flateinnholdet på følgende øyer:

  • Finnøya, Nordland
  • Hamnøya, Nordland
  • Hovdenøya, Sogn og Fjordane
  • Værlandet, Sogn og Fjordane
  • Fosnøya, Hordaland

Jakro64 17. okt 2004 kl.21:00 (UTC)

Øy-mal[rediger kilde]

Jeg har opprettet øy-malen {{Infoboks øy}} (basert på den engelske malen). Den kan benyttes på alle artiklene i denne listen. nsaa 26. jun 2007 kl. 08:10 (CEST)

Averøy/Averøya[rediger kilde]

Det viser deg at en god del norske øyer kan staves både med suffikset -øy (ubestemt form) og -øya (bestemt form). Dette synes å være avhengig blant annet av dialekt. En annen faktor er dersom det skal skilles mellom et navn på f.eks. en kommune eller annen administrativ enhet og navnet på selve øya. Her finnes det svært mange eksempler på at suffikset -øy blir brukt på kommunenavnet (f.eks. Averøy), mens navnet på selve øya får suffikset -øya (altså Averøya). Dette var grunnen til at jeg endret Averøy til Averøya. Det finnes en mengde lignende eksempler på øyer på Vestlandet, i Trøndelag og Nord-Norge der det samme er tilfelle. Hvis det blir en diskusjon kan jeg godt nevne flere. Det er nok å lese norske Wikipediasider. Dermed utfordrer jeg altså vedkommende som tilbakestilte endringen min til Averøy (Galar71) om å forklare grunnen. Antipoeten 24. sep 2007 kl. 17:50 (CEST)

Befolkning[rediger kilde]

Hadde tenkt å lage en ekstra kolonne med befolkning i denne listen, men vet ikke hvordan den tabellen skal endres. 83.108.208.28 10. jul 2009 kl. 13:57 (CEST)

Du skriver inn !valign="bottom" align="right"|Befolkning så får du en ekstra kolonne for befolkning. Da er det bare å skrive inn folketallet i tabellen.Karriuss 3. des 2009 kl. 01:04 (CET)

Har nå lagt til befolkning og høyeste punkt, men fikk ikke til å orientere det etter mest/minst etterpå. Veit ikkje hva som er galt. Befolkning burde kanskje også komme attmed areal før Fylke/område. 83.108.209.19 31. des 2009 kl. 04:58 (CET)

Tabellopprydding[rediger kilde]

Har merket artikkelen for opprydding, alle nummerkollonner sorterer feil, gjelder areal, folketall og øyas høyeste høyde over havet. --89.8.157.150 18. jul 2010 kl. 18:15 (CEST)

Måling av areal ved hjelp av GIS[rediger kilde]

Syntes det manglet svært mange øyer i listene, spesielt i Nord-Norge. I og med at jeg har tilgang til GIS (ArcMap) og vektoriserte kartdata (N50, dvs. kartdata beregnet for produksjon av kart i målestokken 1 : 50000) fra Statens Kartverk, mente jeg det burde være mulig å måle øyenes areal rimelig nøyaktig ved hjelp av dette. Konstaterer at Statens Kartverk måler Norges areal på N50 kartdata ved hjelp av ArcInfo (fra samme programvareleverandør, www.esri.com), kfr. arealopplysninger på www.statkart.no, så er mine målinger tilsvarende slik Kartverket måler arealet.

Det må dog bemerkes, slik også Kartverket gjør, at norske kartserier utgis ikke i en arealriktig projeksjon. Mine bergninger er gjort på kartdata i EUREF89, UTM sone 32 (for Nordland og Troms UTM sone 33 og Finnmark UTM sone 35). X-aksen i sone 32 er 9 grader, sone 33 15 grader øst, mens den i sone 35 er 27 grader øst. Antar derfor at de øyene som ligger lengst unna disse X-aksene (øst eller vest), kan har en viss feilmargin i målingene, antakelig neglisjerbar.

Så langt har jeg målt øyer i Nord-Norge, og tror jeg har funnet alle øyer der på en kvartdratkilometer eller mer. Har en ambisjon om å ta resten av landet også, men det kan ta litt tid.

Larsj1toft 31. jul 2010 kl. 10:40 (CEST)

Rydding[rediger kilde]

Har nå ryddet opp i den første tabellen, spesielt ved å legge til noe manglende data (og korrigere noen gale tall jeg snublet over). Sortering virker ok, så jeg har fjernet oppryddingsforespørslen.

Den første tabellen (med de største øyene) bør nok ha med andre variabler (kolonner) enn de andre tabellene. Den andre tabellen får vi vel bare glemme folketallene for (?), så den bør vel få samme format som de påfølgende. OlavN (diskusjon) 8. des 2012 kl. 14:58 (CET)

Tall fra Statens kartverk[rediger kilde]

Det er nå lagt inn tall fra Statens kartverk (100 største øyene i Norge) med unntaket at tall for Bømlo er summen av arealene for to oppføringer i Kartvekets liste (Bømlo og Bømlo-2). En bruker har tidligere endret tallet for Sotra til et areal som nokså nøyaktig tilsvarte det samlede arealet i Sund og Fjell kommuner. Dette var åpenbart feil da det ellers ikke ville være areal igjen til de øvrige øyene i de to kommunene. Arealet som Statens kartverk oppgir er nok korrekt.

Larsj1toft 13. mars 2015 kl. 20:02 (CST)

Takk til Bruker:Torbjørn Ekholm for grundig arbeid med øyer og andre geografiske tema. Norge har svært mange øyer (mer enn 100.000?), jeg vet ikke hvor mange av disse som har navn og er verdt oppføring, men listen kan bli uhåndterlig lang. Hva med å splitte listen etter størrelse? Altså lage en artikkel for de store og så for de mindre. Noe å tenke på til fremtiden! --Vennlig hilsen Erik d.y. 14. aug. 2017 kl. 20:52 (CEST)[svar]

Jeg har bare bidratt med øyer; hovedsakelig på Svalbard som har manglet. Har gjort grundig research på Wikipedia, SNL, Hjemmets store leksikon, TopoSvalbard, Norsk Polarinstitutt m.m.. Tror det viktigste for Wikipedia blir å samle mest opplysninger; vedrørende øyer utenfor kyst-Norge. Deretter kan man splitte opp listen; slik enn har gjort med de kystnære øyene. Har noen e-poster liggende hos NP i Tromsø; vedrørende bl.a.: Padda, Sørkappøya, Scoresbyøya, Einstøingen og Larsøya. Håper supplerende opplysninger dukker opp snart. Takker for positiv omtale !. Holder privat på å lage en liste over Nordmøres største øyer (alle over 0,5 km2); har kjøpt inn kart. Mye arbeid også ...... Takk for oppmerksomheten, mvh. Torbjørn Ekholm.

Små øyer -slette?[rediger kilde]

Norge har over 100.000 øyer. Listen i artikkelen er som helhet kildebelagt bare for de 100 største, noe som ikke er tilfredsstillende for hvordan vi lager lister. Jeg tror vi like godt kan slette den nederste delen av listen. Øyer vi har artikler om fanges uansett opp i kategorisystemet. Vennlig hilsen Erik d.y. 11. feb. 2023 kl. 21:50 (CET)[svar]

Enig. Znuddel (diskusjon) 11. feb. 2023 kl. 21:50 (CET)[svar]
Gjort. Telaneo (Diskusjonsside) 17. apr. 2023 kl. 01:04 (CEST)[svar]