Diskusjon:Léopold Sédar Senghor

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kanskje noe kan flettes inn:

«Leopold S. Senghor (født 9. oktober 1906 – død 20. desember 2001) var en senegalesisk dikter, politiker og kulturteoretiker som tjenestegjorde som den første presidenten i Senegal i 20 år mellom 1960 og 1980.

Senghor var den første afrikaneren som ble innsatt som medlem av Académie Française. Han var også en av grunnleggerne av det politiske partiet som ble kalt den senegalesiske demokratiske blokken. Han regnes av mange som en av de viktigste afrikanske intellektuelle gjennom hele det 20. århundre.


Den andre verdenskrig[rediger kilde]

I 1939 ble Senghor innskrevet som en fransk offiser i den 59nde Colonial infanteridivisjon. Ett år senere ble han tatt til fange av nazistene i La Charité-sur-Loire. Han ble internert i forskjellige fangeleire, og til slutt satt i Front Stalag 230 i Poitiers. Front Stalag 230 var reservert for koloniale tropper som ble tatt til fange under krigen. De tyske soldatene ønsket å henrette ham og de andre svarte krigsfangene samme dagen som de ble tatt til fange, men de unnslapp denne skjebnen ved å rope "Vive la France, vive l'Afrique Noire!" ("Lenge leve Frankrike, lenge leve det svarte Afrika!")

De tyske soldatene besluttet da å ikke skyte dem etter å ha blitt fortalt av en annen tilfanget fransk offiser, at å skyte dem ville være en rasistisk handling som ville vanære hele den ariske rase og den tyske hæren. Til sammen tilbrakte Senghor cirka to år i forskjellige tyske fangeleirer, hvor han tilbrakte mesteparten av sin tid til å skrive dikt og historier. I 1942 ble han løslatt fra fangeleiren på grunn av medisinske årsaker.


Familie og privatliv[rediger kilde]

Senghor giftet seg i 1946 og senere fikk han to sønner: Francis (1947 -) og Guy (1948-1983). Året etter forlot han militæret for å melde seg inn i det politiske partiet Workers International (SFIO). Flyplassen i Dakar ble omdøpt til Aéroport International Léopold Senghor Sédar i 1996, på hans 90-årsdag.

Han skilte seg fra sin første kone og i 1957 giftet seg med Colette Hubert, en fransk statsborger fra Normandie som han fikk en sønn sammen med. Sønnen fikk navnet Philippe Maguilien og døde i 1981. I 1964 utga han første bind av en serie på fem med tittelen Liberté. Boken inneholder en rekke taler, romaner, essays og ett forord. »