Diskusjon:Kvinnelig omskjæring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det burde skrives mer om hvilke helsemessige følger det vil få å være kvinnelig omskåret. SommerSang 7. aug 2007 kl. 12:31 (CEST)

Wikipedia bør ikke gå med på løgn for å avverge diskusjoner om jødisk tradisjon![rediger kilde]

Wikipedia bør ikke gå med på, eller forsvare bruk av noen løgn for å avverge potensielle offentlige diskusjoner om eventuell forandring av lovligheten rundt jødisk omskjæringstradisjon!

LOV-1995-12-15-74 Kjønnslemlestelsesloven. Lov om forbud mot kjønnslemlestelse. (1995-12-15) Begynner med å si:

§ 1. Den som forsettlig utfører et inngrep i en kvinnes kjønnsorgan som skader kjønnsorganet eller påfører det varige forandringer, straffes for kjønnslemlestelse.

Selv om det argumenteres heftig, fra involverte (og derfor egentlig inhabile) parter, om at mannlig omskjæring er helsemessig nødvendig eller fordelaktig, så kan det likevel ikke nektes for at mannlig omskjæring, når man fullstendig fjerner hele forhuden fra penishodet, er en vesentlig skade eller varig forandring som blir påført penis!

Det blir som om man skulle ha sagt at amputasjon (fullstendig fjerning) av en arm ikke er en lemlestelse dersom amputasjonen er livreddende nødvendig på grunn av koldbrann! (Man kaller det jo til og med lemlestelse dersom man får brannskade med bare store tydelige arr, selv om armen ikke behøver å amputeres)

Bokmålsordboka sier:

TILSLAGSORDARTIKKEL FRA BOKMÅLSORDBOKA (offisiell rettskriving)
lemlestelemleste v1 (av II lem og gda læste 'skade', jf norr *lesta) såre, skade, skamfare, kveste bli l-t i en ulykke

og

TILSLAGSORDARTIKKEL FRA BOKMÅLSORDBOKA (offisiell rettskriving)
skamfereskamfe're v2 (fra lty) skade stygt, forderve falle ned og s- seg

Det er ingen som protesterer mot at penis kan kalles et lem når den blir omtalt som "det mannlige lem"! I hvert fall ikke dersom til og med klitoris eller vulva kan kalles et lem!

Normale norske ordoppbyggningsregler (morfologi) levner derfor ingen tvil om at fjerning av forhuden fra penis faktisk er en kjønnslemlestelse!

Å (direkte eller indirekte) påstå noe annet blir løgn!!

Jeg foreslår derfor at artikkelen Mannlig omskjæring, i retferdighetens navn, skal flyttes inn i artikkelen Kjønnslemlestelse!! 89.9.82.163 3. apr 2010 kl. 18:16 (CEST)

Referanser og kilder[rediger kilde]

Jeg lurer på en ting. Hvorfor har denne artikkelen kun én eneste referanse? Dette er jo faktisk et kontroversielt emne, da det er en viktig tradisjon i visse kulturer, og de har holdt på med praksisen i hundrevis av år. Vi kan ikke være så innbilske at vi automatisk går ut ifra at vår kultur er mye bedre enn deres. Jeg mener artikkelen må underbygges med fakta og kilder. -- Fyrsten (diskusjon) 22. mai 2012 kl. 17:43 (CEST)

Alle artikler bør underbygges med fakta og kilder, men langt fra alle er det. Wikipedia er fortsatt et relativt ungt prosjekt med mange gode artikler, men også mange preget av slurv. Har du lyst til å utbedre og referansebelegge artikkelen er du mer enn velkommen. Ellers tror jeg det er viktig å holde kortene adskilt. Det er på sin plass å påpeke de svært uheldige helsemessige konsekvensene ved omskjæring, uten at det gir noen rett til å dømme hele kulturer der slik omskjæring er utbredt. – Danmichaelo (δ) 24. mai 2012 kl. 14:46 (CEST)

Foreslått flytting[rediger kilde]

Det er jo helt misvisende at oppslagsordet kjønnslemlestelse handler bare om kvinnelig omskjæring. Foreslår at artikkelen flyttes til kvinnelig omskjæring (som også er den betegnelsen som står som oppslagsord i selve teksten). Den tradisjonelle betegnelsen er kvinnelig omskjæring. Kjønnslemlestelse er et nytt begrep fra 1990-tallet som er brukt både om kvinnelig omskjæring og mannlig omskjæring av kritikere, for å understreke at man anser praksisen som et overgrep. Kjønnslemlestelse bør ha lenker til artiklene om både kvinnelig og mannlig omskjæring.

I de landene der kvinnelig omskjæring praktiseres, er ikke kvinnelig omskjæring ansett som et overgrep, men som en del av landets kultur, på samme måte som mannlig omskjæring er det i f.eks. Israel og Saudi-Arabia. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Jenspetterd (diskusjon · bidrag) 27. juni 2012 kl. 16:29 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Jeg er enig med Jenspetterd: Denne artikkelen bør flyttes til kvinnelig omskjæring. Kjønnslemlestelse bør være en pekerside. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 3. jul 2012 kl. 12:24 (CEST)
Jeg er helt uenig. Den alment aksepterte og medisinskvitenskaplige oppfatning om kvinnelig omskjæring i vår tid dekkes bedre av ordet lemlestelse enn det tradisjonelle omskjæring, og det kvinnelige inngrepet burde derfor ha ligget under den tittelen, selv om de praktiserende landene ikke har tatt inn over seg at det er et overgrep. Kvinnelig omskjæring burde ha vært en henvisningsside. Spørsmålet om "kjønnslemlestelse" (uspesifisert) også dekker det mannlige inngrepet er et annet spørsmål (bruken av det begrepet om det mannlige inngrepet er mye nyere enn om det kvinnelige) og kan løses på ulike måter, men der er jeg enig i at mannlig omskjæring bør være navnet på selve innholdssiden. Mvh Geir Halbo 23. aug 2015 kl. 15:17 (CEST)Dette usignerte innlegget ble skrevet av 89.11.232.88 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kvinnelig omskjæring. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. okt. 2018 kl. 08:03 (CET)