Diskusjon:Kvekergravstedet i Stavanger

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Kvekergravstedet i Stavanger er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Wikipedia Kvekergravstedet i Stavanger har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 34, 2015.

Gjennomlesning før kandidatprosess[rediger kilde]

Interessant artikkel, godt arbeid. Noe småtteri fra gjenomlesning:

  1. Er «Cark Nymann» som det vises til under «Kjente personer...» Carl Petter Nymann?
  2. Sitatet fra Backhouse er noe malplassert i forhold til kronologien i teksten.
  3. Var det virkelig prinsippet om ikke å tillate blomster som ble fastholdt da Totalafholdsselskapet ville ha monument på Klosters grav?
  4. «Utover på 1820-tallet fikk enkelte av kvekerne visse rettigheter, men begrenset til at de måtte holde seg til Stavanger-området om ikke annen dispensasjon ble gitt» - denne setningen er jeg ikke sikker på om jeg skjønner. Ble det nasjonalt tilstått kvekerne rettigheter under forutsetning at de holdt seg (eller flyttet til) Stavanger?

Mvh Finn Rindahl (diskusjon) 31. aug 2013 kl. 09:48 (CEST)

Takk for innspill. Jeg skal svare og forsøke å gjøre noe med dem.
  1. Ja. Jeg har bare skrevet feil og ikke sett det i gårkveld.
  2. Jeg flyttet det litt, slik at det kommer mer kronologisk riktig.
  3. Jeg har presisert dette punktet. Det var primært monumenter, men også blomster man holdt fast på da.
  4. Det er slik jeg har forstått det, ja. De ble på en måte godtatt som dissentere så lenge de holdt seg til Stavangerområdet. I tillegg ble det gitt noen enkeltdispensasjoner i Kristiania. Kan skrive det tydeligere når jeg har bøkene. Mvh 3s (diskusjon) 31. aug 2013 kl. 11:47 (CEST)
Jeg har nå forsøkt å få bedre fram hva som var saken med kvekerdispensasjonene. Mvh 3s (diskusjon) 31. aug 2013 kl. 20:12 (CEST)
Takker, det ble mye klarere synes jeg :) Finn Rindahl (diskusjon) 31. aug 2013 kl. 22:03 (CEST)

Noen inntrykk av artikkelen slik den nå står:

  • Jeg synes ingressen bør justeres litt, kanskje mindre vekt på arealtall og mer om gravstedets historie fra etablering til nåtid.
  • Det er mulig at jeg har lest for raskt, men jeg får ikke noe inntrykk av hvordan landskapet rundt gravstedet har endret seg over tid. Jeg vil gjette at dette engang var landlig, men at byen etterhvert har vokst rundt det.
  • Det ser ut som om kildene er grundigst på etableringsfasen og nåtid, det skjer ikke så mye fra 1896 til 1982. Kanskje det hadde vært interessant å skrive noen linjer om hvorvidt dette følger opp- og nedturer i vennesamfunnet!?
  • Finnes det kanskje en kartskisse hos Aarek eller Rage som vi kunne fått lov til å gjengi?

Jeg håper at du synes dette er relevante innspill. Du har uansett gjort en bra jobb hittil, og alle mine innspill er antagelig ikke nødvendig for å oppnå AA-status. Mvh M O Haugen (diskusjon) 2. sep 2013 kl. 08:39 (CEST)

Takk for gode innspill. Jeg har forsøkt å gjøre noe med ingressen, men andre må si om det var vellykket. (Ingressen er kanskje det vanskeligste med enhver artikkel) Jeg har også forsøkt å legge inn noen kommentarer om urbaniseringen som har skjedd rundt gravplassen, men jeg har forsøkt å flette dette inn der det måtte passe heller enn i et helt eget avsnitt.
Når det gjelder tideperioden du angir er jeg ikke sikker på om jeg er enig med deg. Det er en del vedlikehold og småarbeid som blir gjort (at det kom redskapsbod i 1975 ble for prosaisk...) i hele denne perioden, noe som også kan sies om perioden etter 1982. Kvekernes storhetstid i Stavanger var fra ca. 1845-1860, mens de hadde falt ned til medlemstall som før medlemsveksten fra midten av 40-tallet da man kom til ca 1890. Hele topperioden til menigheten var dermed uten aktivtiet med gravlunden, i alle fall er ikke dette skrevet ned i protokollene. Å gjøre noe større poeng av dette i artikkelen enn det jeg nå har gjort tenker jeg vil falle for nær egen forskning.
Kart, ja.... Jeg er usikker på hva du mener med kartskisse. Aarek har med et gravkart, slik man ofte har på gravplasser. Det er ganske enkelt. Gravplassen er rektangulær og gravene er mindre rektangler inne i dette... Jeg kan selvsagt sende en mail og spørre om det finnes noe lignende han vil frigi. Jeg er også litt usikker på om man kan legge ut den type informasjon som et gravkart for en «levende» gravlund åpent på nettet.... Det er mulig det er uproblematisk, men jeg er ikke sikker.
Når du nevnte kart, kom jeg til å tenke at det kunne vært stilig med et kart i artikkelen som viste hvor gravplassen lå. Noe ala dette. Jeg vet ikke hvordan lisensen på Open Street Map er, eller hvordan kartene på Commons fungerer, men kanskje dette kunne være noe? Mvh 3s (diskusjon) 2. sep 2013 kl. 21:11 (CEST)
OK. Gode svar. Mht kart: Jeg tenkte ikke på et registerkart over gravene, men noe som kan gi et overblikk over hele anlegget, og gjerne med omgivelsene. Det eneste jeg nå er usikker på et avsnittsoverskriften «Framtiden», ettersom avsnittet handler like mye om nåtid som om framtid. Ellers kan den IMO kandidatnomineres. Mvh M O Haugen (diskusjon) 4. sep 2013 kl. 21:51 (CEST)
Jeg har sendt en mail om en kartskisse. Den overskriften kan endres. Hva med noe ala «Fortsatt bruk»? Eller kanskje noe helt annet? Mvh 3s (diskusjon) 4. sep 2013 kl. 22:21 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kvekergravstedet i Stavanger. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 03:51 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kvekergravstedet i Stavanger. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. feb. 2023 kl. 10:26 (CET)[svar]