Diskusjon:Kohtla-Järve

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

FEIL i artikkelen om språk, derfor retter jeg det.[rediger kilde]

Artikkelen skriver "men fra sent på 1990-tallet har stort sett estisk vært det mest brukte språket i hverdagen." Dette er totalt feil. Jeg har selv bodd i byen rundt 2007-2009, drevet butikker i byen frem til 2013, og er der fortsatt ofte (bodde i Tallinn mellom 2010 og 2020). Russisk er fortsatt det dominerende språket brukt i byen, men på landsbygda er estisk brukt noe mer (da bøndene ofte er estlendere).

DERFOR SLETTER JEG DETTE

Det blir stadig flere som har lært å snakke estisk i skolen siden det er nå 32 år siden landet fikk et formelt språk. Men hverdagsspråket kommer nok til å være russisk lenge. Personlig har jeg og min estiske frue erfaringen at det er lettere å snakke engelsk enn estisk med lokalbefolkningen.

Den estiske lokalavisen i regionen (ligger i Jõhvi) var i november 2008 rundt i ulike butikker i Kohtla-Järve og prøvde å snakke estisk. Det var kun de 2 bankene og pornobutikken hvor de kunne betjenes på estisk, selv posthuset sviktet. Det er en lov i Estland at alle butikkansatte i kundebehandling skal kunne snakke estisk, og i Tallinn forekommer bøtelegging. Ingen bryr seg om å kontrollere Kohtla-Järves butikker Postverket og politiet begynte å sparke folk over hele Estland som ikke snakker estisk, men prosessen tok litt ekstra lang tid ved politiet i Jôhvi/Kohtla-Järve da det ikke var lett å finne kvalifiserte erstatninger. Brrr (diskusjon) 15. okt. 2023 kl. 01:02 (CEST)[svar]

Jeg har ellers lagt til Ahtme som er en fult utviklet by (sågar eget sykehus) i Kohtla-Järve kommune (ligger på motsatt side av Jöhvi by og kommune. Kohtla-Järves enorme omland og Ahtme er noe av årsaken til at bykommunen er Estlands 5te største by. Om vi kun regner byen uten omland er det nok 4-5 flere byer som er større i byareal og bybefolkning enn Kohtla-Järve i byareal og befolkning - som eksempel Kuressaare og Rakvere. Derfor har jeg endret teksten til kommunen er 5te største.
Jeg velger også å nevne at selve Kohtla-Järve by ofte benevnes som Järve, for å lettere kunne skille den ifra kommunen. Brrr (diskusjon) 15. okt. 2023 kl. 01:40 (CEST)[svar]