Diskusjon:Klipper

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det er mye som manglet om skipstypen, har derfor sendt bestilling på en Conway`s History of the Ship bok som kan være til stor hjelp, ikke minst kategorisering av de ulike varianter som er allerede berørt som «amerikanske te-klippere», «amerikanske packet ship», «engelske te-klipper», «Down Easters», «koloni/ull-klippere», «kompositt-klippere», «klippere med metallskrog» (det finnes en internasjonal fellesbetegnelse på seilskip med metallskrog, windjammer. Kanskje en artikkel kan settes på norsk.), «opiums-klipper», «ekstreme klippere» og så mangt annet. Jeg har allerede sluttet meg til det eldre synet på klipperen som et seilskip med tre master som en fullrigger, spesielt ettersom både firemastede og femmastede fullriggere var ment for lastekapasitet fremfor hurtighet.

Det er mye om den norske skipsfarten i utenriksfart fra 1800-tallet som er ikke godt kjent her i wikipedia, og da mente man skipsbygging og visse skip som skipstyper. At det fantes norske klippere i en egne variant, er knapt kjent. Anbefaling på norskspråklige bøker om dette emnet er høyst velkomne. Varulv2468 7. apr 2009 kl. 20:29 (CEST)

Har en engelskspråklige bok fra USA om skip. Et seilskip betegnet som en klipper bygget og sjøsatt i Nederland 1898, «Europa» på 1.911 tonn er meget interessant fordi denne klipperen har en norsk deltagelse i historien, kjøpt av den norske rederen J. A. Henschien i 1908 og senere solgt til «Heiskein & Son of Kristiansand» i 1916, kjent som «Lotos» i 1908-1916 og «Asra» i 1916-1917. Denne ull-klipperen ble senket av en tysk ubåt den 5. mai 1917. Denne klipperen var meget raskt for sin tid, klarte å komme til Wellington i New Zealand fra Liverpool i England på 95 dager, men den største presentasjonen var mellom 9. mars og 19. mai 1899 på bare 71 dager mellom New York i USA og Adelaide i Australia. Kunne dessverre ikke setter inn opplysningene i artikkelen fordi det er for lite konkret om perioden 1870-1900 på min side. Men det er interessant at nordmennene hadde kjøpt og eide et av de raskeste seilskipene fra Europa som dertil var relativt nytt. Varulv2468 7. apr 2009 kl. 20:41 (CEST)

Klipper eller Clipper[rediger kilde]

Riktignok skal vi holde oss til norsk, men blir ikke skipstypen oftest benevnt som ClipperF.bendik 7. apr 2009 kl. 23:32 (CEST)

Skipstypen er betegnet i norsk faglitteratur som «klipper» eller «klipperskip», og dermed skal denne norske betegnelsen står slikt som en oversettelse fra det engelske «clipper». Varulv2468 9. apr 2009 kl. 02:02 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Klipper. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. des. 2017 kl. 00:15 (CET)[svar]