Diskusjon:Kirsten Heiberg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Var hun nazist?[rediger kilde]

I følge Aftenposten så har hun uttalt at hun aldri sto inne for nazistenes politikk. I artikkelen her står det at hun var nazist. Om så var tilfelle så bør det kunne belegges. I følge Aftenposten var hun heller ikke medlem av NSDAP. Ulf Larsen 13. mai 2009 kl. 12:34 (CEST)[svar]

Kilden for påstanden ser ut til å være denne kronikken i Adresseavisen fra april i år. Hva som presist definerer en nazist og hvem som faller inn under slike definisjoner er det sikkert en del meninger om, men uansett bør vel dokumentasjonen som skal rettferdiggjøre en såpass alvorlig beskyldning være vesentlig mer omfattende enn den er akkurat nå? Daniel Olsen

Positiv til nazismen?[rediger kilde]

Som forfatter av ovennevnte kronikk, samt den store historiske biografien om Kirsten Heiberg,"Glamour for Goebbels", vil jeg her få komme med noen presiseringer. Det finnes ingen tydelig dokumentasjon på at Kirsten Heiberg regnet seg som nazist, i betydningen tilsluttet den nazistiske politiske bevegelsen. Det som det derimot finnes god dokumentasjon på, er at hun spilte i en rekke nazistiske propagandafilmer.

Halvparten av de 14 filmene hun spilte inn under Goebbels i Tyskland må regnes som nazipropaganda. De allierte som rensket opp i tysk filmindustri etter 1945 gikk enda lenger: De frigjorde bare 3 av Kirsten Heibergs filmer for visning etter krigen: Napoleon ist an Allem Schuld, Eines Tages og Rätsel der Nacht.

Et interessant punkt er også at Kirsten Heiberg selv uttaler seg svært positivt om flere av disse propagandafilmene, på den tiden de ble laget. Om Frauen für Golden Hill, som handler om etableringen av Hitlers Volksgemeinschaft(Folkefellesskap), sier hun for eksempel om sin egen rolle Violet i et intervju: «Ser jeg ikke ut som en skikkelig vamp? Men ut av en egoistisk og overfladisk kvinne blir det en anstendig og god kamerat.» Videre i avisintervjuet gir hun en skisse av handlingen og går nærmere inn på rollen som Violet: «Denne sangerinnen er en kvinne som bare tenker på seg selv. Hun melder seg også via ekteskapsannonsen til gullgraverne bare i den hensikt å utnytte den mannen hun skal gifte seg med i et års tid. Når han har tjent nok penger, har hun tenkt å forlate ham. Når hun befinner seg på stedet, lærer hun imidlertid å kjenne en annen virkelighet.» (Kilde: Avisklipp av intervju på filmsettet i Kurische Nehrung. Mappe nr. 5697, Deutsches Bundesarchiv, Fehrbelliner Platz, Berlin.)

Kirsten Heiberg går her altså god for sin egen rolle i propagandafilmen, hun annonserer at hun forstår hvordan Violet skal framstilles, nemlig en i utgangspunktet uansvarlig kvinne som etter hvert blir et ansvarlig medlem av folkefellesskapet, ein guter Volksgenosse, en god folkekamerat. I flere andre sammenhenger uttaler hun seg også offentlig om sin rolle i propagandafilmer på en positiv måte.

Det ligger derfor nærliggende å konkludere med at Kirsten Heiberg hadde et positivt syn på nazismen. Hun var også medlem av en nazistisk organisasjon, nemlig Kameradschaft der deutschen Künstler, hvor både Joseph Goebbels og Herman Göring var æresmedlemmer.(Kilde: Medlemsfortegnelse for Kameradschaft der deutschen Künstler, Deutsches Nationalbibliothek, Leipzig.) Organisasjonen var stiftet av SS-mannen Benno von Arent. Hennes mann Franz Grothe var medlem av NSDAP og satt i en periode i ledelsen for Reichmusikkammer og hadde ofte møter med både Goebbels og SS-mannen Hans Hinkel, som var hovedansvarlig for utrensing av jøder fra kulturlivet. Kirsten Heiberg var i det hele tatt godt integrert i toppen av det nazistiske kulturlivet i Tyskland.

Opplysningen i Wikipedia-artikkelen om at hun ble svartelistet fordi hun ikke ville melde seg inn i NSDAP, er misvisende og helt uten dokumentasjon. Den bør strykes fra artikkelen. Det finnes dokumentasjon i Bundesarchiv på at Kirsten Heiberg helt siden hun ble medlem av Reichsfilmkammer 4. april 1940 konsekvent stod på alle lønningslister helt fram til mai 1945. Det er ingenting som tyder på at hun på noe tidspunkt var svartelistet. At hun ikke hadde noen premierer i 1941 eller 1942 skyldtes at hun arbeidet i troppevelferden hele 1941, og at premieren på Titanic ble sterkt forsinket.

Bjørn-Erik Hanssen, forfatter Glamour for Goebbels

Jeg har tagget det omstridte avsnittet. --Erik den yngre (diskusjon) 4. des. 2014 kl. 16:38 (CET)[svar]

Norsk eller tysk?[rediger kilde]

Hun ble tysk statsborger i 1938. Bør hun da omtales som norsk eller tysk eller norsk-tysk? --Erik den yngre (diskusjon) 17. nov. 2014 kl. 19:51 (CET)[svar]

Endret til tysk. NBL sier hun var tysk borger pga ekteskap med Grothe, men uklart om hun fikk tilbake norsk statsborgerskap. --Mvh Erik d.y. 2. jan. 2017 kl. 14:26 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kirsten Heiberg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. jul. 2017 kl. 04:18 (CEST)[svar]

https://www.idunn.no/nmt/2015/01/bjoern-erik_hanssen_glamour_for_goebbels_historien_om_kir --Vennlig hilsen Erik d.y. 17. mar. 2018 kl. 12:12 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kirsten Heiberg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. feb. 2023 kl. 20:50 (CET)[svar]