Diskusjon:Katapult

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nøyaktighet[rediger kilde]

"Enhver maskin som kaster et prosjektil kan regnes som en katapult" - Jeg tviler litt på denne. En balista, for eksempel (På en måte et enormt armørst som bryker et strekk til å skyte) er ikke en katapult, men kan nok regnes som en maskin. Et annet eksempel på noe som kaster men ikke er en katapult er det der jeg ikke husker navnet på... En slynge, på en måte, som da holder noe i en krok, som er ytterst på en vektstang som da blir slynget. I alle fall, det der kan ikke være rett. Thor-Rune Hansen 3. jul 2005 kl.03:03 (UTC)

Det du tenker på er en trebuchet, eller blide, som virker med vektstangprinsippet enten ved håndkraft eller vekter. Jeg er enig i at artikkelen bør deles opp. Alle variantene kan f.eks. samles under beleiringsmaskiner, sammen med f.eks. rambukk og beleiringstårn. Cnyborg 3. jul 2005 kl.09:22 (UTC)
En katapult kan vel være enten en trebuchet (vektstang) eller en mangonel/onager (torsjon). Høres ikke riktig ut for meg å kalle verken en ballista eller en arbalest for katapulter. Men alle er beleiringsmaskiner ja. :) -- SLB 3. okt 2005 kl.05:27 (UTC)
Det er et spørsmål om hvordan man velger å definere det; man kan bruke katapult som fellesbetegnelse, men da må man definere det annerledes enn i denne stubben; her er katapult definert som det samme som en blide. Et revidert forslag til struktur er:
        • Beleiringsmaskin - dekker alle typer, inkludert tårn, rambukker og annet
        • Katapult - dekker alle kastemaskiner, inkludert ballista og arbalest
        • Utdypende artikler om de enkelte typer beleiringsmaskiner

3. okt 2005 kl.09:16 (UTC)

Jeg påbegynte en utvidelse av teksten ved å oversette, men halvveis nede i teksten innså jeg at det ble mer fysikk enn jeg behersket. I steden for å tråkke over mitt kompetanseområdet stoppet jeg i tide, men oppfordrer andre til å prøve seg. --Finn Bjørklid 16. nov 2005 kl.22:35 (UTC)

For noen forklaringer kan en bruke Roman Warfare Articles. Noe av problemet er at begrepene er satt på senere våpen uten at en vet noe konkret om de opprinnelige versjonene. Jeg tror imidlertid det er vanlig å knytte katapult til våpen som spennes ved strekk og/eller bend i materialer mens balista er vektarmbaserte våpen. Hver av disse igjen er delt i undergrupper på bakgrunn av størrelse. — Jeblad 23. des 2005 kl.02:56 (UTC)