Diskusjon:Kareler (norsk minoritetsgruppe)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Wikipedia gir tilleggsutdannelse +++. (Historien bak artikkelen)[rediger kilde]

En lærerik (og morsom) historie som viser hva Wikipedia også kan bidra med....:

Jeg har lagt inn en del artikler her på Wikipedia om ting jeg mener å ha kjennskap til. I slike artikler hender det ofte at man legger linker til ord som bør forklares nærmere. Forhåpentligvis finnes det en artikkel om dette ordet, men i frustrerende mange tilfeller blir linken rødmerket. Slike røde ord er «noe svineri», og det hender at man vil rette på dette ved å lage en liten artikkel om emnet, dersom det er et enkelt ord å forklare. Av en eller annen grunn hadde jeg nevnt norske karelere (minoritetsgruppen i Nord-Norge) i en artikkel jeg hadde laget. Linken ble ubehagelig rød...... Jeg tenkte at en liten tilleggsartikkel om karelere må det vel gå an å få til, og søkte på Google. Resultatet var nedslående. Ingen opplysninger om når de innvandret, hvor de bosatte seg, hvor mange de var, hvilket yrke de bedrev, hvilket språk de praktiserte eller hvor mange i Norge som regner seg for «karelere» i dag. Det var 1310 tilslag om karelere, men enten var det en helt annen betegnelse, om karelere i Karelen, eller i beste fall som en bisetning i artikler om kvener. Oppslag i norske leksika ga heller ingen opplysninger.

Jeg prøvde å følge sporet om kvener, og fant ut at de hadde en hjemmeside med en e-post adresse. Jeg sendte derfor en enkel henvendelse dit, med noen spørsmål som jeg håpet at «noen» kunne svare på......... Dette var for 3 dager siden. Jeg bor i Arendal og har aldri hverken hatt interresse for, eller kjennskap til minoritetsgrupper i Norge.

....... Nå er jeg invitert til Østlandske kveners landsmøte i Oslo i morgen (lørdag) kl. 15:00 med etterfølgende sosial samling...... E-posten min er sendt ut til 23 medlemmer av forbundet som kan tenkes å ha opplysninger som trengs for å lage en artikkel, og jeg er lovet en fyldig orientering hvis jeg kommer....

Hmmm... Min første tanke var at dette kan jeg da ikke, men..... på den annen side..... Hvorfor ikke? Man lever sannsynligvis bare EN gang. - Så kanskje.... blir det en artikkel om norske karelere her på Wikipedia........ --Friman 24. mar 2006 kl.22:56 (UTC)

Du er jo åpenbart velkommen, så det verste som kan skje er at det er uinteressant, og jeg tror man går glipp av mye bra om man aldri tør risikere å oppleve noe som kan vise seg å bli uinteressant. :-) –Peter J. Acklam 25. mar 2006 kl.06:09 (UTC)
Dette er jo kjempeinspirerende. Det skal bli interessant og artig å følge med på hva resultatet av dette kan bli! --meco 25. mar 2006 kl.11:07 (UTC)

Jeg leste ovenstående med interesse. Flott at noen lar seg fange inn og engasjere på en slik måte. Jeg vil gjerne i den forbindelse anbefale en av de aller vakreste bøker jeg har lest: Suenjelfolket ved veis ende av same og tidligere readaktør i Arbeiderblasdet, Reidar Hirsti, Tiden norsk forlag 1978, ISBN 82-10-00978-8 (heftet) og ISBN 82-10-00979-6 (innbundet). Den er nydelig illustrert med fotografier av Karl Nickul og av forfatteren selv. Begrepet kulturtap får en mer utvidet og nærgående ubehagelig mening.

--Frode Inge Helland 25. mar 2006 kl.12:19 (UTC)

Rapport fra møtet: Etter denne reaksjonen her måtte jeg jo bare reise til møtet.... Jeg hadde ingen peiling på hva som ventet, men var forberedt på et par alternativer:

Sannheten var at jeg møtte en forsamling av sindige og engasjerte mennesker med måteholdne rødvinsglass, som gjorde sitt ytterste for å hjelpe meg. Jeg ble fortalt en hel masse om karelernes historie og vandringer, både i Russland og Finland. Men hvordan karelerne kom til Norge var det ingen som visste. Årsaken er at denne historien er svært gammel (kanskje mere enn 1000 år). De siste 3-400 årene har det ikke vært noen innvandring fra Karelen til Norge, og det er ingen som betegner seg som karelere i Norge i dag. De opprinnelige norske karelerne er gjennom tidene blitt assimilert i den kvenske befolkningen (de snakket omtrent samme språk). Selv om det sikkert i dag finnes mennesker med karelske røtter, vil de i dag betegne seg som kvener eller nordmenn.

Seansen var slutt kl. 20:00. (etterhvert håpet jeg faktisk at den skulle vare lengre - mye lengre - ...). Jeg ble tilbudt både medlemskap i kvenforbundet og privat overnatting, og i ettertid angrer jeg på at jeg ikke sa JA til begge deler....

Men.... Det kommer en artikkel her på Wikipedia om Kareler (Norsk minoritetsgruppe). Den blir ikke lang og omfattende, men historien bak den er litt spesiell..... --Friman 26. mar 2006 kl.01:16 (UTC)

Se så! Da ligger artikkelen der. Den ble liten, og lite spennende. Likevel ble den stor, fordi: Plutselig ble det norske samfunnet:

  • Et helt (og stadig omtalt) folkeslag fattigere.
  • Kvitt et omtalt minoritetsproblem.

Det kommer an på måten å se ting på.

Slik vil det være helt til «noen» der ute fra en bortgjemt fjorddal i Finnmark protesterer på diskusjonssiden her, og hevder: Hei! Vi representerer de norske karelerne. Vi lever i beste velgående og har tatt vare på det karelske språket og tradisjonene. Da får Wikipedia vist en annen fantastisk styrke, som intet annet oppslagsverk kan bidra med........ --Friman 26. mar 2006 kl.15:55 (UTC)

Finnes der virkelig en karelsk minoritetsgruppe i Norge?
Heisann, dette var en underlig artikkel somjeg tilfeldigvis "snublet over". Selv oppfatter jeg meg som tilhørende det norske storsamfunnet og jeg er ca 65% etterkommer av innvandrere med røtter i det finske Karelen. Resten er dansk og norsk. Den som har laget artikkelen er etter det jeg forstår ikke av finsk ætt.
Hvorfor fremstår artikkelen som om der finnes en minoritetsgruppe i Norge som kaller seg "Karelere"? Kan det dokumenteres at disse finnes? At noen har forfedre som kom fra det karelske området for 5 generasjoner siden eller før betyr ikke at disse betegner eller egenidentifiserer seg som "kareler".
Jeg synes dette er interesante prinsippielle spørsmål i disse eksotiske "minoritetstider".
--Varangian 25. jul 2010 kl. 14:53 (CEST)

== Hei, et par ord om «norsk karelere». Jeg er Skogfinne , 13. gen, og mine røtter er i Savolax regionen og Nord Karelia. Så både kven og skogfinner har nok lange røtter tilbake i den finsk- urgiske ,nå russisk karelske, og slaviske linjer, før de emigrerte fra nevnte områder. Derfor ser jeg ikke at det skulle bo norsk karelere bare i nord, tross alt utvandret både kven og skogfinner fra samme områder. Vi er « søskenbarn», som bare valgte to ulike utvandringsruter! Derfor ser jeg ikke noen grunn til diskusjon her, egentlig.
("signatur" under innlegget som ble publisert 26. januar 2021:) Https//:first.nussa.one