Diskusjon:Kålrot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Navneforvirring rundt Kålrot/Kålrabi/Knutekål[rediger kilde]

Prøver å finne ut hvor de forskjellige navnene kommer fra, men det eneste jeg finner er at en navneforvirring har spredt seg og at navnet knutekål brått ble vanligere i 2006. Eldre folk hjemme var alltid tydelige på at kålrot var noe annet enn kålrabi, og de hadde også dyrket dyret. Kålrabi aka knutekål ser ut til å ha gått ut av bruk (dyrking?) en gang på 50-tallet. — Jeblad 3. feb 2013 kl. 05:42 (CET)

Jeg har aldri hørt om knutekål[rediger kilde]

Jeg har aldri hørt om knutekål før jeg for kort tid siden leste denne artikkelen. Kålrabi er navnet jeg alltid har brukt om denne grønnsaken. Vel vel. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Johan med land (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

ang. navneforvirring - kålrot/kålrabi/knutekål[rediger kilde]

Navneforvirring rundt kålrot/kålrabi/knutekål er tydeligvis ikke noe nytt. Se for eksempel side 7 i boken "Kålrot" av professor Olav Moen fra 1926 (!):
"Kålrabi er det fra gammelt mest kjendte navn på denne plante hos oss. Imidlertid har det stadig vært forvekslinger med en annen plante nemlig knutekål, som også har blitt kalt kålrabi, til dels "overjords kålrabi". Svenskene kalte kålroten tidligere til dels for "rotebagge", og dette navn er gått over i flere sprok, både tysk, engelsk og fransk. Kålrot-navnet er imidlertid i senere tid mer og mer kommet i bruk i Norden og blir vel snart enerådende i vårt land."

Store norske leksikon har artikler med Per Sunding som fagkonsulent (nå pensjonert botanikk-professor fra universitetet i Oslo). Her brukes navnene kålrot og knutekål som tittel for de respektive plantene/artiklene men han nevner i kålrot-artikkelen (grå tekst-boks på siden) "også kjent som kålrabi", og i knutekål-artikkelen "også kjent som overjordisk kålrabi".

Jeg tror man best legger til rette for å unngå forvirring ved å gjøre som Sunding, bruke kålrot og knutekål som navn og artikkel-overskrift. Så kan man godt tilføye at kålrabi har blitt brukt som navn for begge to. - Orjanbye 3. aug. 2015.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kålrot. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 04:27 (CEST)