Diskusjon:Jus

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Alle lenkene til jus henviser til det juridiske faget, ikke fruktdrikken. Dessuten skrives vel fruktdrikken vanligvis som juice. Den siden bør minst være en pekerside. Wolfram 1. des 2004 kl.18:39 (UTC)

Personlig synes jeg bruken av "jus" i forbindelse med drikken er forvirrene, dessuten er juice definitivt mer brukt. Må si det er deler av norvergiseringen jeg ikke liker, slik som "gålf" og "jus". Profoss 1. des 2004 kl.18:50 (UTC)
eller "kamping med egg og beiken" ;-)
Søker man på jus i Kvasir er samtlige resultater på de første sidene i betydningen rettsvitenskap. Jeg foreslår at vi flytter drikken til juice og gjenoppretter omdirigeringen fra jus til rettsvitenskap, slik at ikke en hel haug med lenker peker feil. Wolfram 1. des 2004 kl.18:59 (UTC)
Huff og huff *riste litt på hodet*, ja, jeg er enig. Profoss 1. des 2004 kl.19:01 (UTC)
Helt enig jeg også, det er praktisk sett veldig fornuftig, og stemmer med det jeg oppfatter som vanlig. Kjøpte nettopp eplejuice, og så ingen juicekartonger som det sto 'jus' på. Cnyborg 1. des 2004 kl.19:38 (UTC)
Det ser greit ut sånn som det er nå, synes jeg, med Juss som omdirigerer til Rettsvitenskap, Juice som omdirigerer til Jus (drikk), og Wolframs desambigueringsside på Jus. Når det gjelder pekerne, er det jo lett å oppdatere dem hvis vi vil. (Jeg hadde begynt på det, men med desambiguering er jo ikke det nødvendig lenger.) De bør vel i så fall (som denne pekeren) peke direkte til Rettsvitenskap og ikke til noen av omdirigeringssidene.
--VerdLanco 1. des 2004 kl.21:32 (UTC)
Jeg synes det er bedre om den ligger på juice, siden den er mer brukt enn jus og jus er mer brukt i sammenhengen juridisk. Profoss 1. des 2004 kl.21:44 (UTC)
Jeg skjønner det, men slik jeg oppfatter språkutviklingen, er ordet jus i ferd med å endre sin betydning fra rettslære til fruktsaft. Dette har pågått i noen år, og Google gir allerede nå nesten en halv million treff på skrivemåten "juss" for rettslære (f.eks. http://www.jus.uio.no/jussbuss/, http://www.f2f.no/index.cfm/pageID/50, http://www.hegnar.no/dinokonomi/cat.asp?cat=19, http://www.universitetsforlaget.no/tidsskrifter/juss/, http://www.digi.no/juss/). Etterhvert som merkelappen "jus" blir "tømt" for juridsk innhold, pågår det en forskyvning av skrivemåten for fruktsaft. Wikipedia kan enten hale ut denne overgangsperioden ved å bruke de gamle formene, eller forkorte den ved å anbefale de nye formene. (Du har selvsagt skjønt hva jeg foretrekker :-)
--VerdLanco 1. des 2004 kl.22:03 (UTC)
Nå har Wolfram fjernet desambigueringen, og dermed forsvant den moderne betydningen av jus fra artikkelen. Vel, vel. Så lenge ingen andre enn jeg synes at dette er bakstreversk, skal jeg ikke prøve å få det omgjort flere ganger.
--VerdLanco (diskusjon) 16. des 2004 kl.17:37 (UTC)
Jeg tviler på at det vil bli et problem for juicen at jus er en omdirigering til dette ordets hovedbetydning - såvel i fortiden som i nutiden og i fremtiden! Det ville derimot

vært svært upraktisk for rettsvitenskapens del om det ikke var det. Wolfram 16. des 2004 kl.20:01 (UTC)

Jus, rettsvitenskap, kan også bli skrevet juss, ifølge norsk Språkråd. Alexanderkg 24. jan 2007 kl. 16:01 (CET)
Juice, for fruktsaft, er fremdeles den betegnelsen som brukes alt overveiende på norsk. Søk på jus fører til sider om lov og rett i tusentall. Det er normaliteten pr i dag. Selv med noe mer spesifikke søk på jus/juice og råvarer blir det 10:1 i favør av juice. Jeg mener den fornorskede skrivemåten her på Wikipedia er et uklokt valg som hovedform. Jurister bør i overskuelig fremtid få ha både jus og juss i fred. 91 1. mar 2007 kl. 00:10 (CET)