Diskusjon:Jens Henrik Nordlie

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

BorgerSrud.[rediger kilde]

Da jeg har problemer med å fjerne krav om ref./forklaring, utsetter jeg å komme med flere nøyaktige referanser. Men ville være takknemlig om navnet til Lars Borgersrud ble korrigert i litteraturlisten. Mvh. Scheel 16. nov. 2018 kl. 03:50 (CET)

@Per Oktober: Og god morgen!! Dersom du har problemer med å få lagt inn referanser på Jens Henrik Nordlie så ta gjerne kontakt så kan jeg prøve å hjelpe deg. Mvh Pmt (diskusjon) 16. nov. 2018 kl. 05:32 (CET)
Det var en hyggelig melding å våkne til! Og tusen takk; ja, jeg trenger hjelp! Flott at du rettet eller fikk skrevet Borgersruds navn riktig. - De to stedene, kjære Pmt, hvor jeg nå har «omgått referansen» ved sitat: kunne du dér fjerne kravene «trenger referanse» foran «Borgersrud:2010, 358» og etter «Nordlie var trolig med i bevegelsen rundt 1933.»? Når DU er våken igjen! Så vender jeg tilbake med presise referanser - etter å ha vært en tur på biblioteket. Har forresten akkurat skaffet meg laptop etter å ha brukt en iPhone de siste årene. For å kunne lære meg (alle!) disse redigeringsteknikkene bedre. Så det var et kjærkomment tilbud du kom med, og igjen takk. Mvh. Axel Scheel
@Per Oktober: Jeg tok midlertidig bort din referanse i løpende tekst. Jeg skal få ordnet den og vist deg hvordan wikipedias stilmanual sier at det bør gjøres. Mvh Pmt (diskusjon) 17. nov. 2018 kl. 02:08 (CET)
@Per Oktober: Du signerer dine innlegg på diskusjonssider ved å trykke på knappen sett inn ved siden av Omega tegnet. Når fanen er åpen trykker du på "mer" og Din signatur. Det kommer da opp 4 "tilder" som blir gjort om til din signatur ved publisering Mvh Pmt (diskusjon) 17. nov. 2018 kl. 02:12 (CET)
Vel, Pmt, du omtaler ikke den tekst du FJERNER ved å lage «kollisjoner under redigering» og ellers. Nå er heldigvis et av de viktigste sitatene på plass igjen, fra Borgersruds «Konspirasjon og kapitulasjon», men jeg ber deg om å sette tilbake sitatet fra Borgersrud:2012, jfr. historikken, og da kan du også ordne siteringsfeilen 6 (som du står bak, skjønt den ikke hadde noe med den tekst jeg selv hadde skrevet, å gjøre). Mvh. A.S. PS: Du har også høyst ureglementert (ikke å spore i historikken!) fjernet min litteraturhenvisning til Borgersruds «Konspirasjon og kapitulasjon», og ved den anledning har du tilbakestilt din benevnelse av professoren i historie som «Borgerud» m.h.t. hans «Den norske militærfascismens historie» I-II. Synes du dette er korrekt «hjelperedigering», Pmt? Eller berettiget overfor Lars Borgersrud? Scheel 17. nov. 2018 kl. 05:26 (CET)

Vel, nå har jeg på egen hånd fått satt tilbake de sitatene du, Pmt, har fjernet på forskjellig vis. Men jeg ber deg stadig om å ordne opp i den dobbelte tekst du har forårsaket i tilknytning til ref. 6, men da uten å ødelegge den av meg innførte tekst. Mvh. Per Oktober/A. Scheel Scheel 17. nov. 2018 kl. 05:44 (CET)

@Per Oktober: Du bør ikke skrive inn sitater fra andre bøker i løpende tekst. Du kan heller ikke kopiere tekst fra andre kilder inn i artikkelen dette rammes av Copy Violence og copyrigths. For øvrig ber jeg deg om å signere innleggene dine med ditt brukernav slik som både bruker Migrant og jeg har bedt deg om. Grunnen til dette er at andre brukere da kan kommentere og ta kontakt med deg. Jeg kommer ikke til å kommentere mer på denne siden om bruk av stimanual og referanser og hvordan. Vennligst bruk din brukerside og ta opp generelle ting som sitater og referater der, eller spørr på Torget, som er en side der alle kan kommentere og diskutere. Mvh Pmt (diskusjon) 17. nov. 2018 kl. 13:28 (CET)[svar]
Det er vel heller du som bryter regler om copyright når du hakker opp sitater fra en bok uten også å ta hensyn til å markere anførselstegn og slikt riktig på ditt nye resultat Pmt. Og aktuelle, siterte forfatters navn staver du to ganger feil i litteraturlisten. Scheel 18. nov. 2018 kl. 02:40 (CET)

Etter noen dager på reise har jeg i kveld fått anledning til å gå inn i denne artikkelen, slik jeg indirekte ble bedt om for noen dager siden. Jeg er mildt sagt overrasket over tendensen som fantes i den mest omfattende versjonen av denne artikkelen, slik den sto etter utvidelser fra Per Oktober (diskusjon · bidrag) i går. Her gjøres Borgersrud til hovedkilde, og det legges inn et langt drøftende avsnitt som knapt handler om Nordlie, men som diskuterer mobiliseringen i 1940. Med Borgersrud som kilde gjøres faren endimensjonal som NS-medlem og frimurer, og uten kilder utropes moren og junior til NS-medlemmer.

Jeg er også forundret over bruken av Borgersrud som Litteratur, mens andre kilder oppgis som referanser. I min praksis er Litteratur de gjennomgående kildene som man stadig kommer tilbake til når man arbeider med emnet, mens referansene verifiserer enkeltopplysninger. Her mener man altså at to bøker om Den norske militærfascismens historie 1930–1945 er et grunnleggende verk for å forstå og beskrive Nordlies liv og innsats. Det virker vel nokså tendensiøst!? Ville ikke bøker om Milorgs ledelse eller Narvesens historie være like naturlige å trekke fram som hovedkilder?

Kildetilfanget har tilsynelatende vært basert på Borgersrud, mens en såpass grunnleggende kilde som Norsk biografisk leksikon har vært oversett inntil jeg tilføyde den i dag.

Noen raske søk i bokhylla.no har også bidratt til å gi flere perspektiv på faren: NS-mann i 1934, kongens adjutant i 1943, medlem av Forsvarets overkommando i 1945. Mvh M O Haugen (diskusjon) 18. nov. 2018 kl. 22:32 (CET)[svar]

Det viktige er at Wikipedia-artikkelen blir sann. Og derfor kan jeg opplyse, denne gang til Orlando, som prisverdig nok ikke er anonym, at kilden til den opplysning han fjernet, om at også Nordlies mor var NS-medlem, er Lars Borgersrud: «Vi er jo et militært parti • Den norske militærfascismens historie I», s. 357: «Obersten [Oswald Nordlie] var far til løytnant Jens Henrik Nordlie, en av Oslo-partiets aktivister. Oberstens kone meldte seg også inn, i 1936. [Note 746] Nordlie-familien var altså, som flere andre offisersfamilier på hovedstadens vestkant, dypt involvert i NS.» Og i note 746 angir Borgersrud den nøyaktige kilde: «Møteprotokoll 10, RA, PA 760 NS Partiarkiv, Nasjonal Samling. Hirden. Gruppe III.» - Jeg avventer situasjonen inntil videre, da Nordlie-artikkelen er «under arbeid» og jeg ikke er sikker på hvor mye som blir igjen av sitatene. Men sikkert er det, at alle referansene som Pmt opprinnelig tilbød seg å hjelpe (!) meg med etter å ha ønsket meg «god morgen», stemmer og er bevislig fremlagt av Borgersrud ved dennes grunnsolide forskning. Men istedenfor har man skyndet seg med - mens jeg har hatt tekniske problemer - å sanere alt av sannhetsverdi. Er det fx. sannferdig å ta bort det interessante sitatet som viser, hvordan Nordlies bevislig løgnaktige versjon av den såkalte «stille» mobilisering, i år etter år er blitt servert den norske skoleungdom? Dessuten: Du, M. O. Haugen, viser til Norsk biografisk leksikon. Men bør da samtidig ta med deg den oppdaterte Nordlie-artikkelen på Store norske leksikon, hvor Nordlies NS-medlemskap kildebelegges på grunnlag av mine dér i kommentarfeltet gitte henvisninger til nettopp Borgersruds litteratur. Og jeg vil også utvide ovennevnte sitat fra «Vi er jo et militært parti» - nå s. 356f - for å vise, at nettopp takket være Borgersrud (mer utførlig annet sted) er de opplysninger du nå gir om Oswald (!) Nordlie i HIRDEN, foreldet. I sin helhet skriver Borgersrud: «Quisling hadde imidlertid en kanal som kanskje kunne brukes. I kongens og kronprinsens adjutantstab hadde en av kongens to overadjutanter NS-bakgrunn, enten som nær sympatisør eller som medlem. Det var oberst Oswald Nordlie. [Note 743: ‘Ifølge Hans Fredrik Dahl hadde Quisling overtalt Nordlie til å ta på seg stillingen som NS første hirdsjef etter partistiftelsen. Dette har vist seg vanskelig å dokumentere. Dahl kan ha forvekslet farens og sønnens hirdaktiviteter. Dahl 1991: 315’] Nordlie hadde bakgrunn som sjef for Samfundshjelpen. Han lot seg bruke som referanse for ingeniør Thomas Neumann i 1934, da denne søkte stilling som generalsekretær i NS. Det [s. 357:] ville Neumann neppe ha gjort hvis Nordlie ikke var betraktet som medlem. Obersten var far til» osv. Mvh. - og her ser jeg svaret automatisk vil bli signert og håper jeg ikke gjør noen signeringsfeil denne gang også - Scheel 19. nov. 2018 kl. 02:05 (CET)

For ikke å bli ytterligere forvirret: Jeg har ovenfor skrevet, at Haugen viser til Norsk biografisk leksikon, men da samtidig bør ta med seg den oppdaterte Nordlie-artikkelen i Store norske leksikon, hvor Nordlies NS-medlemskap kildebelegges på grunnlag av mine dér gitte henvisninger til nettopp Borgersruds litteratur. Her snakker jeg om den biograferte Jens Henrik Nordlie og ikke om faren, Oswald. Slik referansene nå fremstår, nevnes «Nordlie senior...NS-medlem fram til 1935, [3]» - men referanse 3 viser til Lars Borgersruds «Konspirasjon og kapitulasjon», s. 358, 361f ( hvor det interessant nok står på s. 361: «Bare to av de tidligere NS-offiserene [Jens Henrik Nordlie og Rolf Rynning Eriksen] lyktes faktisk, ved hjelp av naive og velvillige historikere, senere å omskape seg til virkelige motstandshelter og endog motstandshistorikere.» DETTE sitatet forteller vel i et nøtteskall hva vi her sliter med alle sammen under nærværende revisjon av aktuelle artikkel). Men Borgersruds viktige og svært avslørende studie «Konspirasjon og kapitulasjon», som naturligvis omtaler Jens Henrik Throne Nordlie flere steder (s. 211, 212, 217, 220, 221, 243, 354), nevner ikke faren, Oswald Fredrik Wilhelm Nordlie, i det hele tatt. Scheel 20. nov. 2018 kl. 00:51 (CET)

Og for sikkerhets skyld: Det er i KOMMENTARFELTET til Store norske leksikons nettartikkel om Jens Henrik Nordlie, at jeg gir de ovennevnte henvisninger. Scheel 20. nov. 2018 kl. 01:05 (CET)