Diskusjon:Jens Bjørneboe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Eldre innlegg[rediger kilde]

Foreløpig er det kun Bjørneboes uten en tråd som er omtalt. Dette er veldig synd, all den tid dette er en bok Bjørneboe skrev i løpet av få dager, og da fortrinnsvis for å provosere "the etablissment", hvilket han også til de grader klarte. I så måte er boken interessant.

Men først og fremst ville det vært spennende om noen nå la inn omtaler av Bjørneboes virkelig betydelige verker; nemlig Jonas, trilogien om Bestialitetens Historie som består av Frihetens øyeblikk, Kruttårnet og Stillheten. Han siste større verk Haiene fortjener også solid omtale.

Disse bøkene utgjør etter min mening bærebjelken i Jens Bjørneboes omfattende forfatterskap.

Du er hjertelig velkommen til å starte på artiklene. Cnyborg 26. des 2005 kl.15:37 (UTC)

Seksuelle preferanser[rediger kilde]

Fjernet setningen "Han var også skjult bifil". For det første hører den ikke hjemme i introduksjonen. For det andre mangler den kilde og jeg er ikke helt sikker på hvor encyklopedisk relevant den er. Wolfram 2. jan 2006 kl.15:33 (UTC)

Jeg oppfattet en gang i tiden at «forfatteren», en av personene i Gudmund Vindlands Villskudd var basert på Bjørneboe. Hvis det er dokumentert vil det være interessant å nevne ihvertfall. Undertittelen på boka er forresten «Sangen til Jens». Meco 1. mar 2006 kl.13:27 (UTC)


Mye rart og uvesentlig som er tatt med her, tenker spesielt på biografisk fakta som kanskje ikke er overflødig, men som står helt malplassert.

Generelt sett trenger denne artikkelen er skikkelig språkvask.

Merkelig avsnitt[rediger kilde]

Dette står i avsnittet «Depresjon og selvmord:»

I 1975 kjøpte han et hus på øya Veierland, langt unna resten av verden, for å komme seg bort. Der skrev han Haiene (1974) som ble en stor publikumsuksess.

Hvordan kunne han skrive boken Haiene i 1974 i et hus han kjøpte året etter? ~Mathias-S (Disk./Bidrag) 27. apr 2006 kl.15:50 (UTC)

Enig i denne kommentaren. Her bør det finnes riktige årstall, og artikkelen om Bjørneboe bør rettes. Finnes det forøvrig ingen som kan tilføre mer om Bjørneboe? Mannen fortjener en omfattende artikkel. Jeg er selv ikke i stand til å skrive det som trengs, men jeg ville lest det med stor interesse.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 85.103.175.228 (diskusjon · bidrag) 26. jul 2006 kl.13:27 (UTC) (Husk å signere dine innlegg!)

Med dette avsnittet virker det som om Bjørneboe tok selvmord fordi han var deprimert. Det er ikke hovedårsaken. Han tok selvmord fordi han visste at han ville dø av sykdom, han var svært fysisk syk den siste tiden. Chrisglie 1. des 2007 kl. 01:16 (CET)

Hva skjedde med hans første kone?[rediger kilde]

Er det noen som vet hva som skjedde med hans første kone? Det sier ikke artikkelen noe om. Døde hun? Skilte de seg? --Ader 1. feb 2007 kl. 13:42 (CET) Kansje du skulle lese boka 'Onkel Jens' fra Sven Kjaerup Bjoerneboe!! Det er altfor leng siden at jeg har lest den so jeg husker ikke lenger.

De skilte seg i 1961, men det hadde vært interessant å vite mer om maleren Lisel Funk, både hennes bakgrunn og hva som skjedde etter skilsmissen. Dutyper 10. okt 2008 kl. 15:48 (CEST)

Språkvask[rediger kilde]

Har gått gjennom artikkelen og rettet opp språklige feil, faktiske feil, gjentagelser, og gjort utsagn jeg syns var tendensiøse litt mer objektive. Har satt inn referanser, men uten sidetall, da jeg ikke har bøkene for hånden. Jeg har også lagt til en god del faktisk informasjon om forfatteren som jeg mener gjør artikkelen mer utfyllende. Fjernet merket 'språkvask', siden artikkelen nå fremstår på en helt annen måte. Tar gjerne innspill og tilbakemeldinger dersom det er uenighet om endringene mine.--oig 27. jan 2008 kl. 18:15 (CET)

Har ryddet og vasket, fjernet unødige gjentakelser og håper å ha gjort artikkelen mer tilgjengelig.Men den kan helt sikkert bli bedre. Gommo 7. mai 2009 kl. 20:05 (CEST)

Stillheten i Marokko?[rediger kilde]

I dette tv-intervjuet, som du kan se pä nrk.no' arkiver, hevder Bjoerneboe at han skrev Stillheten i Algerie, og ikke Marokko. Dette er direkte fra kildens munn, og synes det burde rettes. For meg er det til de grader mer enn en detalj.

knuto


Jens Bjørneboe intervjuet på TV i 1976. 5 min. Sendedato: 1976.08.25 Programleder: Ringnes, Haagen

BIBLIOGRAFI[rediger kilde]

Burde ikke de bøkene Bjørneboe har oversatt også være her? Vet at han har oversatt Marquis de Sades Justine og Friedrich Schillers Die Räuber(på norsk:Morderne) - og sikkert mange flere.

lolomfgbbq. 11. mar 2008 kl. 23:48 (CET)

Hører knapt hjemme i en leksikonartikkel om Bjørneboe[rediger kilde]

«I Gudmuns Vindlands oppvekstroman Villskudd fra 1979, med undertittelen «Sangen til Jens», skal en av romanens viktige personer Jonas Løvehjerte, være basert på Bjørneboe. Boken, som har kultstatus, er en skildring av en ung manns erkjennelse av sin homofile legning, og inneholder også sterke erotiske skildringer. Hovedpersonens forhold til Løvehjerte (det går ikke eksplisitt frem av romanen at Bjørneboe er modellen) som i boka fremstilles som en biseksuell mann, er et sentralt tema. Bjørneboes familie forsøkte uten resultat å få boken stoppet.» Kan eventuelt tas inn under en omtale av Gudmund Vindland.Gommo 8. mai 2009 kl. 10:16 (CEST)

Dersom det er godt belagt med referanser for at koblingen er reell, er det naturlig å ha det med her, men i et proporsjonalt omfang. MHaugen 10. mai 2009 kl. 15:50 (CEST)
Det er lagt inn i artikkelen at Bjørneboe hadde interesse for folk med avvik, også seksuelle. Bjørneboe var en sammensatt skikkelse, og det er kommet bra fram. Personlig synes jeg det er nok om dette emnet nå. Nå står dette på diskusjonssida, og det får vel holde? Men det er andre og viktigere sider ved Bjørneboe som har lett for å komme i skyggen. Det må heller komme fram. Dessuten burde han ha vært plassert i forhold til andre diktere i samtida. Det er nok å gjøre! Jeg tør ikke ta faglig ansvar for alt i denne artikkelen. Jeg oppdaget etter hvert mange unøyaktigheter, og har rettet opp det jeg har forutsetning for å gjøre noe med. Har tross alt lest en god del Bjørneboe, selv om det er en god stund siden.Gommo 10. mai 2009 kl. 22:36 (CEST)

Bedre balanse nå[rediger kilde]

Det er blitt bedre balanse i artikkelen. Opprinnelig var det for mye biografi og for lite om diktningen. Bestialitetens historie, og især Frihedens øyeblikk som trolig er den beste av de tre bøkene, burde vært behandlet mer inngående. Lyrikken kunne også fortjent en skikkelig behandling. Trask 10. mai 2009 kl. 10:42 (CEST)

Til orientering: Frihetens øyeblikk har egen artikkel på Wikipedia.Gommo 12. mai 2009 kl. 11:52 (CEST)
La til så mye jeg turde om «jungmann Bboes» forhold til Flekkefjord, hvor han gikk på privatistgymnas. Jeg har trolig hatt en av skikkelsene fra «Jonas», senere styrer av realskolen som kursleder i «kunsten å lese dikt», men det blir vanskelig å dokumentere per i dag. Jeg har en liten følelse av at noen burde se nærmere på kronologien i hans unge år. Det er nevnt at han var til sjøss en tur - det bør tidfestes, i likhet med skole og avbrudd for å gjør historien komplett. Bjørn som tegner 19. mai 2009 kl. 22:55 (CEST)

Ny biografi[rediger kilde]

Jeg ser at det er kommet inn en del synspunkter på den unge Bjørneboe som skriver seg fra Tore Rems nyutkomne biografi og/eller fra intervju med ham. Synspunktene er blitt grundig drøftet og imøtegått av Kaj Skagen i Dag og Tid fredag 18. september.

Gommo 19. sep 2009 kl. 20:32 (CEST)

Bilde[rediger kilde]

Kan noen bringe til veie et bilde av Bjørneboe som fritt kan legges ut på Wikipedia? Gommo 3. nov 2009 kl. 18:09 (CET)

Sitat skal være korrekt[rediger kilde]

Når det siteres fra Klassekampen, kan man ikke forandre på sitatet, slik som det var blitt gjort i avsnittet om Bjørneboe under annen verdenskrig. Hvis det er slik at Klassekampen gjengir Tore Rem med slagside, må det påvises. En annen sak er at Rem etter fleres mening tolker Bjørneboe og antroposofien upresist, derfor blir han imøtegått av Kaj Skagen, og derfor er det også refereret til Skagen i artikkelen. Therese Bjørneboe har også imøtegått Rem.Gommo 22. nov 2009 kl. 17:34 (CET)

Jens Bjørneboe var intellektuell[rediger kilde]

Jeg syns det er passende at man tar med "intellektuell" etter [...]norsk forfatter...". Jens Bjørneboe var ikke bare en forfatter med stort samfunnsengasjement, men også et soleklart eksempel på en norsk intellektuell. - Gregor Samsa. 15. oktober 2010 kl. 00:15 (CET)

Generelt er adjektiver noe å være tilbakeholden med, uten referanser til solide kilder. Det blir ellers bare synsing, som ikke er leksikal. Enkeltpersoners meninger vil derfor bare bli tilbakestilt, som POV (Point Of View). Bjørn som tegner 15. okt 2010 kl. 10:10 (CEST)

Du vet vel hvem Jens Bjørneboe var? Adjektiv eller ei. Betegnelsen "intellektuell" om Jens Bjørneboe er meget trefffende og beskrivende. Det blir for enkelt å skrive "med sterkt samfunnsengasjement". Det blir også for enkelt å si at dette er enkeltpersoners meninger- Gregor Samsa. 01. januar 2011 kl. 23:44 (CET)

Jeg er fortsatt av den formening at ordet "intellektuell" er beskrivende for Jens Bjørneboe. Gregor Samsa. 14. november 2011 kl. 00:45 (CET)

Bjørneboe døde 8. mai 1976 iflg. etterlatt brev[rediger kilde]

Bjørneboe døde 8. mai 1976 iflg. etterlatt brev, og ble funnet av nabo Anders Brynhildsen (sønn av Aasmund Br. og Karin Bang) den 9 mai. Dette er rene fakta, ingen "speulasjon".Dette usignerte innlegget ble skrevet av 2001:4641:5b23:0:4468:6ee2:ab38:22e0 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Kan godt være det er fakta, men det er fortsatt ikke verifiserbart for resten av verden og original forskning med mindre du kan ordne andrehåndsreferanse på det.--Telaneo (Diskusjonsside) 13. feb. 2017 kl. 22:21 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Jens Bjørneboe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 08:15 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Jens Bjørneboe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. sep. 2017 kl. 04:50 (CEST)