Diskusjon:IP-adresse

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hvilken målgruppe skal artikkelen tilpasses?[rediger kilde]

Under DLD-debatten i 2011 oppdaget jeg at sentrale politikere og media manglet grunnleggende kunnskaper om IKT. Dette vanskeliggjorde en saklig, faktabasert debatt om et svært viktig emne. Jeg la derfor mye arbeid i å gjøre relevante Wikipedia-artikler tilgjengelige for ikke-teknologer. Mitt inntrykk er at hvis man bruker (relativt grunnleggende) begrep som logisk adresse, pakkesvitsjede nett, NAT, URL, IPv4/IPv6 i starten av denne artikkelen, slutter denne målgruppen å lese, og lærer dermed ingenting. Jeg har derfor plassert stoff myntet på fagfolk lenger ned i artikkelen.

Samtidig har jeg prøvd å holde presisjonsnivået høyest mulig, også i innledningen. Jeg kaller for eksempel ikke IP-adresser for “telefonnummer for internett”, siden det ville rotet til forskjellen mellom linjesvitsjing og pakkesvitsjing, gitt villedende assosiasjoner til IP-telefoni etc.

I tvilstilfeller har jeg latt hensynet til ikke-teknologer vinne. Antar at teknologene har tilgang til fagbøker eller sjekker engelsk Wikipedia hvis de savner stoff. Foreslå gjerne andre løsninger på dette - en generell utfordring for teknologitunge, samfunnsrelevante artikler.

--Kommtek (diskusjon) 7. sep 2012 kl. 14:25 (CEST)

Jeg kan ikke nok om dette temaet til at jeg våger å ha sterke meninger om artikkelen, men jeg synes forklaringen din ser fornuftig ut. Blue Elf (diskusjon) 7. sep 2012 kl. 14:33 (CEST)
Jeg mener dette er en særs god tilnærming i denne type artikler. Først basis forklart på en måte som de fleste kan forstå, deretter spesialisering, og gjerne dypere jo lengre ned i artikkelen en kommer. Det er en egen kunst å skrive slik at så mange som mulig kan forstå noe, uten å fordumme helheten. 85.165.116.91 7. sep 2012 kl. 14:39 (CEST)
Takk for nyttige og hyggelige tilbakemeldinger! --Kommtek (diskusjon) 13. sep 2012 kl. 11:12 (CEST)

Ny disposisjon. Nye kapitler om Personvern, Åndsverkloven og Google Analytics.[rediger kilde]

Foreslår ny disposisjon for artikkelen. Håper en jurist kan skrive om Personvern (legger bare ut en skisse nå), Åndsverkloven, og gjerne Google Analytics – regler for såkalt Databehandler. Tror mange lesere ville hatt glede av en samlet oversikt over alle IP-adresse-sakene i media.(Begrepet "IP-adresse-katalogen" er ikke et offisielt begrep, må erstattes av "koblingen abonnent - IP-adresse" eller lignende.)

 1. Fast eller dynamisk IP-adresse
 2. Spor etter bruk av internett
  1. Analogi: Telefonnummeret legges igjen når en ringer
  2. IP-adressen legges igjen ved internettbruk
  3. En IP-adresse angir ikke sikkert en person
 3. Personvern
 4. Aktuelle saker
  1. Datalagringsdirektivet
   1. Politiets behov for ”IP-adresse-katalogen”
   2. Hvor lenge skal ”IP-adresse-katalogen” lagres
  2. Åndsverksloven ( se Prop 65, og intro fra advokatfirma)
  3. Google Analytics - se omtale på Datatilsynets side
 5. Begrunnelse for dynamiske IP-adresser
 6. Forvaltning av IP-adresser
 7. IP-versjoner

--Kommtek (diskusjon) 25. apr. 2014 kl. 09:11 (CEST)Svar[svar]

Hva er det egentlig en IP-adresse identifiserer?[rediger kilde]

Ifølge den kjente læreboken Kurose-Ross “Computer Networking, A Top - Down Approach, Fifth Edition”, Kap 4.4.2 IPv4 Addressing, side 374 -375, “an IP address is technically associated with an interface, rather than with the host or router containing that interface”. Altså: en enhet med flere interface må ha en IP-adresse pr interface. Dermed er det upresist å si at IP-adressen identifiserer en enhet.

Engelsk Wikipedia dekker dette poenget med “host or network interface identification”, SNL skriver “identifiserer node”. Men disse formuleringene forstår de færreste Wikipedia-lesere.

Jeg prøvde derfor likevel i går forenklingen “identifisere en enhet tilkoblet internett”. Har nå kommet til at det blir for upresist. Jeg syns man kan være vag overfor nybegynneren, og omgå avanserte emner, men man bør etterstrebe 100% presisjon. Legger nå inn ny versjon. – Begynner å ligne mye på Telenors tekst. Mottagelig for andre forslag, som er både korrekte og lettleste!:-)--Kommtek (diskusjon) 30. sep. 2014 kl. 19:48 (CEST)Svar[svar]

Kanskje det hjelper (litt) å oversette network interface med nettverksgrensesnitt? - Soulkeeper (diskusjon) 2. okt. 2014 kl. 11:20 (CEST)Svar[svar]
Glemte å skrive takk for tilbakemelding i stad - alltid hyggelig og nyttig! Jeg har som mål (se kapittel øverst) at artikkelen skal kunne leses av ikke-teknologer. Jeg tror 80-90% av leserne ikke aner hva et grensesnitt er.--Kommtek (diskusjon) 2. okt. 2014 kl. 12:06 (CEST)Svar[svar]

Hva mangler artikkelen fremdeles?[rediger kilde]

- Hvorfor får to enheter på samme hjemmenettverk “samme” IP-adresse? – det skulle jo ikke gå an. Hvordan vet da Wikipedia hvem av de to som har klikket på en side, den kommer jo ikke opp hos begge? Svar: en kort, lettlest versjon av NAT-artikkelen – forklare offentlige IP-adresser vs private/LAN-adresser + NAT-konseptet. Altså at Wikipedia får tilsendt mer adresseinformasjon enn bare den offentlige IP-adressen.

- Hvorfor får mobiltelefonen helt ulike IP-adresser over hhv mobilnettverket og Wi-Fi-nett?/Hvorfor får PCen samme IP-adresse over lang tid hjemme, men en annen adresse når jeg bruker den et annet sted? Svar: forklare forskjellen MAC-adresse vs IP-adresse. Forklare ennå tydeligere at IP-adressen lånes ut fra en bestemt, geografisk avgrenset internetteverandør – “geolokalisering”, “forvaltning av IP-adresser”.

- Mer om faste IP-adresser, som folk har erfaring med fra bedrifter. Type: Hvis jeg gjør noe tvilsomt fra min jobb- IP-adresse, kan det spores tilbake til bedriften, og/eller til meg? Altså om Whois-databaser, tildeling og evt logging og lagring av bedriftsinterne adresser.

Må finne gode, lettleste kilder til dette, og innledningen må ikke bli for lang. Vet ikke når/om jeg får gjort dette.--Kommtek (diskusjon) 2. okt. 2014 kl. 11:12 (CEST)Svar[svar]

Angående NAT, blir vel ikke LAN-adresseinfo sendt ut på WAN? Det er vel ruteren som tar seg av dette, når en enhet på LAN ber om et dokument fra Wikipedia, holder ruteren rede på hvilken LAN-enhet som forespurte dokumentet, og returnerer svaret fra Wikipedia til samme enhet, uten at Wikipedia bryr seg (eller vet) om det. For at Wikipedia skal kunne skjelne mellom individuelle enheter bak NAT, trengs sesjonsdata (i praksis vanligvis informasjonskapsler). Det er i hvert fall slik jeg har forstått det. Har jeg misforstått? - Soulkeeper (diskusjon) 2. okt. 2014 kl. 11:19 (CEST)Svar[svar]
Mitt hovedpoeng var: 2 personer sitter i samme sofa med hver sin dings og leser denne artikkelen. De er læringsvillige, tester derfor sin (offentlige) IP-adresse, ved å klikke på minip.org. De får samme resultat. Denne artikkelen skriver at 2 enheter ikke kan ha samme adresse. Den skriver også at det er IP-adressen Wikipedia bruker for å finne frem til dem. Men de får jo ikke opp det den andre klikker på. Dette går ut over artikkelens troverdighet. Hvordan og hvor mye skal vi forklare for en nybegynner, uten å gå inn i for mye tekniske detaljer?
Angående det korrekte svaret er jeg ikke ekspert. Wikipedia er jo nødt til å motta og returnere en referanse overfor ruteren, for at ruteren skal vite hvor den skal sende siden. Jeg forstår NAT-artikkelen og Kurose - Ross s 387 som at ruteren konverterer LAN-adresse til et portnummer på høyereliggende protokoll-lag, og at dette portnummeret er den nødvendige referansen. Men såpass detaljert kan vi garantert ikke være i denne artikkelen☺.--Kommtek (diskusjon) 2. okt. 2014 kl. 11:46 (CEST) Det var dette portnummeret/denne referansen jeg tenkte på med uttrykket "mer adresseinformasjon". Beklager hvis det ble utydelig.--Kommtek (diskusjon) 2. okt. 2014 kl. 11:59 (CEST)Svar[svar]
Tusen takk for at du presiserte distinksjonen ”Wikipedia kan sende siden til riktig enhet” vs ”Wikipedia kan skjelne mellom individuelle enheter”. NAT sørger for det første, ikke det siste, såvidt jeg forstår. (Så lenge konverteringstabellen ikke er statisk.) Prøver nå et forslag der jeg unngår sistnevnte tolkning.
Så håper jeg noen påtar seg å forklare hvor sporbar man er med en privat adresse bak en fast IP-adresse. Det må vel avhenge av bedriftens rutiner + tilleggsinfo utover IP-adresse, som du antyder.--Kommtek (diskusjon) 2. okt. 2014 kl. 20:29 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen IP-adresse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. jul. 2017 kl. 14:49 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 9 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen IP-adresse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jul. 2017 kl. 23:23 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen IP-adresse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. apr. 2018 kl. 22:21 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen IP-adresse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. feb. 2021 kl. 11:47 (CET)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen IP-adresse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. jul. 2021 kl. 16:12 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen IP-adresse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 19. feb. 2023 kl. 19:22 (CET)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen IP-adresse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. jun. 2023 kl. 01:57 (CEST)Svar[svar]