Diskusjon:Horunge (typografi)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

De fleste tekstbehandlingsprogrammer har funksjoner for å unngå slike løsrevne linjer, og da bruker man termene enker (frittstående linje uten noen etter seg) og farløse (frittstående linje uten noen foran seg) fremfor "horunger". Guaca 10. jan 2005 kl.15:00 (UTC)

Farløs er en nokså ny betegnelse (introdusert pga. politisk korrekthet) for horunge. En enke er noe annet. Det er en veldig kort linje som havner nederst på siden. Hvis tekstbehandlinsprogrammer blander sammen enker og horunger skyldes det antagelig dårlig (direkte-)oversettelse fra engelsk, for på engelsk kalles en horunge for widow eller orphan. Hvilke tekstbehandlingsprogrammer er det som bruker enker om horunger? –Peter J. Acklam 10. jan 2005 kl.15:50 (UTC)
Jeg baserte min uttalelse om enke på en dansk kilde, men min norske typografibok bruker enke og farløs som norske oversettelser av de engelske termene widow og orphan, altså tilsvarende det du beskriver ovenfor. Jeg skal rette artiklene i morgen og legge inn enke og farløs som typografiske termer. –Peter J. Acklam 10. jan 2005 kl.21:30 (UTC)
Nå har jeg konferert med en engelske kilde, The Complete Manual of Typography, og den bruker samme terminologi som den danske kilden, hvor altså enke er en veldig kort linje nederst på en side, og orphan brukes om både enkle og doble horunger. Det ser altså ut til å være en nokså inkonsekvent terminologi ute og går. –Peter J. Acklam 11. jan 2005 kl.06:47 (UTC)
Ordvalg i tekstbehandlingsprogrammer: I de norske utgavene av WordPerfect ble widows/orphans oversatt med enker/farløse, med fellesbetegnelsen løsrevne linjer. I hjelpen til markedslederen, Microsoft Word, står følgende definisjon av enker og faderløse under Kontroll med løse linjer):
  • «En enke er den siste linjen i et avsnitt som skrives ut for seg selv. En faderløs er den første linjen som skrives ut for seg selv nederst på en side.»
Det er sikkert greit å bruke oppslagsordet "horunge", vi bør uansett ha pekere enten den ene eller andre veien. Tirsdagshilsen fra Guaca 11. jan 2005 kl.09:19 (UTC)
Takk for info'en. Utsagnet «En enke er den siste linjen i et avsnitt som skrives ut for seg selv.» var litt ullent. Betyr «skrives ut for seg selv» at det havner på egen linje eller også en egen side? Det kan tolkes begge veier. Det skulle vært interessant å vite hva QuarkXPress og Adobe PageMaker bruker. Jeg skal se om jeg kan finne ut av det. Word er riktignok markedsleder innen tekstbehandling, men dette er typografi, og innen typografi og ombrekking er det QuarkXPress og Adobe PageMaker som er markedsledere. Uansett, jeg skal formulere noe og lage passende omdirigeringer. –Peter J. Acklam 11. jan 2005 kl.10:14 (UTC)
Hei igjen. Jeg har tatt en titt på funksjonaliteten og hjelpeteksten i min norske versjon av QuarkXPress 6. Her kalles funksjonen Hold linjer sammen (på menyen Stil|Format). Jeg har ikke funnet noen referanser til verken horunger, enker eller farløse, her refererer man til Enkle og løsrevne linjer.
Sitat fra hjelpeteksten til Quark Xpress 6:
  Angi en verdi i feltet Start for hvor mange linjer som skal holdes sammen 
  nederst i en spalte eller blokk når et avsnitt deles. Angi en verdi i feltet Slutt 
  som angir hvor mange linjer som skal holdes sammen øverst i en spalte eller blokk 
  når et avsnitt deles. Standardverdien på 2 for både Start og Slutt hindrer 
  enkeltlinjer øverst eller nederst i en spalte. Du unngår dermed enkle eller løsrevne 
  linjer.
Vennlig hilsen Guaca 11. jan 2005 kl.10:40 (UTC)
I et språkforum så jeg et innlegg fra oversetterne av OpenOffice. Der sa de at de bevisst unngikk «horunge» fordi slike begreper var «nedsettende og alderdommelige». Begrepet «horunge» er riktignok gammelt, men likefullt høyst levende i følge det jeg finner av norsk typografisk litteratur. Det er altså ikke alderdommelig i typografisk sammenheng. At ordet, som faguttrykk, kan oppfattes nedsettende stusser jeg over, men folk er forskjellige. Jeg har i alle fall tatt med alle alternative begreper jeg har kommet over. –Peter J. Acklam 11. jan 2005 kl.15:43 (UTC)