Diskusjon:Herculaneum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Herculaneum (it. Ercolano) var en romersk by ved Napolibukten på et sted som idag er byen Ercolano (ca 55 000 innbyggere) i italienske provins Napoli i Campania. Herculaneum delte skjebne med Pompeii, og ble begravet av et Vesuv 24. august 79. Herculaneum hadde på det tidspunkt ca 5 000 innbyggere. Det var en rikere by enn Pompeii.

Herculaneum ble begrav under aske, pimpstein og vulkansk stoff, tilsammen 40 meter. Herculaneum er bedre bevart enn Pompeii pga det tunge og fuktige jordlaget over Herculaneum. På 1700-tallet oppdaget noen brønngravere det underjordiske teateret. En østerriksk fyrste fikk høre om dette og plyndret det for verdifulle marmor og bronsestatuer. Gjennom De neste hundre årene fortsatte utgravningen av byen. Pompeii tok mye av oppmerksomheten bort fra Herculaneum fordi den var lettere å grave ut. På 1980-tallet ble det funnet menneskeskjeletter i strandkanten av Herculaneum. Dette gav mulighet til å finne ut hvordan romerne levde på den tida.

Herculaneum var en liten, men rik ferieby med 5000 innbyggere. Den bestod av rike innbyggere, sammen med kjøpmenn og slaver som sørget for varene deres. Byen hadde et flott teater og rettslokale, idrettshall og to badehus. I tillegg hadde den mange butikker, bakerier og restauranter. De rike bodde i vakre villaer med flotte små hager. Villaene har veggmalerier og mosaikk i taket og på gulvet. Kjøpmennene bodde på et rom bak butikkene eller på loftet. Skjelettene viser at de rike hedde et behagelig liv, mens slavene ofte arbeidet med vonde smerter. Antakelig var Herculaneum en ferieby for rike folk fra andre byer i Italia. I hjembyen sin hadde de antakligvis endå flottere villaer. Herculaneum står på listen over verdensarven.