Diskusjon:Helsetilsynet i fylket

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Helsetilsynet i fylket er en del av Statens helsetilsyn og artiklene bør flettes. -- Duffman, 31. mai 2006 kl.10:06 (UTC)

Helsetilsynet i fylket er selvstendige instanser i hvert fylke, ikke en del av Statens helsetilsyn, forankret i egne bestemmelser i helsetilsynsloven, og kjent blant folk flest og folk i sosial- og helsesektorene med betegnelsen Helsetilsynet i <fylke>. Helsetilsynet i fylkene har omtrent samme forhold til Statens helsetilsyn når det gjelder tilsyn med helsetjenesten som Fylkesmannen har når det gjelder tilsyn med sosialtjenesten. Statens helsetilsyn er et organ i sentral statsforvaltning og omtales best for seg. Men det er opplagt at artiklene må henvise til hverandre, slik de jo gjør. Hilsen Helge Høifødt, nettredaksjonen i Statens helsetilsyn. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Helge Høifødt (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Er ikke disse historisk selvstendige men reorganisert i et nytt tilsyn? — Jeblad 8. aug 2006 kl. 20:33 (UTC)
Tilsyn med helsetjenester og helsepersonell i det enkelte fylke utføres av Helsetilsynet i fylket, direkte underlagt Statens helsetilsyn. Helsetilsynet i fylkene er en del av fylkesmannsembetet og opptrer som Helsetilsynet i fylket bare som tilsynsmyndighet for helsetjenester og helsepersonell. Helsetilsynet i fylket ledes av en fylkeslege. Organiseringen av Helsetilsynet i fylkene fremgår av lov om statlig tilsyn med helsetjenesten § 2. Etter min mening hører artiklene sammen, som én artikkel. -- Duffman, 8. aug 2006 kl. 20:36 (UTC)
Virker logisk med en felles artikkel for meg. Kan det være noen andre argumenter som gjør at de bør være delt? Jeg regner med at brukeren som redigerte har en del argumenter imot. — Jeblad 8. aug 2006 kl. 20:41 (UTC)

Mange statsetater kan ha felles artikkel: Arbeids- og velferdsetaten, Skatteetaten, Politi- og lensmannsetaten. Det som skiller disse fra tilsynsmyndighetene for helse- og sosialtjenestene, er at sentralorganet (som har eget navn, ofte "...direktoratet") har full administrativ og faglig styring med alle underliggende ledd på fylkes- og lokalnivået, og disse leddene har ingen andre sentrale herrer enn direktoratet sitt. Det er derfor de har felles etatsnavn som favner alle nivåene.

Slik er det ikke for de tre tilsynsmyndighetene for helse- og sosialtjenestene: Statens helsetilsyn har faglig, men ikke administrativ styring med de to på fylkesnivået. Statens helsetilyn er betegnelsen bare på sentralorganet - å bruke Statens helsetilsyn på ett av de to på fylkesnivået er direkte galt, se helsetilsynsloven § 1 om Statens helsetilsyn og § 2 om Helsetilsynet i fylket. Fylkesmannen som tilsynsmyndighet for sosialtjenesten er underlagt Statens helsetilsyn på (for alle praktiske formål) samme måte som Htil i fylket. Men å omtale en viktig bit av Fylkesmannens oppgave i artikkelen om Statens helsetilsyn vil være misvisende. Fylkesmannen er jo ikke en del av Statens helsetilsyn når embetet fører tilsyn med sosialtjenesten.

Disse tre er altså ingen 'etat' på vanlig måte, har ingen innarbeidet felles betegnelse, fylkesnivået er underlagt Statens helsetilsyn men har også andre herrer i sentral stat, og den myndigheten Htil i fylket og Fylkemsnnen har er ikke delegert fra Statens helsetilsyn men direkte tillagt i lov og forskrift.

Derfor er det misvisende å ha felles artikkel akkurat her, mens det (så vidt jeg kjenner forvaltningen) vil være riktig å ha det for Arbeidstilsynet, Arbeids- og velferdsetaten og mange andre "helstøpte" statsetater. — Brukerdiskusjon:Helge Høifødt 14. aug 2006 kl. 15:41 (UTC)

Dette er ikke noe enestående for Helsetilsynet, se fx Statens vegvesen med regionveikontorer og fylkeskommuner. -- Duffman, 14. aug 2006 kl. 18:11 (UTC)

Statens vegvesen er en felles, innarbeidet betegnelse på en etat med flere ledd: sentralt (brevarket heter 'Statens vegvesen - Vegdirektoratet'), region (Statens vegvesen - Regionvegkontor) og lokalt (Statens vegvesen - Distriktsvegkontor). Fellesbetegnelsen Statens vegvesen skiller etaten fra Statens helsetilsyn / fylkesmennene / Helsetilsynet i fylket. Regionvegkontorene er administrativt og faglig en del av Statens vegvesen, ulikt Htil i fylket og fylkesmennene, som administrativt styres av Fornyings- og administrasjonsdepartementet, og faglig av Statens helsetilsyn. At regionvegkontorene når det gjelder fylkesveger tar faglig instruksjon fra fylkestinget endrer ikke disse forskjellene mellom vegvesenet som enhetsetate og tilsynsmyndighetene for sosial-og helsetjenesten som tre uavhengige institusjoner uten fellesbetegnelse. Den parallelle institusjonen til Statens helsetilsyn er Vegdirektoratet. Hvis man lagde en artikkel 'Vegdirektoratet' som omfattet region- og distriktsnivået ville det være helt feil. — Brukerdiskusjon:Helge Høifødt 14. aug 2006 kl. 15:41 (UTC)

Det jeg undrer meg over her er at Statens Helsetilsyn skriver følgende på sine nettsider:
  • «Tilsyn med helsetjenester og helsepersonell i det enkelte fylke utføres av Helsetilsynet i fylket, direkte underlagt Helsetilsynet.» [1]
  • «Helsetilsynet er overordnet organ for Helsetilsynet i fylkene» [2]
Særlig formuleringen direkte underlagt virker meget klar for meg, og tilsier at det bør være en felles artikkel. Cnyborg 15. aug 2006 kl. 10:58 (UTC)

Hei igjen "Direkte underlagt" betyr at det overordnede organet har instruksjonsmyndighet over det underordnede, ikke at de er én etat eller institusjon. Statens helsetilsyn er direkte underlagt Helse- og omsorgsdepartementet, uten at vi er en del av departementet av den grunn, eller at noen ville finne på at de to organene skulle omtales i samme artikkel. At noen foreslår at det skal være felles artikkel for Helsetilsynet i fylket og Statens helsetilsyn er forståelig, fordi organiseringen her er uvanlig og kronglete å få tak på. Men det er altså ikke noe godt forslag fordi det er to selvstendige organer som ikke har noen felles betegnelse de kan omtales under - i motsetning til de fleste statsetater, se diskusjonen ovenfor.Brukerdiskusjon:Helge Høifødt 15. aug 2006 kl. 13:40 (UTC)

Jeg tror ikke det er nødvendig å flette disse artiklene. Spørsmålet er om det ligner på et «fylkesvegkontor», eller på et «skoledirektørembede», dvs hvorvidt noen i Oslo har personal- og instruksjonsmyndighet over noen på Steinkjer. Den faglige overordnetheten er naturlig i norsk forvaltning, så det kan ikke brukes som premiss. --MHaugen 15. aug 2006 kl. 14:55 (UTC)