Diskusjon:Google

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hva skjer med malen?[rediger kilde]

Jeg har laget "Google Browser", men av n eller annen grunn er den fremdeles rød lenke på malen. Jeg har prøvd å oppdatere (Flere ganger). Hva skjer? ThorRune

Nå funker det. Vet ikke hva som skjedde jeg men det var øyensynlig midlertidig. ThorRune

Nøytralitet[rediger kilde]

Setninger av denne typen: «Microsoft er kjent for å overprise produkter som egentlig ikke er av spesielt god kvalitet.» er ikke spesielt nøytrale. I denne setningen er det to påstander som mange vil betvile. --Finn Bjørklid 26. okt 2005 kl.00:36 (UTC)

Jeg tok like godt bort hele setningen, og samtidig spekulasjonene om Google skal donere båndbredde til WP. Harald Hansen 26. okt 2005 kl.07:01 (UTC)

Referanser/Linker[rediger kilde]

Når det står slik [1] som en slags kildebevisning skal det vel egentlig stå noe slikt: [1]

Referanser[rediger kilde]

Marcus 2. mai 2006 kl.05:28 (UTC)

Jauhau, så jeg fixa det jeg, men jeg gadd ikke sjekke sidene for å pynte på lenkene, så det kan evt noen andre gjøre om de gidder:) OPus- (Disk.|Bidrag) 2. mai 2006 kl.05:30 (UTC)

Feilaktig.[rediger kilde]

Sitat "Google har i 2005 nærmest monopol på søking på Internett, noe som har gitt opphav til kritikk. Noen eksempler er:"

Google er vel kanskje den største aktøren, men at det er noe monopol på søking på internett er det dummeste jeg har hørt. En av hovedprinsippene på internett er vel at det er veldig lite monopol? Flums 1. jul 2006 kl.10:52 (UTC)

Reklamefritt?[rediger kilde]

"Google ble raskt en populær tjeneste, blant annet på grunn av hurtigheten og sitt rene og enkle design som var nesten helt fritt for reklame, noe den fremdeles er [min uthevning]." Dette kan vel diskuteres. Google har kanskje mindre grafikk-reklame enn andre søkemotorer, men de har like fullt tekstannonser og sponsede lenker. Syns ikke det er dekning for å kalle Google for "tilnærmet reklamefri". Bjartewe 5. jun 2007 kl. 22:26 (CEST)

Fjernet den noe unøyaktige beskrivelsen. - Bricklayer (snakk · @) 14. jul 2007 kl. 17:32 (CEST)

Fjernet kritikkseksjon, vi har ikke slike seksjoner[rediger kilde]

Har flyttet kritikkseksjon, vi har ikke slike:


Kontroverser[rediger kilde]

Bibliotekaren Rory Litwin kritiserte i bladet Library Juice flere punkter ved Googles plan om å digitalisere flere universitetsbiblioteker for å la brukerne søke i dem, men ikke nødvendigvis lese hele teksten[1]. Kritikken går på at en gratis tjeneste (bibliotekene) blir kommersialisert, både gjennom reklame og lenker til bokselgere, og at det representerer en avdemokratisering, gjennom at bøkene tas ut av sin sammenheng og blir vanskeligere å søke i, spesielt uten profesjonell hjelp av bibliotekarer, og at Googles sporing av brukeren hindrer private oppslag i bøker.

Bill Greene fra det politiske nettstedet rightmarch.com har kritisert Google for å avvise politisk reklame fra bestemte politiske miljøer[2].

Private aktører har også av forskjellige grunner kritisert eller til og med saksøkt Google på bakgrunn av søkeresultatene. Et eksempel er reklamenettverket SearchKing i 2002[3].

Google har også vært i konflikt med Scientologikirken og kritikere av denne etter at Google fjernet referanser til en side kalt xenu.net som la ut materiale som scientologene mente var beskyttet av opphavsretten[4]

Google har dessuten blitt kritisert for samarbeid med Kinas totalitære myndighter. Google har begrenset søkemulighetene for kinesiske brukere.

Googles metode for å sortere svar på søk er også kritisert med at det er for lett å manipulere en plassering på listen. Ett humoristisk utslag som viser dette direkte er å søke på «miserable failure» (engelsk for «totalt mislykket»), man vil da få President George W. Bushs offisielle biografi som første resultat. Dette er oppnådd ved at en mengde mennesker har har laget Internettsider som denne med en link til den angitte siden med teksten «Miserable failure». Denne metoden kalles forøvrig «Google bombing».


De deler av innholdet som er relevant må gjerne innpasses i artikkelen. mvh - Ulf Larsen 21. okt 2010 kl. 22:36 (CEST)

Referanser[rediger kilde]

«Skatteprosenten»[rediger kilde]

Det er ikke uvanlig at internasjonale selskaper får lav skatteprosent. Som et løsrevet avsnitt i artikkelen virker det noe spesielt. Strengt tatt så vet jeg ikke om det hører hjemme i denne artikkelen overhodet, det hører mer hjemme i en artikkel om hva nettstedet Bloomberg mener. Jeg mener derfor at avsnittet bør fjernes da det er en subjektiv påstand fra artikkelforfatteren. — Jeblad 22. okt 2010 kl. 05:14 (CEST)

Det er helt klart relevant og selv om andre internasjonale selskaper også gjør det så er Google ihht artikkelen spesielt aggressivt i det + at de har sitt slagord Do no evil, som setter de i en spesielt pinlig posisjon. At firmaet har en så lav internasjonal skatteprosent som rundt 2 % er både svært negativt for det offentlige mht tapte skatteinntekter og det er klart konkurransevridende, mens Googles norske konkurrenter må forholde seg til et norsk skatteregime med selskapsskatt på 28 % så kan Google konkurrere med en brøkdel av de innbetalt i skatt. Ulf Larsen 22. okt 2010 kl. 13:14 (CEST)
Hva norske innenlandske selskaper betaler i skatt er totalt irrelevant i den her sammenhengen. — Jeblad 22. okt 2010 kl. 15:38 (CEST)
Denne lenken viser de mest brukte nettstedene i Norge, øverst på listen står Google, et stykke bak kommer så Finn.no osv. Mens Google da kun betaler rundt 2 % i skatt - så betaler dets konkurrenter i Norge over ti ganger så mye, dvs 28 %. Det er helt selvsagt at en slik informasjon er relevant i en artikkel om Google, det er massivt konkurransevridende, i tillegg til at det norske samfunnet mister skatteinntekter på dette. Ulf Larsen 22. okt 2010 kl. 18:37 (CEST)

Opprydding[rediger kilde]

Siden er nå en samling småavsnitt som fremstår som nokså springende. Den trenger derfor akutt til opprydding. — Jeblad 22. okt 2010 kl. 05:15 (CEST)

Interessant artikkel[rediger kilde]

Interessant artikkel for emnet:

http://www.bbc.com/news/technology-27063372

Bør kunne brukes som kilde. Ulf Larsen (diskusjon) 17. apr. 2014 kl. 18:00 (CEST)

Redigeringsforslag 17. desember 2014 (Semi-protected)[rediger kilde]

Hei, Googles kontor i Trondheim ble nedlagt for noen år siden, men står fremdeles oppført her. Selskapet har per i dag kun et salgskontor i Oslo (som det fremgår av denne oversikten: https://www.google.no/about/careers/locations/#tab=europe) Eplesleng (diskusjon) 17. des. 2014 kl. 13:08 (CET)

Pictogram voting keep-green.svg Gjort Asav (diskusjon) 17. des. 2014 kl. 13:11 (CET)

Redigeringsforslag 25. august 2015 (Semi-protected)[rediger kilde]

Google inc har byttet navn til Alphabet inc 92.220.121.203 25. aug. 2015 kl. 14:42 (CEST)

Er kanskje en bedre ide å lage ny artikkel om Alphabet inc og si at Google er eid av Alphabet.-- Telaneo (Diskusjonside) 25. aug. 2015 kl. 14:46 (CEST)
Slik jeg har forstått det, så finnes fortsatt Google, men at det har blitt opprettet et nytt moderselskap som eier Google, litt sånn som YouTube-Google-forholdet. Hvis det er tilfellet er jeg enig med Telaneo.--Tarjeimo (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 14:49 (CEST)
Det er tilfellet, Alphabet har "kjøpt opp" google, men i realiteten har google bare ordnet et firma over seg, som administerer noen andre firmaer som google pleide å ha kontroll over. Vi har faktisk en artikkel om Alphabet... Da må vi bare skrive om google artikkelen slik at forholdet blir representert.-- Telaneo (Diskusjonside) 25. aug. 2015 kl. 14:53 (CEST)
Merk også at omorganiseringen rundt dette med Alphabet ikke ennå har startet. Dette er kun fremtidsplaner som er annonsert. Ingen ting har skjedd ennå. No need for panic. --Tarjeimo (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 14:54 (CEST)
Stimmt, og Alphabet laget jeg rimelig umiddelbart nyheten kom. Jeg håper imidlertid at andre kan redigere Google-artikkelen, evt. tar jeg det selv ved en ledig anledning. Toreau (diskusjon) 25. aug. 2015 kl. 15:40 (CEST)

Merk - Jeg markerer forslaget som løst for nå, så får vi heller huske å fikse alt dette når selve omorganiseringen faktisk skjer. --Tarjeimo (diskusjon) 28. aug. 2015 kl. 00:14 (CEST)

Redigeringsforslag 27. august 2015 (Semi-protected)[rediger kilde]

"på jorden" bør forandres til "i verden".

Fjellknaus (diskusjon) 27. aug. 2015 kl. 21:08 (CEST)

Pictogram voting keep-green.svg Gjort Fornuftig. Har gjort dette nå, samt satt på beskjed om at man må finne referanser til utsagnet.--Tarjeimo (diskusjon) 28. aug. 2015 kl. 00:12 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Google. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jul. 2018 kl. 15:15 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Google. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. sep. 2018 kl. 06:44 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Google. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. jun. 2019 kl. 23:49 (CEST)