Diskusjon:Gnomonisk projeksjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Gnomonisk kartprojeksjon. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. feb. 2021 kl. 07:37 (CET)

Historie[rediger kilde]

Jeg ser at den oppgitte kilden kobler den gnomiske projeksjonen til Tales fra Milet, men dette virker som fri fantasi. Tales visste neppe noe særlig verken om jordklodens fasong eller kart. Og kildene om Tales er svært vage og til dels upålitelige. Uten nærmer info om hva som ligger bak dette utsagnet i kilden, bør vi kanskje fjerne det. Det gir inntrykk av liten pålitelighet. Jeg kom over dette fordi jeg nettopp har oppdatert siden om Tales. Toba (diskusjon) 25. mar. 2021 kl. 18:41 (CET)

Utvidelse[rediger kilde]

Jeg har forandret tittlen til Gnomisk projeksjon fordi dette omhandler også samme projeksjon benyttet med andre formål enn å lage kart. Spesielt ingressen er utvidet med en mer presis definisjon av hva projeksjonen foretas. Her er også forskjellige anvendelser tatt med. I den historiske delen har jeg funnet frem til referanser som nevner Tales i denne sammenhengen. Men da ikke for å lage kart over jorden, men i forbindelse med gnomoner generelt slik de benyttes i solur. Fra disse kildene kan det virke som at Anaximander var vel så viktig. Phidus (diskusjon) 14. sep. 2021 kl. 15:01 (CEST)