Diskusjon:Geostasjonær bane

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen Geostasjonær bane er del av underprosjektet Astronomi, som søker å øke antall artikler relatert til astronomi og å utbedre kvaliteten på nye og eksisterende artikler så mye som mulig. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen, foreslå endringer eller besøke prosjektsiden hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som bør gjøres. Har du spørsmål kan disse stilles på diskusjonssiden til prosjektet.


Mer informasjon om artikkelen

  1.  Denne artikkelen mangler vurdering av nivå.
  2.  Denne artikkelen mangler vurdering av prioritet.
  3.  Sidevisningsstatistikk for denne artikkelen:

http://www.romfart.no/SoS/Tekst/S/GeoBane.shtml

42 350 KM over jordoverflaten er antagelig mer korrekt, se link

Nei, dette er nok målt fra jordklodens sentrum (riktigere: ca 42.164 km[1]). Det er riktig at den geostasjonære banen ligger ca 35.786 km over havnivå/ekvator. Mvh Fortify (diskusjon) 11. jan. 2014 kl. 18:11 (CET)[svar]

Første omtaler av geostasjonær bane[rediger kilde]

Basert på engelsk wikipedia, tenkte jeg å legge til følgende tekst i avsnittet om Arthur C. Clarke (som opprinnelig i artikkelen her ble feilaktig berømmet for å ha vært den første som omtaler geostasjonære kommunikasjonssatelitter, noe som ikke er riktig):

Satellitter i geosynkron bane brukt for kommunikasjonsformål ble først omtalt i 1928 av den østerrisk-ungarske rakettingeniøren Herman Potočnik, og første gang man hører om kommunikasjonssatellitter i geostasjonær bane i populærlitteraturen var i Venus Equilateral-serien av George O. Smith. Men det var den britiske science fiction-forfatteren Arthur C. Clarke som gjorde ideen kjent …

Imidlertid er jeg usikker på om engelsk wikipedia er godt nok som kildemateriale: Er det noen diskusjon omkring hvem de første til å omtale dette var, eller er en slik tekst uproblematisk? Er også viktig at man skiller rett mellom hvem som først omtalte den geosynkrone banen, den geostasjonære banen, satelitter i geostasjonær bane, og kommunikasjonssatelitter i geostasjonær bane… Hvis noen har noe å kommentere, gjør det gjerne. Fortify (diskusjon) 12. jan. 2014 kl. 16:10 (CET)[svar]