Diskusjon:Gebyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gebyr vs. avgift[rediger kilde]

Artikkelen gebyr har nå (20. sep 2010) følgende innledning:

SitatGebyr er en avgift som kreves inn av private eller offentlige virksomheter for en tjeneste eller en forretning. Gebyret skal dekke de reelle kostnadene ved tjenesten. Offentlige gebyrer blir i vanlig språkbruk ofte inkludert i avgiftsbegrepet som da inkluderer alle typer indirekte skatter. Et eksempel er de kommunale renovasjonsgebyrene som ofte omtales som renovasjonsavgifter. [[1]] Sitat

Denne inledningen er uheldig fordi det virker som om gebyr og avgift er synonymer. Det er ikke alltid tilfelle, selv om språkbruken ofte er upresis her, selv i ordbøker (se Bokmålsordboka: avgift og gebyr).

Skillet mellom statlige avgifter og gebyrer er meget klart definert i Finansdepartementets rundskriv R-112 av 16. juni 2006.[2]

En avgift er et beløp som betales til statlig myndighet og som ikke er en motytelse for en konkret myndighetshandling. Avgifter er derfor å anse som skatter. Et eksempel er dokumentavgiften som inntrer ved tinglysing av dokumenter som overfører hjemmel til fast eiendom.

Et gebyr er et beløp som betales til statlig myndighet som en motytelse for en konkret myndighetshandling. Slike myndighetshandlinger kan være reguleringer (forbud, påbud og tillatelser), registreringer, kontroll, tilsyn og konfliktløsning. Et eksempel er tinglysingsgebyret som er betaling for den offentlige myndighetshandlingen tinglysning.

Gebyr må igjen skilles fra betalinger for bruk av statlig infrastruktur, statlige virksomheters inntekter fra vanlig salg av varer og tjenester, deres inntekter fra formidling av offentlig informasjon på forretningsmessig basis og betaling av egenandeler (f.eks. innen helse- og omsorgssektoren). Slike betalinger er ikke knyttet til myndighetshandlinger og skiller seg således fra gebyrer.

Begrepet kommunale avgifter bør, i likhet med statlige avgifter, reseveres for betalinger til kommunal myndighet og som ikke er en motytelse for en konkret myndighetshandling eller tjeneste. Kommunale avgifter må da ha karakter av å være skatter.

Begrepet kommunale gebyr bør reserveres for betalinger til kommunal myndighet og som er en konkret motytelse for en konkret myndighetshandling eller tjenest. De viktigste kommunale gebyrene er for tjenester knyttet til vann, avløp, renovasjon, feiing og byggesaker.

For betalinger til private bør begrepet avgift ikke benyttes, men kun begrepet gebyr.

Med en slik språkbruk vil begrepet avgift reserveres for betalinger som har karakter av være skattlegging (og ikke betaling for offentlige myndighetshandlinger eller tjenester), mens gebyr er betaling for offentlige myndighetshandlinger og tjenester. Dette er i tråd med f.eks. dansk Wiktionary (afgift og gebyr). Carpalim 20. sep 2010 kl. 12:20 (CEST)

Endret innledningen i tråd med språkbruken over. Carpalim 16. nov 2010 kl. 21:06 (CET)