Diskusjon:Fylke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det er fylker i andre land også, f.eks Fylke (USA). --–Duffman 21. apr 2006 kl.10:50 (UTC)

Nesten alle land har en regional administrativ enhet som tilsvarer norske fylker, og for enkelhets skyld kan vi omtale dem som fylke (jfr f.eks. Kategori:Fylker i Bhutan) eller provins i artiklene og i kategorisystemet. Jeg synes likevel det er hensiktsmessig å lage separate artikler om fylke (Norge) og Dzongkhag (Bhutan). Svensk WP har også artikler om både sv:Län og sv:Fylke, hvorav den siste handler om norske fylker. Av artikkelen du peker til, framgår det jo at ingen av delstatene i USA bruker ordet fylke selv. Da synes jeg artikkelen burde hett noe annet. Engelsk WP har riktignok løst det på en annen måte med å lage en oversiktsartikkel: en:County. M. Haugen 21. apr 2006 kl.11:08 (UTC)
Jeg er enig, derfor flyttet jeg litt på artiklene for å standardisere. Se listen under Se også i artikkelen. --–Duffman 21. apr 2006 kl.11:09 (UTC)

Hva tror du forresten om å legge Fylkeskommune inn som et avsnitt i Fylke (Norge)? --–Duffman 21. apr 2006 kl.11:10 (UTC)

Jeg tror vi skal fjerne snever-merket fra denne artikkelen, og erkjenne at et fylke er en norsk greie. Kanskje vi heller burde opprette en generell artikkel tilsvarende den engelske, og kalle den Regionale enheter. Fylkeskommune.... tja. Da må man holde tunga rett i munnen, men fylkeskommunen er jo strengt tatt en kortlivet del (31 år) av fylkenes liv. Finnes gode argumenter i begge retninger, slik jeg ser det. M. Haugen 21. apr 2006 kl.11:29 (UTC)
Vi bør nok beholde merkingen så lenge artikkelen er snever. Jeg legger stoffet om fylkeskommune inn i Fylke (Norge). --–Duffman 21. apr 2006 kl.11:33 (UTC)

Deler av mitt bidrag 15 juni kl 17:33 og 17:38 ble endret fra "(...) ofte også med egen administrasjon" til "og som har egen administrasjon." Jeg mener teoretisk sett mitt bidrag var mer universelt presist. I Norge har vi administrasjon på fylkesnivå (fylkeskommunen), men denne kan teoretisk sett legges ned uten at selve fylket legges ned. Man vil jo fortsatt snakke om Hordaland fylke, Vest-Agder fylke osv selv om administrasjonen (fylkeskommunen) blir nedlagt. Dermed vil man altså snakke om et fylke uten egen administrasjon slik det også var før 1975 i Norge. Det er nettopp derfor også jeg la inn presisering om at det i statsvitenskapelige sammenhenger skilles mellom "fylke" som et geografisk område og som et forvaltningsnivå (fylkeskommunen). En annen endring var at "regionalt plan" ble endret til "fylkesplan". Dette er kanskje flisespikking, men i en artikkel der man skal forklare hva "fylke" er, så blir det en smule sirkulært å forklare at dette er forvaltningsnivået på "fylkesplan". Bortsett fra dette vil jeg si at avsnittet som ellers ble lagt til var svært godt. Hilsen Eidala

Jeg finner det underlig at begrepet fylke på wikipedia leder til lister over "fylker" i andre land som overhodet ikke benytter denne benevnelsen, og at man også må klikke seg videre under "se også" for å komme til siden som omhandler det saken egentlig gjelder, nemlig norske fylker. Counties i USA for eksempel, betyr ikke fylke, men grevskap på norsk. Det er mye bedre om wikipedia benytter de korrekte navneformene i det enkelte land, og heller nevner at den aktuelle regionale enhet kan sammenlignes med eller tilsvarer norske fylker. Jeg synes dette opplegget slik den nå fremstår skurrer veldig. Mvh Lexicus 17. feb 2011 kl. 23:19 (CET)