Diskusjon:Finlands historie

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mye rart her. For det første er det uhistorisk å snakke om «Finland» i eldre tid. Storfyrstedømmet Finland ble opprettet av russerne etter at de erobret de svenske besittelsene øst for Bottenviken i 1809. Før dette var «Finland» bare navnet på det landskapet som senere er blitt kalt «Egentliga Finland», og det fantes ingen forestilling om at de ulike landskapene mellom Bottenviken og Russland utgjorde et eget «land». Grensen av 1809 ble også trukket utfra militære behov, uten hensyn til «nasjonale» forhold. F.eks. ble Åland, med utelukkende svensktalende befolkning og en beliggenhet nær den svenske kysten finsk, mens finsktalende bygder i nord forble svenske. Lappland ble ganske vilkårlig delt.
Det er uenighet om når «finnene» innvandret, og fra hvor. Artikkelen sier «fra øst»; andre kilder sier «fra sør» (nåv. Estland). Det blir uansett galt å snakke om «finnene». Betegnelsen «finner» er blitt brukt om flere folkegrupper (bl.a. samene). I historisk tid regner man med flere folkegrupper i det nåværende Finland; foruten svensker, finner, tavaster, kareler og lapper (samer). De tre midterste gruppene utgjør det vi dag tenker på som «etniske finner». Svensker bosatte seg langs kysten av Bottenviken og Finskebukta lenge før «korstoget» artikkelen nevner – det var ikke snakk om noen militær erobring, men om en fredelig kolonisering over lang tid. Mange historikere antar at kystområdene for det meste var ubebodde før den svenske innvandringen; de «finske» stammene var først og fremst skogsfolk.
Svensktalende, finske historikere gir et helt annet bilde av historien enn de offisielle «finsk-finske» fremstillingene. En Wikipedia-artikkel bør få med seg disse perspektivene, og ikke ukritisk gjengi et finsk-nasjonalistisk historiebilde.
Se forøvrig mitt innlegg i Diskusjon:Finland.
--T.B.Hansen 11. sep 2006 kl. 17:56 (UTC)

Det er ikke verre enn at du kan endre teksten om du kan noe om emnet. --Finn Bjørklid 18. des 2006 kl. 02:10 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Finlands historie. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jun. 2017 kl. 08:21 (CEST)[svar]