Diskusjon:Filosofi

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

kan man bruke estetikk -i ordets virkelige betydning sansekunnskap- om alle retninger innen kunsten også musikk? Skriver oppgave om dette og vil gjerne ha tilbakemelding så snart som mulig!

Filosofi en vitenskap?[rediger kilde]

«Filosofi er en grunnleggende vitenskap». Jeg tror det er ulike oppfatninger om filosofi faktisk er en vitenskap. Fra engelsk wiki: «The Penguin Encyclopedia says that philosophy differs from science in that philosophy's questions cannot be answered empirically». Selvom norsk «vitenskap» ikke er identisk med engelsk «science», tror jeg det hadde vært bedre å bruke noen andre ord, uten at jeg vet helt hvilke.--Jivestgarden 7. aug 2006 kl. 20:15 (UTC)

Jeg tror man kan løse dette ved å benytte naturvitenskap for «science», det er vel også slik det gjøres i vitenskapsfilosofien? Zigkill 11. aug 2006 kl. 20:07 (UTC)
Science er naturvitenskap, men det gjør ikke nødvendigvis filosofi til en vitenskap. Det er en sterk sammenheng mellom filosofi og vitenskap, og mange vitenskaper springer ut av filosofien, men det er også noen deler av filosofien som helt klart ikke er vitenskaplige, f.eks. Thomas Aqinas og Søren Kierkegaard. Når en leser innledningen kan en få inntrykk at filosofi er en vitenskap, noe jeg tror den ikke er. Ordet viten passer helt klart bra på filosofi, men vitenskap gir assosiasjoner til fagvitenskaper. --Jivestgarden 13. aug 2006 kl. 12:31 (UTC)

Filosofi er kunsten å gjøre det forståelig uforståelig og det uforståelig forståelig.--Aetesaki 13. aug 2006 kl. 10:06 (UTC)

Jeg har tilbakestilt en endring som innførte en stor boks med overskriften "Gud", da jeg ikke helt ser at denne boksen er relevant i artikkelen Filosofi. Diskuter gjerne her hvis du vil ha inn boksen igjen, men i mine øyne er Religion og Filosofi ikke tilstrekkelig beslektede emner til å rettferdiggjøre å putte filosofi inn under paraplyen Gud, slik jeg mener denne boksen gjør. Ramskjell 12. okt 2008 kl. 13:41 (CEST)

Dersom man bytter overskriften «Gud» til «eksistens» eller noe liknende da? Jeg mener det gjør det veldig mye lettere for mindre «ordbegrepsrike» personer å bla seg rundt i artiklene. Rart 12. okt 2008 kl. 14:55 (CEST)
Heller ikke denne boksen er helt god. Jeg tror du må nøye deg med å lage en «se også» liste, hvis det ikke lar seg gjøre å lage en liste som fanger opp hovedtendensene i filosofien (positivisme, eksistensialisme osv. Alternativt etter hovedfelt, som vitenskapsfilosofi, samfunnsfil. og lign. Det du hele tiden gjør, er å blande inn religionsfilosofi og undergrener som eneste ingrediens - og det blir like feil okke som. Bjørn som tegner 13. okt 2008 kl. 11:37 (CEST)
Hm, da gir jeg opp. :P Rart 13. okt 2008 kl. 14:38 (CEST)
Åffor de'a? Boks er ingen dum ide. Den må bare fylles med noe som passer til formålet. Hva med en boks som ramser opp de store spørsmålene filosofene har tenkt på - og noen av de som har streifet innom og jobbet med svarene?
Jeg tenker litt historisk (Arne Ness-modellen): Hva er tid og bevegelse? (var det Anarximander, tro? Hva er virkelig og hva er idealt? (Platon og ideene) Hvem kan egentlig noe? (Sokrates) Hva er viten? (Aristoteles) Eksisterer «jeg»? (Blaise Pascal m.fl) Hva er etikk?

Hvem /hva er Gud? osv.

Bare å få spørsmålene fram slik skulle gjøre noe av det du ønsket - men du må nok lete fram litt mere filosofihistorie. 13. okt 2008 kl. 15:26 Bjørn som tegner (takk for påminnelse, FinnB! Bjørn som tegner 7. apr 2011 kl. 09:47 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Filosofi. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. okt. 2017 kl. 00:48 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Filosofi. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. feb. 2023 kl. 14:14 (CET)[svar]