Diskusjon:Etnisk rensing

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jødene[rediger kilde]

Bør ikke nazitysklands deportasjon og bruk av konsentrasjonsleire og folkemord på flere millioner av Europas jøder nevnes, eller faller kategorien Jøder utenfor etnisk? Det gitte territoriet var vel da i dette tilfellet hele det europeiske kontinent! Minto 25. jul 2005 kl.11:46 (UTC)

Synes nå kanskje de burde figurert høyere ja. Andre eksempler man kan komme med er den amerikanske utryddelsen av indianerene og fordrivelsen av grekerene fra den tyrkiske vestkysten. Profoss 25. jul 2005 kl.19:41 (UTC)
Jødene var ikke nevnt når jeg skrev innlegget! Native Americans nedslaktingen bør absolutt nevnes!! Minto 25. jul 2005 kl.19:56 (UTC)
Oj, synes fremdeles at artikkelen har en overvekt fokusering på fordrivelsen av tyskerene fra østområdene. Kanskje vi skulle lagt opp artikkelen noe likt som den engelske? Profoss 25. jul 2005 kl.20:03 (UTC)
Absolutt, artikkelen er litt kaospreget for øyeblikket! Jeg klarer ikke få noe ut av forbrytelsene i Bosnia heller! Er ikke keen på ¨oversette mye, men om noen begynner så skal jeg bidra! Dette er absolutt en viktig artikkel som bør være noenlunde seriøs og av en viss lengde! Minto 25. jul 2005 kl.20:17 (UTC)
Er det noen grunn til den omfattene bruken av utropstegn? Tenkte jeg skulle bare si ifra at folk kan oppfatte det litt sterkere enn du kanskje mener, foreksempel i debatter kan folk kanskje få følesen at du «skriker» til dem (noe som ofte ødelegger en sakelig debatt :)). Tenkte jeg bare skulle si ifra. Siden jeg antar at det ikke er meningen fra din side. Profoss 25. jul 2005 kl.20:21 (UTC)
Copy-paste.. jeg bruker egentlig nesten aldri utropstegn!!!!!!!!! Men jeg har i grunn aldri hatt for vane å henge meg opp i slikt. Det blir litt som med smileys i sms'r er man ikke konsekvent nok og dreven på det, blir det ofte helt. Kanskje det er i denne diskusjonen siden dette er et veldig ømt tema som bør belyses, kanskje med mange !! Glemte å nevne at jeg er elendig til å bruke smileys ;) Minto 25. jul 2005 kl.20:31 (UTC)

Jag såg mig omkring då jag varit med om att redigera artikeln om etnisk utrensning i finska wikipedia och förstår väl norska fast jag inte kan skriva norska.

Enligt internationell - och finsk - rätt är etnisk utrensning inte straffbart som folkmord av samma orsak som misshandel inte är straffbart som mord. Inte heller kan folkmord bestraffas som etnisk utresning av samma orsak som mord inte straffas som misshandel. Inte heller kan grov misshandel bestraffas som lindrig misshandel (i juridiken kallas det lagkonkurrens) - jag har inte kunskaper i norska, men hoppas ni noterar--194.251.240.116 6. jul 2006 kl.06:22 (UTC)

"Etnisk rensing" er det samme som "population transfer" hvor formålet er å få få folk til å "flytte på seg". Jødeforfølgelser i tidligere faser kan kanskje i en viss grad kalles etnisk rensing, men i hovedsak var det et tilfelle av folkemord, ikke etnisk rensing. Det er en egen artikkel om folkemord. Etnisk rensing er et begrep fra 1990-tallet og krigene i Jugoslavia som har gått over til å bli en faglig term for det å flytte på befolkningsgrupper med maktbruk. Selv om det var en del massakrer under Jugoslavia-krigene var hovedvirkemiddelet å flytte på folk med makt. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Gregers39 (diskusjon · bidrag) 15. sep 2011 kl. 14:40 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Perspektiver[rediger kilde]

Jeg savner noen perspektiver her. For eksempel noe om «etnisk rensing» i forbindelse med kolonisering (Palestina, Amerika), kontra «etnisk rensing» i forbindelse med etablering av nasjonalstater (Hellas/Tyrkia-problematikken, Balkan, Sovjetunionen). Dessuten savner jeg (nær sagt som vanlig) et historisk perspektiv. Under Juguslavia-krigene på 90-tallet ble «etnisk rensing» sett på som entydig negativt av «verdenssamfunnet». Men så sent som på 40-tallet var det allment godtatt at palestinere måtte vike for et jødisk Israel, eller at hinduer og muslimer måtte flytte ved delingen av India. Det er også perspektivløst å fremheve Tyrkias rolle som «etnisk renser» i forhold til grekerne, når hele prosessen ble satt igang (mange år tidligere) utfra et vestlig ønske om et «rent» gresk Hellas. For ikke å nevne: Å sammenligne, uproblematisert, fordrivelsen av en «urbefolkning» som palestinerne med en «tilsvarende» mengde jødiske kolonister ved opprettelsen av Israel, er faktisk grovt tendensiøst! Skal jeg være veldig pirkete, savner jeg også noe om «kulturell rensing» (f.eks. Norges behandling av samisk språk og kultur, eller Finlands behandling av den svensktalende minoriteten). --T.B.Hansen 10. sep 2006 kl. 07:51 (UTC)

Det du kaller "kulturell rensing" i forhold til f.eks. samer og finlandssvensker er helt klart et tema som bør behandles passende artikler, men jeg er ikke enig i at det har så mye med etnisk rensing å gjøre. Etnisk rensing innebærer 1) at man fysisk flytter på folk definert etter etniske kriterier med makt og 2) at dette er result av en bevisst politikk ("purposeful policy"). Artikkelen om etnisk rensing bør handle om akkurat det, og ikke om all mulig ondskap som faller utenfor definisjonen av akkurat etnisk rensing. Men lenker til beslektede fenomener er på sin plass, herunder folkemord og kanskje også fornorskning som er aktuelt i forhold til samene. Jeg tolker deg slik at du mener jøder som flyktet fra arabiske land ikke hører hjemme i artikkelen. Jeg er ikke helt enig i det. Selv om jeg er med på at det er tvilsomt om det var noen enhetlig "purposeful policy" i alle de arabiske landene, så ble jødene regelrett utvist av myndighetene flere steder. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Gregers39 (diskusjon · bidrag) 15. sep 2011 kl. 15:13 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Hvorfor står det ikke ett eneste ord om det store folkemordet i Rwanda, et av de aller største og ikke minst, det nyeste av sitt kaliber?

Det går sikkert an å nevne Rwanda, men som nevnt er dette en artikkel om "etnisk rensing" (også kalt "population transfer"), som (i hovedsak) er noe annet enn folkemord (selv om grensen kan være flytende). Folkemordet i Rwanda var nettopp et folkemord (se folkemord) Dette usignerte innlegget ble skrevet av Gregers39 (diskusjon · bidrag) 15. sep 2011 kl. 14:46 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Etnisk rensning. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jun. 2017 kl. 02:59 (CEST)[svar]

Til InternetArchiveBot: Fjernet en tom linje fra ditt innlegg over. Ulf Larsen (diskusjon) 28. des. 2017 kl. 18:14 (CET)[svar]

Etnisk rensning eller etnisk rensing?[rediger kilde]

Artikkel om dette emne hos Store norske leksikon heter etnisk rensing. Noe de ikke har fått med seg, er vår tittel feil, eller er begge former tillatt? Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 28. des. 2017 kl. 18:13 (CET)[svar]

Bygging hører til det å bygge, altså et verb. Bygning hører til en bygning som er et substantiv. --Posp68 (diskusjon) 30. apr. 2021 kl. 19:50 (CEST)[svar]

Folkemord[rediger kilde]

Denne tekstblokken i ingressen fikk for mye preg av drøfting:

  • «Etnisk rensing eller befolkningsoverføring anses tradisjonelt som et distinkt fenomen som er forskjellig fra folkemord, ettersom hensikten med etnisk rensing er å flytte sivilbefolkning ved tvang; etnisk rensing og folkemord kan imidlertid være knyttet sammen, og en ekspertgruppe utnevnt av FN og en del jurister argumenterer for at etnisk rensing faller innenfor Folkemordkonvensjonens intensjon.»

Jeg skriver dette litt om og det er tydeligvis et poeng som bør utdypes i brødteksten med gode kilder. --Vennlig hilsen Erik d.y. 16. mar. 2018 kl. 15:46 (CET)[svar]

Mikrober[rediger kilde]

Legger denne her til videre bearbeideing eller senere bruk dersom noen finner kilde:

  • «Etnisk rensing benyttes også som et begrep innen medisinen, men da med tanke på å drepe en bestemt bakteriestamme med antibiotika.»

--Vennlig hilsen Erik d.y. 17. mar. 2018 kl. 16:29 (CET)[svar]

Jugoslavia[rediger kilde]

Serbia og områder kontrollert av bosnisk-serbiske styrker der disse gjennomførte etnisk rensing tidlig i 1990-årene

Jeg er ikke helt bekvem med kommentaren til dette kartet, synes den er for generell og den antyder at den etniske rensingen var 100 % noe jeg er usikker på. Dessuten bedrev også Kroatia (og bosnia-kroatiske styrker?) også etnisk rensing. --Vennlig hilsen Erik d.y. 18. mar. 2018 kl. 18:36 (CET)[svar]

Flytt til etnisk rensing[rediger kilde]

Søk Atekst viser at «etnisk rensing» forekommer omtrent 10 ganger så ofte som «etnisk rensning». På bokhylla ca 5 ganger så vanlig. På norsk er det dessuten en betydningsforskjell der feks «bygging» omhandler en prosess mens «bygning» omhandler et resultat. --Vennlig hilsen Erik d.y. 20. mar. 2018 kl. 18:01 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Etnisk rensing. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. apr. 2019 kl. 23:50 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Etnisk rensing. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. feb. 2023 kl. 11:55 (CET)[svar]