Diskusjon:Desibel

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

KjellElec

har foreslått at denne artikkelen bør forbedres. Meg klør det i fingrene.

Hva er galt med den? Uansett er den ikke {{uleksikalsk}}Jon Harald Søby 17. jun 2006 kl.21:12 (UTC)

Den er formelt, ytre sett, riktig utført. Men den er ustrukturert og full av misvisninger, uklarheter og en rekke tilfeldige utsagn.

Jeg mener å kunne skrive hele artikkelen på en adskillig bedre måte, men syns jeg på et vis bør be om tillatelse først.

Jeg overfalt "virkningsgrad" slik, uten å spørre.

Jeg har skrevet om "motstand" og "impedans", med en slags tillatelse.

Er ny Wikiforfatter, vet ikke helt hva jeg kan tillate meg uten å tråkke noen på tærne.

KS

Krav om hørselvern[rediger kilde]

Jeg trodde kravet gikk ved 85 dB, må kanskje ta litt research på akkurat det punktet. Les mer her, http://www.regelhjelp.no/templates/Krav____5097.aspx?BransjeNavn= --Eikern 18. jan 2008 kl. 14:32 (CET)

Laveste hørbare lydnivå[rediger kilde]

Fra artikkelen:

...på helsestasjonene er det vanskelig å registrere hørsel under 20 dB.

Skulle gjerne hatt en kildehenvisning for denne påstanden (og en utdyping av hva som egentlig menes).

Bitjungle 5. feb 2008 kl. 23:00 (CET)

På helsestasjonene undersøkes barn på 4 år eller yngre. Disse barna er det ikke helt enkelt å få til å konsentrere seg så godt at de vil registrere og gi relevant svar på de svakeste lydene. Derfor blir registreringer for 10 og 5 dB usikre. Ved vanlig hørselskontroll for disse barna er vanligvis det svakeste lydnivået som testes på 20 dB. Det er få eller ingen helsestasjoner som har lydisolert rom for audiometri slik som finnes på ØNH-avdelinger/høresentraler. Det vil derfor ofte være bakgrunnsstøy som også gjør måling av de svakeste lydene vanskelig. Bakgrunnen for dette er erfaring som helsestasjonslege en halv dag i uka fra 1981 til 2002 og en interesse for lyd og elektronikk. Mvh --Reodor 6. feb 2008 kl. 00:23 (CET)
Takk, det var oppklarende. Kanskje du kan få flettet dette inn i artikkelen på en fiffig måte? Mvh, Bitjungle 7. feb 2008 kl. 22:44 (CET)

Tinge som ikke er helt riktig: Bruk av dB Der bør endres på ett punkt dette med at W1 alltid er et referansepunkt. Dette stemmer ikke alltid. når en måler følsomhet i forsterkere, så er det motsatt. da setter en W2 lik 50 mW til 0 dB W1 er den efekten en vil finne. Dette fordi at 50mW er alltid den største enheten og at en vil ha frem et positift tall. I Antenneteknikk så operer en med dBmycroVolt. samt at alle antenner og forsterkere og alle kabler og koblinger har oppgitt en en dB verdi som forteller forsterkningen eller dempingen er. Innen lys så gjøres det en feil når en oppgir en dB verdi for lydnivå En har da satt 0 dB til nedre hørselsterskel ved 1000 Hz Noe som er ok. men å oppgir at snertnegrenes er 120 dB blir feil Der er nemlig 120 fon. Ved en frekvens på 3000 Hz så tilsvare det ca 140 dB og ved 5 Hz så er den mye lavere. det samme gjelder ved 20 KHz. Og går vi andre veien så hører vi mye beder ved 3000Hz enn ved 1000Hz. For der ligger nedre hørselsterskel ca 20 dB lavere. Problemer med Fon er det at det ikke er en fast verdi, men en kurve. 0 Fon kurven er nedre hørselsterskel. og 120 Fon er den øver. Tidligere var det vanskelig å måle etter etter en slik kurve, og krevde dyre og avanserte instrumenter. men i dag burde det ikke være noe problemer slik at en kunne ha målt et lydnivå etter denne kurven og på denne måte sikret at lyden var på et sikker området. Fordi en lyd på 85dB kan være over smeretgrensen til et øre ved høye eller lave frekvenser.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Desibel. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. sep. 2017 kl. 16:49 (CEST)[svar]

Bør ikke innledningen forklare bedre hva vi måler?[rediger kilde]

Vi må ganske langt ned i artikkelen (dB i akustikk) før vi finner stavelsen «lyd». Jeg har alltid trodd at Desibel ganske enkelt var en måleenhet for lydtrykk/lydstyrke, og tror at de fleste oppfatter det sånn. Men hvis dette er upresist, burde ikke da innledningen forklare tydeligere hva man måler? -- TorSch (diskusjon) 7. feb. 2018 kl. 06:33 (CET)[svar]