Diskusjon:Demens

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne artikkelen holder ikke mål som artikkel i et leksikon. Spesielt begynnelsen var svak. Jeg har nå endret det verste. Aldersdemens er ingen fagbetegnelse lenger, så vidt jeg vet. Om det skal være med må det fremgå hva som er diagnoser i ICD10 eller DSM-IV og hva som bare er folkelige betegnelser. Andre demensformer må også beskrives. Diskusjonen om demens med Lewy-legemer er svak og unøyaktig. Demens assosiert med Parkinson's sykdom må beskrives. Det bør også skilles skarpere mellom kategorier av demens basert på etiologi. Eksempelvis nevrodegenerativ sykdom vs systemiske sykdommer/tilstander som f.eks dialysebehandling ved nyresvikt, men også mange andre. Viral/bakteriell encephalitt bør beskrives. Hodetraumer og infarkter og blødninger bør drøftes.

K.S. Brønnick Stavanger Universitetssjukehus


Ad Binswangers sykdom. Dette er sannsynligvis en svært sjelden sykdom, eller et begrep på tilstanden som sjelden er brukt. Som tilsynslege på en skjermet enhet og leder av kommunens demensteam 4t/uke med tallrike kurs fra Hukommelsesklinikken Ullevål Sykehus/Kompetansesenteret for Demens, har jeg ikke hørt om Binswanger før. Det er få treff på Google. På siden Binswangers sykdom har jeg satt inn MEGET sjelden. Den siden er vel ellers grei. Jeg lurer på om tilstanden bør ha plass i denne oversiktsartikkelen over vanlige demenstilstander.

Reodor 28. okt 2006 kl. 15:15 (UTC)


Ad embolus entalls og flertallsformer. Det heter en embolus, flere embolier, og tilstanden emboli med en eller flere blodpropper. Dette er fra vanlig medisinsk norsk bruk, jeg er usikker på hva som er ekte klassisk latin. Mvh--Reodor 26. sep 2007 kl. 22:15 (CEST)

.Whatever works - men den som skriver artikkel, vil mest sansynlig velge hovedformen emboli. i det minste er det god «på folkemunne». Restbeholdningen av latin bør vel gå inn som redirect, bare en har med at det er tilstanden som kalles emboli. (Jeg har bare 8 - 10 timer friundervisning i latin, før jeg stakk til sjøss i stedet.) Det som var problemet var at lenken lå rundt [[embolier]] og ville bomme på artikkel uansett. --Bjørn som tegner 27. sep 2007 kl. 22:09 (CEST)

Embolus: Riktig flertallsform.[rediger kilde]

Her er et eksempel på at Tidsskrift for den norske legeforenings ordliste, og Norsk fremmedordbok, har ulik praksis. I Kunnskapsforlagets fremmedorbok heter det e´mbolus en fl. -li gr. Tidsskriftet derimot, skriver embolus (m), pl. er emboli (m), pl. lier Se f.eks. artikkelen "Embolier som årsak til hjerneslag": http://www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visSeksjon?vp_SEKS_ID=367919 Ved et raskt søk på Google.no fant jeg ingen norskspråklige artikler som bruker "emboli" som flertallsform Det er få yrkesgrupper som bruker ordet "emboli" oftere enn leger, og her er altså flertallsformen "emboluser" eller "embolier". Det siste klinger best syns jeg.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Demens. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. feb. 2021 kl. 01:24 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Demens. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. feb. 2023 kl. 17:39 (CET)[svar]